Algemene Vergadering Verenigde Naties - Biden roept VN op "om op te staan tegen Russische agressie in Oekraïne"

Nieuws | De Verenigde Naties moeten "opstaan" tegen de Russische agressie in Oekraïne, om "iedere toekomstige agressie in de toekomst te ontmoedigen". Dat zei de Amerikaanse president Joe Biden maandag voor de Algemene Vergadering van de VN.

Door Belga

Deel dit nieuws

"Rusland denkt dat de wereld het beu gaat worden en dat ze zal toelaten om Oekraïne te brutaliseren, zonder enig gevolg. Maar ik stel u de vraag: welke lidstaat zal zich nog beschermd voelen als we de principes van het oprichtingsverdrag van de Verenigde Naties opgeven? Als we Oekraïne laten verscheuren, is de onafhankelijkheid van de naties nog gegarandeerd? Het antwoord is neen", zei de president op het spreekgestoelte.

Biden herhaalde voor de Algemene Vergadering ook dat de Verenigde Staten geen conflict met China willen. "We proberen de concurrentie tussen onze landen op een verantwoordelijke manier vorm te geven, zodat het niet op een conflict uitdraait", zei de president. Daarnaast waarschuwde hij voor de klimaatcrisis als een "existentiële bedreiging voor de gehele mensheid", waarna hij verschillende recente dodelijke natuurrampen oplijstte.

Tot slot riep Biden de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties nog op om onmiddellijk groen licht te geven om een internationale ordemacht naar Haïti te sturen. Die zou er de politie moeten bijstaan in de strijd tegen het bendegweld. "Het Haïtiaanse volk kan niet langer wachten", zei Biden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top