Prinsjesdag - Nederlandse regering trekt twee miljard uit om koopkracht kwetsbare gezinnen te verbeteren

Nieuws | De Nederlandse aftredende regering trekt twee miljard euro uit om de koopkracht van kwetsbare huishoudens te verbeteren. Dat blijkt uit de Miljoenennota of begroting voor volgend jaar, die minister van Financiën Sigrid Kaag heeft aangeboden aan de Tweede Kamer.

Door Belga

Deel dit nieuws

De regering vindt dat het ondanks de demissionaire status een verantwoordelijkheid heeft om te streven naar een goed bestaan voor iedereen. "Voor veel mensen in Nederland was de afgelopen periode niet eenvoudig. De hoge inflatie en energieprijzen maakten dat ze maar moeilijk rond konden komen", zei Kaag volgens de openbare omroep NOS in de Tweede Kamer.

Het grootste deel van het geld voor armoedebestrijding gaat naar een verhoging van het kindgebonden budget. Verder stijgt onder meer de huurtoeslag en gaat de arbeidskorting in de inkomstenbelasting omhoog.

De maatregelen worden voor een deel betaald door financiële meevallers, maar ook onder meer door het verhogen van de belastingen op alcohol en tabak en door de hoogste inkomens eerder in het hoogste tarief voor de inkomensbelasting te laten vallen.

De regering verwacht ook dat de premie voor de basisverzekering tegen zorgkosten volgend jaar ongeveer twaalf euro per maand omhoog gaat. Op onder meer verpleeghuiszorg en jeugdzorg wordt dan weer minder bespaard dan eerst gezegd.

Kaag zei dinsdag nog dat ze hoopt dat de nieuwe regering er alles aan zal doen om de energietransitie "te ondersteunen en te versnellen". Daar hoort ook het afbouwen van belastingvoordelen aan de fossiele industrie bij. Vandaag gaat nog tussen de 39,7 en 46,4 miljard euro aan subsdie en belastingvoordelen naar de fossiele sector, maakte minister van Klimaat Rob Jetten bekend.

Volgens NRC Handelsblad trekt de regering ook 175 miljoen euro uit voor het verduurzamen van de landbouw en voor het ondersteunen van agrarische bedrijven.

De Tweede Kamer debatteert woensdag en donderdag over de begroting.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top