Wrakstukken van verdwenen F-35 gevonden in South Carolina

Nieuws | Wrakstukken van een zondag in de Amerikaanse staat South Carolina verdwenen straaljager zijn gevonden op een veld in Williamsburg County, eveneens in South Carolina. Dat hebben functionarissen van de militaire vliegbasis in Charleston bevestigd bij de zender News 2.

Door Belga

Deel dit nieuws

Het vliegtuig van het type F-35B Lightning II verdween zondag nadat de piloot zijn schietstoel had gebruikt. De straaljager maakte deel uit van een trainingskader en was opgestegen van een vliegbasis van het United States Marine Corps in de buurt van de plaats Beaufort.

Waarom de piloot zijn schietstoel gebruikte, is nog onduidelijk. Het vliegtuig vloog vervolgens in "zombiestaat" door, in de omschrijving van een woordvoerder van de Amerikaanse luchtmacht.

De verdwijning van het als zeer geavanceerd bekendstaande vliegtuig, dat zo'n 80 miljoen dollar (ongeveer 75 miljoen euro) kost, leidde tot verbaasde reacties. "Hoe verlies je in vredesnaam een F-35?" zei bijvoorbeeld Nancy Mace, een Republikeins congreslid uit South Carolina. "Waarom is er geen volgapparatuur en vragen we het publiek echt een vliegtuig te zoeken en het in te leveren?"

België bestelde 34 toestellen van het A-versie van de F-35 straaljager. De B-versie, waarvan er in South Carolina dus eentje vermist raakte, kan verticaal landen en starten.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top