Canada vermoedt betrokkenheid India bij moord op sikh-leider

Nieuws | De Canadese autoriteiten menen dat "geloofwaardige elementen" wijzen op de betrokkenheid van India bij de moord op een sikh-leider in juni in het westen van Canada. Dat heeft premier Justin Trudeau maandag gezegd in het parlement.

Door Belga

Deel dit nieuws

De doodgeschoten Hardeep Singh Nijjar was een Canadees staatsburger. "De betrokkenheid van elke buitenlandse overheid bij de moord op een Canadese burger op Canadese grond, vormt een onaanvaardbare schending van onze soevereiniteit", aldus Trudeau. Een hooggeplaatste Indiase diplomaat werd weggestuurd uit Canada.

Trudeau riep de Indiase regering ook op mee te werken om de zaak uit te klaren. De laatste maanden waren de banden tussen de twee landen al onder druk gekomen door de moord en de daarop volgende betogingen. Ottawa schortte onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord met India op.

India beschuldigt de Canadese overheid er dan weer van activiteiten van radicale nationalistische sikhs toe te laten. Zij streven naar een eigen onafhankelijke staat in het noorden van India.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top