Olifanten uit nationaal park Zimbabwe massaal op weg naar Botswana door watergebrek

Nieuws | Olifanten en buffels uit het Hwange-park, het grootste nationaal park van Zimbabwe, trekken massaal naar buurland Botswana. De reden voor de massamigratie is een gebrek aan water, zo meldt de Zimbabwe Parks & Wildlife Management Authority maandag. Het is niet ongewoon dat de dieren andere oorden opzoeken, maar dit jaar verloopt de trek bijzonder vroeg, volgens woordvoerder Tinashe Farawo. Door een gebrek aan regen staan de natuurlijke waterpoelen nu eerder in het jaar droog dan normaal.

Door Belga

Deel dit nieuws

Het Hwange-park, in het westen van het land, beslaat zo'n 14.600 vierkante kilometer. Ongeveer 50.000 pachydermen, oftewel dikhuidigen, vinden er onderdak. Nu is een deel van hen onderweg naar Botswana. "Ik kan geen exact aantal geven, het kunnen er honderden of duizenden zijn, in elk geval heel wat", zo zegt Farawo.

"De dieren zijn op zoek naar water en voeding. Het gaat niet enkel om olifanten en buffels, maar om verschillende soorten uit het park", aldus nog de woordvoerder. Hij vreest dat de massaverplaatsing van wilde dieren nieuwe confrontaties met de mens kan uitlokken. "Meer dieren zullen gemeenschappen binnendringen en mensen zullen met hen concurreren om water", klinkt het. Afgelopen jaar werden nog zestig mensen in Zimbabwe gedood door olifanten.

In Zimbabwe leven ongeveer 100.000 olifanten. Buurland Botswana heeft met 130.000 dikhuiden het grootste aantal olifanten ter wereld. Een groep experten van het klimaatpanel IPCC heeft zuidelijk Afrika geclassificeerd als een regio die risico loopt op extreme hitte en minder neerslag als gevolg van de opwarming van de aarde.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top