Tsjechische stad Zatec en Saaz-hop toegevoegd aan Unesco-werelderfgoedlijst

Nieuws | De Tsjechische stad Zatec en haar velden van de hopvariant Saaz, die wereldwijd gebruikt wordt voor de productie van bier, zijn maandag opgenomen op de Unesco-werelderfgoedlijst.

Door Belga

Deel dit nieuws

"Het gaat om de eerste hopregio ter wereld die dit prestigieuze statuut krijgt", aldus de Tsjechische minister van Cultuur die de kandidatuur gesteund had, samen met de stad Zatec en de Tsjechische unie van hopproducenten.

Op de website van Unesco is te lezen dat het culturele landschap van de regio en de stad Zatec, op 85 kilometer ten noordwesten van Praag, "gevormd is door de eeuwenlange levende traditie van het telen en verkopen van de meest bekende hopvariant ter wereld, die op wereldschaal gebruikt wordt voor de productie van bier".

De hopvelden, de historische dorpen en gebouwen gelinkt aan de verwerking van de hop en het middeleeuwse centrum van Zatec, een stad met zowat 19.000 inwoners, worden opgenomen op de werelderfgoedlijst.

"Het geheel illustreert de ontwikkeling van agro-industriële processen en van het socio-economische systeem van het telen, het drogen, de certificering en de handel van hop, van het einde van de middeleeuwen tot vandaag", aldus Unesco.

Zatec en de hopvelden zijn de zeventiende site in Tsjechië op de Unesco-lijst.

De traditie van de productie van het blonde Pilsbier gaat terug tot de negentiende eeuw in de Bohemen, waar Zatec gelegen is. Tsjechië staat regelmatig bovenaan de lijsten van landen met de hoogste bierconsumptie per inwoner.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top