Door Iran gegijzelde Amerikanen op weg naar Qatar

Nieuws | Een groep van vijf Amerikanen die al maanden opgesloten zat in Iraanse gevangenissen, is op weg naar Qatar. Dat bevestigt Washington na berichtgeving door verschillende internationale media.

Door Belga

Deel dit nieuws

Omstreeks 14.45 uur (Belgische tijd) steeg het vliegtuig met daarin de vijf Amerikanen, begeleid door twee familieleden en de ambassadeur van Qatar, op vanop de luchthaven van Teheran. Over ruim twee uur moet dat toestel landen in Qatar.

De gevangenenruil tussen de VS en Iran stond al maanden gepland, en maandag zei de woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat die dezelfde dag nog zou plaatsvinden. Met de vrijgave van bevroren Iraanse tegoeden uit Zuid-Korea is de weg vrij voor de deal, zei woordvoerder Nasser Kanaani.

Er wordt ook gratie verleend aan vijf Iraniërs die in de Verenigde Staten zijn veroordeeld of aangeklaagd, bevestigt Washington maandagnamiddag. Twee van hen zijn al in de Qatarese hoofdstad Doha aangekomen, om daarna naar Iran door te vliegen, melden Iraanse media. De drie anderen hebben ervoor gekozen niet naar Iran terug te keren.

Begin augustus had Iran de Amerikanen onder huisarrest geplaatst in een hotel in de hoofdstad Teheran.

Iran neemt herhaaldelijk buitenlanders gevangen op beschuldiging van spionage of andere schendingen van de nationale veiligheid, zoals de Belgische ngo-medewerker Olivier Vandecasteele. Hij zat 455 dagen opgesloten in een Iraanse gevangenis en werd vrijgelaten na een gevangenenruil met Assadollah Assadi, de Iraanse schijndiplomaat die in ons land in de cel zat nadat hij werd veroordeeld voor zijn rol in een verijdelde terreuraanslag in Parijs.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top