Sepp Kuss: volleerde waterdrager die het tot winnaar van de Vuelta schopt

Wielersport | Het is Remco Evenepoel, Primož Roglic  en Jonas Vingegaard dit jaar niet gelukt om de Vuelta te winnen. Die eer viel immers te beurt aan Sepp Kuss. De 29-jarige Amerikaan behoort tot team Jumbo-Visma en werd door zijn kopmannen naar de eindoverwinning geloodst.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vandaag wordt de laatste etappe van de Vuelta verreden en het belooft een mooie rit te worden. Het peloton zal een parcours van  ongeveer 101 kilometer rijden dat uitsluitend in en nabij de Spaanse hoofdstad ligt. Het staat sinds enkele dagen vast dat Sepp Kuss zijn nummer 1-positie in het klassement zal kunnen vasthouden tot aan de eindmeet en dus de winnaar van deze Vuelta wordt. Dat is opmerkelijk, want Kuss is eigenlijk meer een waterdrager voor die andere twee tenoren uit zijn team: Primož Roglic en Jonas Vingegaard. Zij hebben zich deze keer uit de naad gewerkt voor de Amerikaan, maar staan ook op het podium.

Altijd in de schaduw

Sepp Kuss is sinds 2018 aan de slag bij Team Jumbo-Visma. Hij stond gedurende die periode heel de tijd in de schaduw van Primož Roglic en Jonas Vingegaard en moest deze twee klasbakken naar overwinningen helpen in de grote rondes. In de Vuelta van 2019, 2020 en 2021 hielp hij Roglic bijvoorbeeld aan ritzeges en de uiteindelijke eindoverwinningen. Dit jaar nam hij de Sloveen ook op sleeptouw tijdens de Giro d’Italia en won Roglic opnieuw.

Jonas Vingegaard was ook gebaat met de hulp van Kuss. Hij won de Tour de France in 2022 en 2023, maar enkel en alleen door het vele werk dat Sepp Kuss voor hem opknapte. Kuss kon dit jaar de leiderstrui in de Vuelta na de acht etappes veiligstellen. Die (berg)etappe was overigens loodzwaar, maar werd in zijn definitieve plooi gelegd door Roglic en Vingegaard (en in mindere mate Remco Evenepoel).

"Verdiende winnaar"

De Sloveen en de Deen zijn trots op hun Amerikaanse compaan, dat blijkt tenminste uit de vele interviews. “Kuss is er altijd voor ons geweest. Hij verdient het om te winnen”, aldus Roglic na de voorlaatste etappe van deze Vuelta. De Amerikaan rijdt al langer in het rood, maar nu de eindstreep zo dichtbij is, daalt het besef toch dieper in. “Het zal nog even duren voordat ik het volledig realiseer”, klinkt het. “Het is een ongelooflijk gevoel en het is ook een enorme opluchting om in de rode trui over de eindstreep te kunnen rijden”, aldus Kuss. ‘Weet je, ik heb enorm afgezien, maar heb elke keer weer mijn vel kunnen redden. Deze Ronde van Spanje was een waar succes voor mij.”

Nu Sepp Kuss een grote ronde zal winnen, duikt een nieuw vraagstuk de kop op. Wat met de verdere carrière van de Amerikaan? Als hij bij zijn huidige team blijft, zal hij steeds in dienst moeten rijden van Roglic en Vingegaard, maar als hij andere oorden opzoekt kan hij misschien wel hoger mikken.

Experts menen dat Kuss een goede renner is, maar niet zo goed als Roglic en Vingegaard. De Amerikaan had op sommige momenten immers heel wat moeite om niet door het ijs te zakken, terwijl de Sloveen en Deen met de handrem op reden. Dat was de Amerikaan ook niet ontgaan: “Beide heren hebben zich opgeofferd voor mij en dat is niet eenvoudig als je tot de beste wielrenners ter wereld behoort. Ik ben ze dan ook eeuwig dankbaar.”

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top