Directeur hogeschool VIVES zet stap opzij na klachten over grensoverschrijdend gedrag

Nieuws | De directeur van de West-Vlaamse hogeschool VIVES zet een stap opzij naar aanleiding van klachten over grensoverschrijdend gedrag. Volgens de raadsman van de klagers gaat het niet enkel over seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar werd ook een collectieve klacht ingediend wegens toxisch leiderschap.

Door Belga

Deel dit nieuws

IDEWE, een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, kreeg klachten over de leiderschapsstijl en het gedrag van algemeen directeur Joris Hindryckx. De zaak wordt onderzocht door IDEWE, maar in afwachting van de resultaten werd beslist dat Hindryckx een stap terug moet zetten. De voormalige burgemeester van Houthulst wordt voorlopig vervangen door Maria De Smet, die tijdelijk terugtreedt als secretaris van het bestuurscomité bij de Associatie KU Leuven.

De advocaat van Joris Hindryckx probeerde de feiten in verschillende media te kaderen. Drie vrouwelijke collega's zouden klacht ingediend hebben omdat de directeur hen intieme berichtjes stuurde. Volgens meester Jan Leysen was zijn cliënt soms misschien inderdaad te persoonlijk, maar had hij altijd de indruk dat alles wederzijds was.

"De vrouwen die klacht indienden vinden het betreurenswaardig dat de feiten ten onrechte worden herleid en geminimaliseerd tot intieme berichtjes", reageert hun advocate Christine Mussche zaterdag in een persbericht. Volgens de raadsman van de klagers is er immers veel meer aan de hand. "Naast de klachten over seksueel grensoverschrijdend gedrag werd ook een collectieve klacht ingediend over toxisch leiderschap, waaronder verdeel- en heerspolitiek en manipulatief gedrag ten aanzien van minstens vijftien medewerkers en dit niet alleen richting vrouwen, maar ook naar mannelijke collega's toe."

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top