Willy Steveniers, de keizer van het Belgische basket, is te gast in 'De Laatste 100 Uur'

Films | In het praatprogramma ‘De Laatste 100 Uur’, elke maandagavond op Pickx+, zoekt gastheer Luk Alloo samen met een prominente gast de diepte en de essentie van het leven op. Wekelijks zoeken we uit of de carrière van de gast in de sterren geschreven stond en welke levensles die ons kan meegeven. Deze week mag Luk Alloo voormalig basketbalkampioen Willy Steveniers aan de tand voelen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De 84-jarige Willy Steveniers mag je gerust een levende legende in de Belgische basketbalwereld noemen. Basketbal was niet zozeer zijn roeping maar wel zijn redding. In veel interviews die Steveniers in de afgelopen jaren heeft gegeven, komt zijn ongelukkige jeugd terug. Zijn sportcarrière begon toen Steveniers op 15-jarige leeftijd wegliep en onderdak vond bij een vrouw die voor de Antwerpse basketbalclub ZaZiKo werkte. Vervolgens verkaste hij naar Racing Mechelen, waarmee hij driemaal kampioen van België werd. Later zou hij ook nog voor Standard Luik, Aalster en Antwerpse B.C. spelen. In totaan scoorde hij meer dan 10.000 punten in de hoogste klasse van het Belgisch basketbal, een unicum.

Bescheiden

In de jaren 50 en 60 gold Steveniers als een grote naam in het basketbal. Hij werd 54 keer geselecteerd en bereikte met Standard de halve finale voor de Europabeker. Ondanks zijn bescheiden lichaamslengte - amper 180 cm - overklaste hij veel van zijn concurrenten met behendigheid, kracht en snelheid. Op het einde van de jaren 50 kreeg de basketbalster een aanbod om te spelen in de NBA, maar hij weigerde. Zijn motivatie was dat hij in België een echte vedette was, terwijl hij in de Verenigde Staten misschien de hele tijd op de bank zou moeten zitten. In een interview gaf hij achteraf toe dat de weigering mogelijk een van de grootste stommiteiten uit zijn leven is.

"In die tijd waren het de enkelingen die naar New York mochten vliegen. Voor mij was dat een stap zetten in het onbekende, en ik stond zelf niet mentaal rijp. Ik was een rebel en kon niet tegen tucht. Maar als je op het hoogste schavotje wil belanden in de sport, moet je in de pas lopen", vertelt Steveniers aan Alloo.

De levensles

Een belangrijke les die Steveniers heeft geleerd in zijn leven, is dat je ook mentaal in topvorm moet zijn. Dat was hij niet en dat is ook de reden dat hij nooit de stap heeft gezet naar een Europese topploeg, vertelt hij in 'De Laatste 100 Dagen'. "Het was overal hetzelfde liedje. Alle leiders van de clubs vertelden vaak dat ik de beste kleine speler in het Europese basket was, maar mentaal stond ik zeer zwak. Mijn mentaliteit op het veld was niet oké."

"Ik heb nooit gedisciplineerd kunnen spelen, in mijn leven heb ik nooit leiding gehad. Ik heb mezelf altijd moeten redden en dat ging met hoogtes maar ook met laagtes. Het is heel moeilijk om als kind van 15 of 16 om jezelf op te voeden. (...) Ik wilde altijd revanche nemen op de mensen die me scheef bekeken vanwege mijn afkomst. Dat is me altijd bijgebleven."

'De Laatste 100 Uur’ is elke maandag om 22u10 beschikbaar op de exclusieve zender Pickx+ (zender 13). Ontdek het volledige aanbod van Pickx+

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top