De kenmerkende eigenschappen van regisseur Wes Anderson
‘Asteroid City’ verschijnt in de Proximus VOD-catalogus. Dit is de elfde langspeelfilm van Wes Anderson, en net als zijn voorgangers draagt deze film de onmiskenbare stempel van de eigenzinnige regisseur.
Door Pickx

Deel dit nieuws
Wes Anderson is een van de meest invloedrijke en bekwame regisseurs van onze tijd. Zijn werk heeft velen geïnspireerd en zijn creativiteit blijft verbazen. De regisseur bracht zijn eerste film, ‘Bottle Rocket’, uit in 1996 en sindsdien is zijn persoonlijke stijl het publiek blijven fascineren.
Of je de films van Wes Anderson nu leuk vindt of niet: het valt niet te ontkennen dat de regisseur naam heeft gemaakt in de filmwereld, en het is makkelijk om zijn speelfilms alleen al aan hun esthetiek te herkennen. Maar wat maakt zijn werk zo uniek? Naar aanleiding van de komst van ‘Asteroid City’ in de Proximus VOD-catalogus, werpt Pickx een blik op de typerende kenmerken van de regisseur.
Fetisjistische acteurs
Hoewel de cast van Wes Andersons films vaak grote namen bevat, werkt de regisseur graag met een vast kliekje acteurs. Bill Murray speelde in maar liefst negen Wes Andersons films, waaronder ‘The Life Aquatic with Steve Zissou’ (2004) en ‘The French Dispatch’ (2021).
Ook Owen Wilson is een terugkerend figuur, die al sinds het begin van de carrière van de regisseur met Anderson samenwerkt. De acteur kreeg zijn eerste rol al in ‘Bottle Rocket’ (1996), Andersons eerste speelfilm. Ze schreven ook samen het scenario.
Hoofdstukstructuur
Wes Anderson verdeelt zijn films vaak in hoofdstukken. Hij presenteert zijn verhaal graag aan de kijkers alsof ze een roman lezen. Deze hoofdstukken zijn een karakteristiek element geworden, een handelsmerk van Wes Andersons stijl.
Disfunctionele gezinnen
Disfunctionele families lijken een terugkerend thema te zijn in de filmografie van de getalenteerde regisseur. Het feit dat zijn ouders scheidden toen hij net acht jaar oud was, kan dit misschien verklaren. Deze pijnlijke gebeurtenissen lijken Anderson een passie voor het vertellen van verhalen te hebben gegeven.
‘The Royal Tenenbaums’ (2001) dompelt ons bijvoorbeeld onder in een disfunctioneel gezin. ‘The Darjeeling Limited’ (2007) draait dan weer om het verhaal van drie Amerikaanse broers die, een jaar na de dood van hun vader, per trein door India reizen in een poging hun banden te herstellen. Familierelaties lijken een dominant thema te zijn in Andersons films. Van dode ouders tot afwezige vaders, bijna al zijn personages hebben te kampen met vergelijkbare problemen.
Terugkerende thema’s
Hoewel de familie, en meer specifiek het disfunctionele gezin, zoals gezegd een terugkerend thema is in Andersons filmografie, komen ook vrienden, liefde en de dood vaak aan bod.
Als filmmaker die graag menselijke banden onderzoekt, benadrukt Anderson graag het belang van verbondenheid in zijn films, in voor- en tegenspoed.
Muziek uit de jaren 60 en 70
De soundtrack van een film maakt vaak deel uit van het succes. De speelfilms van Wes Anderson vormen daarop geen uitzondering. Hij ontleent zijn soundtracks regelmatig aan iconische bands als de Rolling Stones en de Beach Boys, en Anderson je kan er bijna altijd op rekenen dat hij op een bepaald moment popfolkklassiekers uit de jaren 60 en 70 in zijn films verwerkt.
De klassieker ‘Hey Jude’ van The Beatles wordt bijvoorbeeld ten hore gebracht in ‘The Royal Tenenbaums’, net als Bob Dylans ‘Wigwam’. Zulke liedjes begeleiden enkele van de meest memorabele scènes in zijn films.
Een droog gevoel voor humor
Hoewel niet naar ieders smaak, is Andersons deadpan, eigenzinnige en lichte humor ook kenmerkend voor de meeste van zijn films. Door hun emotionele onderdrukking zijn Andersons personages niet erg expressief. Daardoor uiten ze zich vaak alleen door middel van deadpan humor.
Symmetrie
Anderson gebruikt graag symmetrie in de compositie van zijn shots. Of het nu gaat om mensen of objecten die perfect in het midden van het kader zijn geplaatst, het resultaat is altijd prachtig. Dit zorgt niet alleen voor een mooi beeld, het geeft de scènes ook een gevoel van evenwicht en harmonie.
Een kleurenpalet
Als je vetrouwd bent met het werk van de filmmaker, is het duidelijk dat Anderson in bijna al zijn films een specifiek kleurenpalet gebruikt. Wes Anderson heeft altijd oog voor detail en kiest zijn kleuren met nauwgezette precisie. Hij gebruikt vaak hetzelfde palet, niet alleen in het ontwerp van de sets, maar ook in de kostuums, waarbij alles op een zo esthetisch mogelijke manier samenkomt. Deze kleuren worden zo gekozen dat ze zo goed mogelijk overeenkomen met de emoties die de regisseur probeert op te roepen.
Excentrieke kostuums
Niet alleen symmetrie en kleurenpaletten kenmerken een Wes Anderson-film. Het kostuumontwerp is ook een onmiskenbaar onderdeel van de esthetiek van zijn speelfilms. Anderson heeft de neiging om zijn personages te kleden in kleding en accessoires die niet alledaags zijn. In het werk van de filmmaker is de kleding net zo belangrijk als het script.
Slowmotion
Slowmotion is natuurlijk geen unieke techniek voor Wes Anderson. Veel andere regisseurs, waaronder Martin Scorsese en Quentin Tarantino, gebruiken het ook. Maar elke keer dat Anderson deze techniek gebruikt, werkt het. De techniek legt niet alleen de snelle bewegingen van de personages beter vast, maar versterkt ook de scène.
‘Moonrise Kingdom’ (2012) heeft bijvoorbeeld een prachtige scène waarin deze techniek wordt gebruikt. Door het tempo te vertragen, wordt het belang van een scène subtiel benadrukt.
'Asteroid City' is beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.
Lees ook:

Meest gelezen
-
1
Films
Na 'Asteroid City' keert Wes Anderson terug met 'The Wonderful Story of Henry Sugar'
-
2
Films
‘The Eternal Daughter’, een betekenisvolle dubbelrol van Tilda Swinton
-
3
Nieuws
‘The Creator’, grandioze scifi die de filmwereld zou kunnen veranderen
-
4
Films
‘WIL’: een nieuw Vlaams oorlogsdrama met een topcast en -regisseur
-
5
Films
Tilda Swinton in ‘The Eternal Daughter’
Lees meer over Films
-
Deze series wakkerden toerisme massaal aan
Filmtoerisme, ook wel bekend als set-jetting, het fenomeen waarbij toeristen massaal naar de locaties trekken waar hun favoriete films en series zijn opgenomen, wordt steeds populairder. Naar aanleiding van Wereld Toerisme Dag vandaag, blikt Pickx terug op enkele recente films en series die heel wat toeristen op de been brachten.
-
‘The Creator’, grandioze scifi die de filmwereld zou kunnen veranderen
Een van de blockbusters van dit najaar is ‘The Creator’, een sciencefictionepos van regisseur Gareth Edwards dat vanaf vandaag in de Belgische zalen te zien is. De film met John David Washington raakt aan onderwerpen die vandaag prangend actueel zijn en werd na de allereerste vertoning op Fantastic Fest in Texas door enkele filmcritici meteen een van de beste films van 2023 genoemd.
-
'Holly' van regisseur Fien Troch op shortlist European Film Awards
'Holly', de vijfde speelfilm van regisseur Fien Troch, staat op de shortlist voor de European Film Awards. Dat heeft de European Film Academy woensdag bekendgemaakt. De film ging eerder deze maand in wereldpremière op het Filmfestival van Venetië. Hoofdrolspeler Cathalina Geeraerts werd er bekroond met de Bisato d'Oro Award voor haar acteerprestatie.
-
Na 'Asteroid City' keert Wes Anderson terug met 'The Wonderful Story of Henry Sugar'
Na het succes van 'Asteroid City', dat deze zomer in de bioscopen verscheen, verschijnt er opnieuw een film van regisseur Wes Anderson. Dit keer kan je op Netflix een bewerking bekijken van het beroemde kortverhaal 'The Wonderful Story of Henry Sugar and Six More' van Roald Dahl. In 'The Wonderful Story of Henry Sugar' volgen we het verhaal van een rijke man die een ongelooflijk talent exploiteert om vals te spelen.
-
Horroriconen, Vikings en demonen in Pickx Mix in oktober
Abonnees met de tv-optie Pickx Mix krijgen de komende maand opnieuw heel wat niet te missen kijkvoer voorgeschoteld uit alle uithoeken van de wereld, van Scandinavië tot de Verenigde Staten en Japan.
-
‘The Eternal Daughter’, een betekenisvolle dubbelrol van Tilda Swinton
‘The Eternal Daughter’, het nieuwste werk van indiefilmmaakster Joanna Hogg dat vanaf vandaag in de cinemazalen te zien is, is meer dan zomaar een spookverhaal. Pickx vertelt je alles dat je moet weten voor je naar de cinema afzakt voor deze film met een opvallende dubbelrol voor Tilda Swinton.
-
‘WIL’: een nieuw Vlaams oorlogsdrama met een topcast en -regisseur
Vanaf vandaag kan je in de bioscoop gaan kijken naar ‘WIL’: een oorlogsdrama dat gebaseerd is op de gelijknamige roman van de Antwerpse schrijver Jeroen Olyslaegers. De film wordt nu al overladen met lof en dat heeft zo zijn redenen.
-
Tilda Swinton in ‘The Eternal Daughter’
Dat Tilda Swinton een topactrice is, bewijst ze nog maar eens in de film 'The Eternal Daughter'. Hierin vertolkt ze de rol van dochter Julie én speelt ze zelf ook de tegenpartij: haar moeder.
-
Schrijversstaking Hollywood is voorbij
De Writers Guild of America (WGA), de vakbond van schrijvers voor film en televisie in de Verenigde Staten, laat weten dat haar leden woensdag weer aan het werk kunnen gaan.
-
Schrijversstaking Hollywood is voorbij
De Writers Guild of America (WGA), de vakbond van schrijvers voor film en televisie in de Verenigde Staten, laat weten dat haar leden woensdag weer aan het werk kunnen gaan.
-
Nieuwe seizoenen van geliefde series op Streamz in oktober
De komende maand pakt Streamz uit met het vervolg op enkele geliefde series, zoals ‘Our Flag Means Death’, ‘Yellowstone’ en ‘The Gilded Age’. Pickx blikt vooruit op het kijkvoer dat in oktober op Streamz te ontdekken valt.
-
In deze films stal Benedict Cumberbatch de show
Vanaf woensdag 27 september kan je op Netflix naar een gloednieuwe kortfilm van regisseur Wes Anderson kijken: ‘The Marvelous Tale of Henry Sugar'. De Britse acteur Benedict Cumberbatch steelt in deze film de show, maar heeft dat in het verleden nog enkele keren gedaan.
-
Charlize Theron (‘Long Shot’): een actrice en producer met enkele sequels in de pipeline
Morgenavond kan je op VTM 3 naar ‘Long Shot’ kijken met de Zuid-Afrikaanse Charlize Theron in de hoofdrol. Deze getalenteerde actrice heeft in het verleden ook al enkele films geproduceerd en sommige van haar prenten krijgen binnenkort een vervolg.
-
Biden tevreden met princiepsakkoord tussen Hollywoodstudio's en scriptschrijvers
De Amerikaanse president Joe Biden heeft maandag positief gereageerd op het princiepsakkoord tussen de scriptschrijvers en de Hollywoodstudio's dat een einde zou kunnen maken aan een staking van bijna vijf maanden. Hij prees in een persbericht op de website van het Witte Huis de "kracht van collectieve onderhandelingen".
-
De series om te bingewatchen na het laatste seizoen van ‘Sex Education’
Nu de successerie ‘Sex Education’ met de release van het vierde en laatste seizoen op 21 september officieel ten einde is gekomen, zijn veel fans op zoek naar iets nieuws. Voor wie afgelopen weekend het hele vierde seizoen van de serie al bingewatchte op Netflix, heeft Pickx enkele kijktips klaar.
-
Spanning en griezelen op Netflix in oktober
Het wordt weer wat frisser, en dat betekent dat Netflix voor je klaarstaat met vers kijkvoer om de avond gezellig voor de buis door te brengen. Dit zijn de nieuwe titels die je in oktober kan ontdekken op Netflix.
-
‘U-571’: een Amerikaans oorlogsdrama waarin feit en fictie door elkaar worden gehaald
Morgenavond kan je op VTM 4 naar ‘U-571’ kijken. Deze oorlogsfilm kwam kort na zijn release in woelig water terecht, want de makers zouden heel wat fictie met het (waargebeurde) oorlogsverhaal hebben verweven. Maar wat is daar nu echt van aan?
-
Donald Glover wordt 40: dit zijn de mans beste rollen
De Amerikaanse zanger en acteur Donald Glover mag vandaag veertig kaarsjes uitblazen. Ter gelegenheid van deze heuglijke dag blikt Pickx terug op de beste rollen van de man tot nu toe.
-
‘Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain’ en de tand des tijds
Een film die de Franse cinema nieuw leven inblies, was ‘Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain’ uit 2001 van filmmaker Jean-Pierre Jeunet. Het verhaal geldt nog steeds als een klassieker in de Franse filmwereld, maar werd sinds de release ruim 22 jaar geleden ook door een moderne lens geherevalueerd. Er zijn nog steeds talloze toegewijde fans, maar de tand des tijds was niet zachtaardig voor Amélie Poulain.
-
Will Smith wordt 55 jaar: wat waren zijn beste rollen?
De Amerikaanse filmster Will Smith is vandaag jarig. De acteur wordt 55 jaar en dat zette de redactie van Pickx aan het denken: wat waren eigenlijk de beste acteerprestaties van deze Hollywoodlegende?