Pogba, Maradona, Nasri… Deze spelers kwamen in aanraking met doping

Voetbal | In de professionele sport komt het wel vaker voor dat atleten tegen de lamp lopen na een dopingcontrole. Bij de ene sport gebeurt het al meer dan de andere. In het voetbal zijn er ook heel wat topspelers die positief testten. Pickx maakte alvast een opmerkelijk lijstje.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Paul Pogba

In september 2023 schorste het Italiaanse antidopingagentschap de Franse international van Juventus Turijn. De Franse middenvelder testte positief op testosteron na de eerste competitiewedstrijd van dit seizoen. Een definitieve uitspraak volgt in de komende weken.

De 30-jarige Pogba keerde een jaar geleden na zes jaar terug bij Juventus. De ex-speler van Manchester United kende een moeilijk seizoen bij de Oude Dame. Er was een poging tot afpersing door een georganiseerde bende, waarbij zelfs zijn broer Mathias was betrokken. Daarnaast kende hij veel blessureleed. Zijn tweede seizoen lijkt echter ook al de mist in te gaan.

Diego Maradona

Op 17 maart 1991 testte de Argentijnse topspeler Diego Maradona positief op cocaïne bij Napoli. Dit was het begin van het einde voor de iconische voetballer. Maradona werd voor vijftien maanden geschorst. Nadien werkte hij keihard om klaar te raken voor het WK van 1994 in de Verenigde Staten.

Daar liep Maradona wéér tegen de lamp. De Argentijn werd betrapt op het gebruik van efedrine, een stimulerend middel dat verboden was. Het betekende het einde van zijn loopbaan bij het Argentijns nationaal elftal.

Adrian Mutu

Adrian Mutu speelde in 2004 voor Chelsea. Op zijn 25ste testte hij daar echter positief op cocaïne. De gevolgen waren groot met een schorsing van zeven maanden en de club ontsloeg hem ook nog eens. Zes jaar later speelde hij voor de Italiaanse club Fiorentina, maar daar ging het weer mis met de Roemeense aanvaller.

Hij testte twee keer positief op een stimulerend middel, waardoor hij nog eens voor negen maanden werd geschorst. In 2011 werd hij ook voor altijd verbannen bij het Roemeens nationaal elftal nadat hij twee dagen voor een oefeninterland dronken was geweest.

Samir Nasri

In 2018 kreeg Samir Nasri een donderslag bij heldere hemel te verwerken. Nasri onderging een positieve test die het resultaat was van een infuusbehandeling die hij tijdens een vakantie in 2016 in Los Angeles onderging, nadat hij daar ziek was geworden en had moeten overgeven.

De UEFA schorste hem voor zes maanden wegens het overtreden van de dopingregels. De Fransman, die nadien nog voor West Ham United en Anderlecht speelde, ging in beroep maar kreeg prompt een schorsing van achttien maanden. Hij zou nadien nooit meer zijn beste niveau halen.

Fabien Barthez

In november 1995 testte Barthez positief op cannabis terwijl hij net herstellende was van een gebroken pols. De doelman van AS Monaco werd voor vier maanden geschorst. Deze schorsing had weinig invloed op zijn sportieve prestaties. Hij boekte nog de nodige successen bij AS Monaco en versierde een toptransfer naar Manchester United.

Francesco Flachi

De Italiaan ging met de bedenkelijke eer lopen dat hij de langste schorsing in het voetbal achter zijn naam mocht schrijven. Francesco Flachi, actief bij Brescia, testte in 2009 positief op cocaïne.

In 2007 werd hij al eens geschorst voor twee jaar toen hij voor Sampdoria uitkwam. De toen 34-jarige aanvaller kreeg door het Italiaanse Olympische Comité na zijn tweede veroordeling een schorsing van 12 jaar. Het was het einde van zijn professionele carrière.

André Onana

In 2020 werden bij André Onana na een onaangekondigde controle sporen teruggevonden van het verboden middel furosemide. De toenmalige doelman van Ajax werd een jaar geschorst, maar nadien werd deze straf teruggebracht naar negen maanden. De doelman, die momenteel voor Manchester United speelt, verklaarde nadien dat hij medicijnen had genomen -toen hij zich ziek voelde- van zijn vrouw. Een dure fout.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top