Zijn Kopecky, Van Aert en De Lie klaar om te schitteren op het EK?

Wielersport |

België komt onder een zekere druk naar de Europese kampioenschappen wielrennen, want ons land is favoriet in een aantal onderdelen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Vuelta is nog maar net voorbij en het wielrennen staat op het punt alweer een nieuw hoogtepunt van zijn seizoen te beleven, met de Europese kampioenschappen van 20 tot 24 september in de provincie Drenthe, Nederland. De opzet is anders dan bij de voorbije wereldkampioenschappen, waar veel disciplines vertegenwoordigd waren. Hier ligt de focus alleen op wegwielrennen. En België heeft een aantal doelstellingen voor ogen.

Tijdritkansen

De vijf dagen durende festiviteiten beginnen op woensdag met de individuele tijdritten, en de Brabançonne kan daar misschien al klinken. Bij de vrouwen U23 hoopt Julie De Wilde haar prestatie van de laatste wereldkampioenschappen, waar ze derde werd, te herhalen of te verbeteren. Bij de mannen is Alec Segaert, tweede bij de wereldkampioenschappen U23, uit op revanche.

In de elitecategorie zullen alle ogen gericht zijn op de man met de beste medaillekansen: Wout Van Aert. De als vijfde geplaatste renner op de laatste wereldkampioenschappen liet zien dat hij in goede vorm was door de Tour of Britain te winnen. En bij de vrouwen zou Lotte Kopecky weleens iets kunnen claimen, nadat ze deze zomer stuntte met een tweede plaats in de Tour de France.

Op donderdag is het de beurt aan de gemengde estafettes waar, behoudens verrassingen, België waarschijnlijk geen hoofdrol zal spelen.

Heuvelachtige wegritten

In de wegwedstrijden verschillen de afstanden van categorie tot categorie, maar de gemeenschappelijke factor is het af te leggen parcours, dat heuvelachtig zal zijn met de VAM-berg, een klim van 400 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van meer dan 9%. Op vrijdag zijn Warre Vangheluwe en Alec Segaert in de U23-categorie de renners om in de gaten te houden, net als Julie De Wilde in de U23 bij de vrouwen.

Bij de junioren heeft Jarno Widar het hele seizoen in goede vorm gereden en krijgt hij zaterdag de kans om te schitteren. ‘s Middags is het tijd voor de elitevrouwen, met een van de grote favorieten: onze landgenote Lotte Kopecky. De wereldkampioene zal een parcours aantreffen dat bij haar past.

Op zondag openen de juniorendames het bal, met Fleur Moors voor België om in de gaten te houden. En om af te sluiten zal de elite mannenrace bijna 200 kilometer afleggen.

België zal hét land zijn om in de gaten te houden, met Wout Van Aert en Arnaud De Lie in goede vorm. Maar op eigen bodem zullen de Nederlanders ongetwijfeld een plan in gedachten hebben om een opvolger voor Fabio Jakobsen te vinden…

Volg de Europese Kampioenschappen Wielrennen van 20 tot 24 augustus via Sporza, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top