Hoe László Bölöni iedereen wist te overtuigen bij FC Metz

Ligue 1 | László Bölöni keerde na een mislukte passage bij het Griekse Panathinaikos terug naar de Franse Ligue 1, waar hij trainer werd bij FC Metz. De Roemeense coach, die onlangs zijn contract openbrak, kende een aarzelend begin bij de club. Ondertussen heeft hij de criticasters lik op stuk weten te geven.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op 16 juni 2022 werd László Bölöni officieel aangesteld als de nieuwe trainer van FC Metz. De club was toen net gedegradeerd naar de Franse tweede klasse. De 69-jarige Roemeen zat al een jaar zonder club na passages in onder meer Roemenië, Portugal, de Emiraten en België.

Voor Bölöni was Frankrijk geen onbekend terrein, want hij was er in het verleden al werkzaam bij Nancy, Stade Rennes, AS Monaco en RC Lens. Dankzij zijn goede vriend Luciano D’Onofrio (die veel invloed heeft bij FC Metz) kon hij de overstap maken naar FC Metz. Ondanks zijn mooie palmares waren er toch de nodige twijfels bij de fans van de Franse club. Bölöni was geen jonge trainer meer en kende niet de beste fase uit zijn carrière.

Van kritiek naar lof

Hun zorgen werden niet weggenomen na een moeizame start. Eind oktober stond FC Metz op een teleurstellende twaalfde plaats en de kritiek op Bölöni nam intern en extern toe. De trainer wist echter de bakens te verzetten, mede dankzij aanvaller Georges Mikautadze (ex-Seraing).

FC Metz werd plots een machine die maar liefst 25 wedstrijden achter elkaar ongeslagen bleef. Daardoor eindigden ze op een tweede plaats in de Ligue II, achter het Amiens van Luka Elsner (ex-Union SG). Zo vierden ze al na een seizoen hun terugkeer naar de Franse eerste klasse. Bölöni kreeg de nodige lof en snoerde de criticasters de mond.

Een nieuwe uitdaging

Bölöni, die in België goed werk leverde bij Standard en Royal Antwerp FC, wist met al zijn ervaring een sterk collectief te creëren. Hij was ook de man die Mikautadze volop zijn kans gaf en die bedankte voor het vertrouwen met 23 goals en 8 assists in 37 wedstrijden. Bölöni, die zijn contract verlengde tot medio 2025, staat in de Ligue 1 voor een nieuwe uitdaging. De kern werd in een nieuw jasje gestoken en FC Metz verkocht Mikautadze voor 16 miljoen euro aan Ajax. Een zware tegenvaller voor de trainer.

Desondanks wist de Franse promovendus het seizoen te starten met een 5 op 12, waaronder een stuntje tegen Marseille (2-2). Kan de oudste coach van de Franse eerste klasse nog een straffe prestatie leveren door FC Metz dit seizoen te verzekeren van het behoud? Met RC Lens wacht er dit weekend een volgende taaie tegenstrever.

Het programma van speeldag 5 in de Ligue 1 op Eleven Sports:

Vrijdag 15 september

Zaterdag 16 september

Zondag 17 september

Volg het beste van de Ligue 1 het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top