De ups en downs van de 'Child's Play'-films en het succes van 'Chucky' (FOX)

Series | Op de zender FOX (beschikbaar in de tv-optie Pickx Mix) is sinds deze week de horrorcomedyserie ‘Chucky’ opnieuw te bekijken, naar aanloop van het derde seizoen dat er zit aan te komen. De serie is gebaseerd op de filmserie ‘Child’s Play’, die al sinds de jaren 80 gemaakt wordt en doorheen de jaren heel wat ups en downs kende. Dit is de geschiedenis van die filmfranchise.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In het originele ‘Child’s Play’ gebruikt seriemoordenaar Charles Lee Ray zijn laatste adem om zijn moordlustige ziel met een voodooritueel naar een pop te verplaatsen. Die pop, die Chucky heet, komt in de handen van de kleine Andy. Wanneer de pop zijn babysitter vermoordt, probeert Andy de wereld te waarschuwen voor zijn levende pop, maar niemand gelooft hem. Intussen is Chucky vrij om zoveel bloederige moorden te plegen als hij wil. Hij heeft het vooral gemunt op Andy. De film verscheen in 1988 en was geregisseerd door Tom Holland (neen, niet de ‘Spider-Man’-acteur). De film, die het midden hield tussen horror en comedy, werd een hit en lanceerde de acteercarrières van Alex Vincent, die als Andy zijn eerste filmrol beet had, en Brad Dourif, die de stem van de pop insprak. ‘Child’s Play’ was een culthit.

In 1990 werd die opgevolgd door ‘Child’s Play 2’, waarin in een nieuwe vervloekte pop wordt gemaakt, die net als de voorganger erop gebrand is om Andy te doden en dus aan een bloederige tocht begint. De tweede film was iets duurder om te maken en leverde minder op aan de box office, maar was nog steeds een financieel succes, en dus werd er ook een derde deel gemaakt. Maar dat stelde teleur. Het verhaal was te gelijkaardig aan de vorige film en voegde erg weinig toe, vonden critici. ‘Child’s Play 3’ (1991) is de slechtst ontvangen film in de franchise en was ook financieel geen succes.

Ontdek 'Child's Play' nu op Streamz via Pickx! Klik hier om te achterhalen hoe je eenvoudig je Streamz-account activeert.

Bij de haren getrokken

De filmmakers besloten het voor de volgende film over een andere boeg te gooien. Ze deden er dan ook merkbaar langer over om met ‘Bride of Chucky’ (1998) op de proppen te komen. Die film focust meer op de pop en zijn relatie met een aanbidster Tiffany, wiens ziel hij in een andere pop stopt. Deze keer zijn ze er niet op uit om Andy te doden, maar wel om een amulet te vinden die hen weer een menselijke vorm kan geven. De ommekeer leverde op, want de nieuwe film werd een pak beter ontvangen dan de voorganger, zij het nog steeds niet schitterend. Aan de kassa was het resultaat wel zoals gewenst. ‘Bride of Chucky’ is de best verdienende film in de hele franchise (inflatie buiten beschouwing gelaten, want dan deed de eerste film het nog steeds net iets beter).

Creativiteit en bij de haren getrokken verhaallijnen werkten dus, leerden de filmmakers. Die lijn trokken ze door in ‘Seed of Chucky’ (2004), waarin de brave nakomeling van Chucky en Tiffany zijn ouders weer tot leven wekt, om dan met afgrijzen te zien hoe die opnieuw beginnen te moorden. Helaas was de opbrengst aan de box office opnieuw teleurstellend. De volgende twee films, ‘Curse of Chucky’ (2013) en ‘Cult of Chucky’ (2017), werden niet in de cinemazalen uitgebracht, maar meteen op DVD. Beide films vonden wel een publiek en werden gunstig ontvangen door de filmpers. Op Rotten Tomatoes scoren ze respectievelijk 75 en 78 procent.

Reboot vol sterren

Tijd om de franchise helemaal nieuw leven in te blazen, moeten de filmproducenten gedacht hebben, al namen ze een keuze die de hele reeks een pak verwarrender zou maken. In 2019 verscheen ‘Child’s Play’, een spin-off/reboot van de originele film. Het verhaal was grotendeels hetzelfde, met die uitzondering dat de setting hedendaagser is en dat de pop niet de ziel van een seriedoder bevat, maar wel een AI die losgeslagen is. De film had een compleet nieuwe cast, met ook sterren als Aubrey Plaza (‘The White Lotus’), Mark Hamill (‘Star Wars’) en Brian Tyree Henry (‘Atlanta’). De film was een succes, maar scoorde niet zo hoog als pakweg ‘Bride of Chucky’ of de originele ‘Child’s Play’.

Tegelijk werd de beslissing gemaakt om een televisieserie op poten te zetten, ook in een moderne setting. De serie is echter geen verderzetting van de reboot, maar wel van de originele filmfranchise, en speelt zich dus af na de gebeurtenissen in ‘Cult of Chucky’. Bijgevolg is de pop opnieuw bezeten door Charles Lee Ray, en geen losgeslagen AI. Don Mancini, de bedenker van alle ‘Chucky’-verhalen tot nu toe, met uitzondering van de reboot, kondigde aan dat hij ook nog plannen heeft voor nieuwe films.

De franchise heeft dus heel wat ups en downs gekend, maar beleeft momenteel opnieuw een hoogtepunt. Niet in het minst omdat de serie erg goed aanslaat en momenteel het best gerecenseerde stukje in de hele franchise is. Geen beter moment dan nu om in te pikken in de franchise.

Ontdek 'Chucky' op FOX, beschikbaar in de tv-optie Pickx Mix. Probeer deze tv-optie nu één maand gratis uit.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top