Al recordaantal van 23 grootschalige weerrampen dit jaar in VS

Nieuws | De Verenigde Staten zijn dit jaar al door 23 weerrampen getroffen, die elk meer dan 1 miljard dollar aan schade hebben veroorzaakt. Dat is een record, zo heeft een Amerikaanse overheidsinstantie maandag bekendgemaakt.

Door Belga

Deel dit nieuws

Het Amerikaanse nationale agentschap voor oceanen en atmosfeer (NOAA) begon grote weerrampen te tellen in 1980. Het vorige record dateerde uit 2020. Toen teisterden 22 weerrampen, elk goed voor meer dan 1 miljard dollar schade, het land tijdens de eerste acht maanden.

In totaal hebben die grote rampen sinds begin 2023 al voor meer dan 57,6 miljard dollar aan schade veroorzaakt in de VS. Dat is nog steeds minder dan sommige andere jaren. Het verbroken record gaat dan ook over het aantal rampen, niet over de totale schade. Dit jaar kwamen er ook al 253 mensen om het leven door noodweer.

"Dat recordcijfer is de meest recente bevestiging van een verslechterende trend naar duurdere stormen, waarvan vele de onmiskenbare sporen dragen van de klimaatverandering", aldus Rachel Cleetus van de organisatie Union of Concerned Scientists.

Eind augustus werd Florida nog getroffen door orkaan Idalia. Eerder waren er de verwoestende branden op Hawaï, overstromingen in Californië en intense vrieskou in het noordoosten. Met nog vier maanden te gaan, kan het aantal weerrampen nog toenemen dit jaar.

Vorig jaar veroorzaakten 18 grootschalige weerrampen voor meer dan 165 miljard dollar schade in het land. Vooral orkaan Ian bracht veel leed (met meer dan 112 miljard dollar aan schade). Het recordjaar wat schade betreft is 2017. Toen richtten onder meer de orkanen Harvey en Irma voor meer dan 383 miljard dollar aan schade aan.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top