Van beloftenploeg in CPL naar grotere buitenlandse club: Butera (RSCA Futures) komt in rijtje illustere namen

Challenger Pro League | Nu de transferperiode in België is afgelopen, kunnen we pas echt onze blik werpen op de verschillende spelers die van en naar een CPL-club werden getransfereerd. Eén van de opvallende namen bij de uitgaande transfers van de beloftenploegen is Ethan Butera. Hij maakt de overstap van RSCA Futures naar Ajax en komt zo in een rijtje illustere namen terecht van spelers die de overstap maakten van een beloftenploeg in de CPL naar een grotere buitenlandse club.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De overstap van de amper 17-jarige Ethan Butera raakte begin september gekend. De jonge verdediger genoot zijn jeugdopleiding bij RSC Anderlecht en tekende er zijn eerste profcontract in 2021. Als Belgisch jeugdinternational speelde hij vorig seizoen 14 wedstrijden met de beloften van paars-wit in de Challenger Pro League. Ondanks een nieuwe aanbieding van Anderlecht voor een contractverlenging, tekende hij een contract voor drie seizoenen bij Ajax Amsterdam.

Bedoeling is dat hij aanvankelijk wordt toegevoegd aan de selectie van Jong Ajax, in de hoop zich zo in de kijker te spelen van de hoofdmacht. Hij is daarmee niet de eerste speler die de stap zet van een beloftenploeg uit de Challenger Pro League richting het buitenland.

Ook Jonathan Foss maakte deze zomer eenzelfde beweging. Hij werd door Club NXT voor één seizoen ter beschikking gesteld aan Borussia Mönchengladbach, maar het Deense talent zal voornamelijk met de beloften in de Duitse vierde klasse aantreden. Al hoopt hij in de voetsporen te treden van Arne Engels en Noah Mbamba, die volop werken aan hun doorbraak bij hun werkgever in de Bundesliga.

Rijtje illustere namen die timmeren aan hun voetbalcarrière

Nog veel te bewijzen, met andere woorden, maar Butera (en Foss) is niet de eerste speler die in het buitenland zijn kans waagt. Tijdens de winterstop van vorig seizoen maakten maar liefst vijf spelers éénzelfde opmerkelijke overstap. Sekou Diawara en Mika Godts van Jong Genk trokken respectievelijk naar Udinese en Ajax, Arne Engels en Noah Mbamba van Club NXT maakten de overstap naar respectievelijk Augsburg en Leverkusen en Enock Agyei verliet RSCA Futures voor Burnley.

Voor Sekou Diawara, die een contract tekende bij de Italiaanse topclub tot medio 2027, werd het seizoen afgewerkt bij de beloften van Udinese Calcio. Hij traint inmiddels mee met de A-kern, maar verzamelde er nog geen speelminuten.

Eenzelfde verhaal voor Enock Agyei. Sinds zijn transfer naar Burnley werd hij meteen weer uitgeleend aan KV Mechelen in de Jupiler Pro League, waar hij nog acht wedstrijden speelde. Begin dit seizoen maakte hij de voorbereiding mee bij het pas naar de Premier League gepromoveerde Burnley, waar hij hoopt een doorbraak te forceren.

Verder in hun zoektocht naar speelminuten staan Noah Mbamba (Leverkusen) en Mika Godts (Ajax). Eerstgenoemde zat afgelopen seizoen vooral op de bank bij de Duitse club, maar kreeg één minuutje speeltijd in de laatste wedstrijd van het seizoen. Dit seizoen mocht hij op de laatste speeldag tien minuten invallen en tekende meteen voor een assist in de 5-1-zege tegen Darmstadt 98. Godts op zijn beurt zweefde tussen de beloftenploeg en A-kern van Ajax. Hij kreeg er inmiddels wat speelkansen, was belangrijk voor zijn ploeg én maakte zijn opwachting in de bekerfinale. Dit seizoen groeide hij door tot de A-kern, als bankzitter, maar mocht ook al 18 minuten spelen begin september tegen Fortuna Sittard.

Het is die beweging die ook Butera hoopt te maken, in de voetsporen van Mika Godts. Of neemt hij een voorbeeld aan Arne Engels? Die was meteen een vaste waarde bij FC Augsburg in de Bundesliga, gaf meteen een assist en speelde zowat alle wedstrijden. Op de valreep realiseerden ze het behoud én hij gaf ook dit seizoen al een assist in de opener tegen Borussia Mönchengladbach.

De weg is nog lang, maar allen timmeren ze aan hun succes.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top