Minireeks ‘ex-topschutters CPL’: hoe zou het zijn met Dante Vanzeir en Georges Mikautadze (2020-2021)?

Challenger Pro League | De Challenger Pro League is al enkele jaren dé kweekvijver bij uitstek voor aanstormend voetbaltalent. Wie zich laat opmerken in deze reeks, wacht vaak een mooie voetbalcarrière. Hoe doe je dat beter dan door jezelf tot topschutter te kronen? Deze week duiken we tijdens de interlandbreak in het archief om na te gaan hoe de voormalige topschutters uit de Challenger Pro League het er tegenwoordig nog vanaf brengen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vandaag is het de beurt aan het duo Dante Vanzeir en Georges Mikautadze. Beiden kroonden zich met 19 doelpunten tot topschutter in de Challenger Pro League. Dat deden ze respectievelijk in het shirt van Union Saint-Gilloise en RFC Seraing. Enkel Deniz Undav, 17 doelpunten als ploegmaat van Vanzeir, kwam dat seizoen ook in aanmerking voor de titel van topschutter.

Dante Vanzeir: niet onbesproken in de Amerikaanse MLS

Als geboren Beringenaar genoot Dante Vanzeir zijn jeugdopleiding bij KRC Genk. Hij groeide er door tot de beloftenploeg en schopte het zelfs tot de hoofdmacht, waar hij – ondanks een zware blessure – steeds meer invalbeurten verzamelde in de Jupiler Pro League. Hij liet veelbelovende dingen zien en om zijn snelle ontwikkeling verder aan te wakkeren, besloot de vinnige en polyvalente aanvaller om zijn kans te wagen in de Challenger Pro League.

Hij werd voor één seizoen (2018-2019) verhuurd aan KFCO Beerschot-Wilrijk, waar hij zich als 20-jarige youngster ontpopte tot belangrijke pion, met 13 doelpunten en 2 assists. Hij scoorde ook een doelpunt in de verloren finalewedstrijd met de club.

Na een geslaagd seizoen hoopte Vanzeir zijn kans te wagen bij KRC Genk, maar met één doelpunt in één invalbeurt leverde dat opnieuw niet voldoende speelkansen op voor de Limburger. Daarop trok hij naar KV Mechelen, maar kwam ook daar nooit echt in beeld als vaste basispion. De aankoopoptie in het contract werd niet gelicht en Vanzeir verzeilde opnieuw in de C-kern van KRC Genk.

Hij maakte opnieuw de keuze om een stapje terug te zetten, om er vervolgens twee vooruit te springen. Hij had gesprekken met Waasland-Beveren en ex-club Beerschot, maar die laatste hield de boot nog wat af, in afwachting van de nog te spelen promotiefinale. Vanzeir wou echter een deel van de voorbereiding meepikken bij zijn nieuwe club, om zeker voldoende speelkansen te krijgen. Daarom tekende hij een contract bij Union Saint-Gilloise, in de Challenger Pro League.

Een keuze die de juiste bleek voor Vanzeir. Als deel van het koningskoppel met Deniz Undav bezorgde hij Union Saint-Gilloise de promotie naar eerste klasse. Zelf kroonde hij zich tot topschutter in de reeks, met 19 doelpunten in competitie en twee in de Croky Cup. Hij was ook goed voor acht assists. Vanzeir bleef Union trouw en kon zich eindelijk tonen op het hoogste niveau. Er lukten hem 13 doelpunten én 10 assists, mocht het daaropvolgende seizoen met de club aantreden in de Champions League-kwalificatieronde en Europa League (waarin hij overigens opnieuw kon scoren) en wist ook dat seizoen opnieuw 10 keer de weg naar de touwen te vinden.

Tijd om de vruchten te plukken en dus koos Dante Vanzeir in de winter voor een transfer richting New York Red Bulls in de Amerikaanse MLS. Volgens velen geen stap hogerop, maar eerder zijwaarts. Met de overgang was een transfersom van 5 miljoen euro gemoeid en de Limburger tekende er een contract voor 4 seizoenen. Hij werd er overigens designated player, een term voor een speler die buiten de salarisbegrenzing in de MLS valt.

Afgelopen seizoen kwam Vanzeir tegen wil en dank in opspraak in de MLS, maar niet omwille van zijn voetbalprestaties. In een vermeend racistisch incident mompelde hij het woord “monkey”, in de zin van “wat een clown” naar de scheidsrechter, maar enkele zwarte spelers van de tegenstander vatten het op als racistische belediging aan hun adres. De supporters keerden zich tegen hem en het leverde Vanzeir uiteindelijk een schorsing van zes weken en een boete van 10.000 euro op. Een incident om snel achter zich te laten, door opnieuw zijn voeten te laten spreken.

Belgaimage-57979346.jpg

Georges Mikautadze: voor 16 miljoen euro richting Eredivisie

Hattrickkoning. Revelatie. De piepjonge Georgiër Georges Mikautadze zal zijn passage bij RFC Seraing niet snel vergeten. De jeugdspeler van Olympique Lyon en AS Saint-Priest kwam bij FC Metz terecht, waar hij zich met acht doelpunten liet opmerken bij de beloftenploeg. De club besloot de talentvolle aanvaller ter beschikking te stellen van zusterclub RFC Seraing. En of hij het daar kon waarmaken.

Negentien doelpunten scoorde hij dat seizoen, waaronder 3 (!) keer een hattrick. Tegen Lommel (3-5), tegen Lierse (2-5) en tegen Club NXT (6-1). Hij wist ook te scoren in de levensbelangrijke promotiewedstrijd tegen Waasland-Beveren en bezorgde de Luikenaars zo promotie naar de Jupiler Pro League. In het tussenseizoen keerde hij even terug naar FC Metz, maar uiteindelijk besliste de club hem opnieuw een seizoen uit te lenen aan RFC Seraing. Daar scoorde hij 9 doelpunten in de Jupiler Pro League.

Afgelopen seizoen mocht hij dan toch zijn kans gaan bij werkgever FC Metz. Hij overtrof er zelfs zijn eigen stoutste verwachtingen en scoorde 23 (!) doelpunten in de Ligue 2. Daarmee wist hij opnieuw te promoveren met zijn club, een kunstje dat hij eerder al had gerealiseerd met Seraing. Hij was ook goed voor acht assists.

Dit seizoen begon Mikautadze in de Ligue 1 bij FC Metz, waar hij meteen twee doelpunten scoorde in drie wedstrijden, maar vlak voor het einde van de transferperiode maakte hij de overstap naar Ajax in de Eredivisie. De Georgiër hoopt het zo ook bij onze noorderburen te maken. Hij tekende er een contract tot medio 2028, nadat de club ruim 16 (!) miljoen euro voor hem betaalde aan FC Metz. Wij zijn alvast fan!

Belgaimage-34345876.jpg

Minireeks 'ex-topschutters CPL'

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top