Minireeks ‘ex-topschutters CPL’: hoe zou het zijn met Thomas Henry (2019-2020)?

Challenger Pro League | De Challenger Pro League is al enkele jaren dé kweekvijver bij uitstek voor aanstormend voetbaltalent. Wie zich laat opmerken in deze reeks, wacht vaak een mooie voetbalcarrière. Hoe doe je dat beter dan door jezelf tot topschutter te kronen? Deze week duiken we tijdens de interlandbreak in het archief om na te gaan hoe de voormalige topschutters uit de Challenger Pro League het er tegenwoordig nog vanaf brengen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vandaag is het de beurt aan Thomas Henry. De inmiddels 28-jarige Franse aanvaller kroonde zich in seizoen 2019-2020 tot topschutter in de Challenger Pro League. Hij scoorde 15 doelpunten in het shirt van OH Leuven en vond ook in de bekercompetitie één keer de weg naar de netten. Enkel Kurt Abrahams en Christian Brüls, elk tien doelpunten voor KVC Westerlo, kwamen in de buurt van de boomlange Fransman.

Lagere reeksen in Frankrijk

Het verhaal van Henry begint bij AS Beauvais, een club op anderhalf uur rijden van de Franse hoofdstad Parijs. Met zijn postuur, geen onmisbare troef voor een diepe spits, werd hij opgemerkt in zijn geboorteland en belandde via de derdeklasser Fréjus-Saint-Raphaël FC bij de beloften van FC Nantes, met wie hij ook twee invalbeurten versierde bij de hoofdmacht in Ligue 1.

Om meer speelgelegenheid op te doen trok Henry opnieuw richting derde klasse. Hij ging aan de slag bij FC Chambly Oise, waar hij een vaste waarde werd in het elftal. Hij haalde er zelfs de halve finale van de Coupe de France. Hoog tijd dus voor een eerste avontuur in het buitenland. Na overleg met Xavier Mercier – één van zijn ex-ploegmaats en toen verkozen tot beste speler in de Challenger Pro League – raakte hij overtuigd van de voorwaartse stappen die hij in de Belgische tweede klasse kon zetten, waarna hij een contract tekende bij AFC Tubize.

Doorbraak bij OH Leuven en bijna topschutter in JPL

Na amper een half seizoen, waarin hij elf keer de weg naar de touwen vond en één assist gaf, kreeg hij in de winterstop een niet te weigeren aanbod van reeksgenoten KSV Roeselare en OH Leuven. Het is bij die laatste ploeg dat Henry zijn draai helemaal kon vinden. Na nieuwjaar scoorde hij nog vijf doelpunten voor de Leuvenaars en in het daaropvolgende seizoen hielp hij de club met 15 doelpunten aan promotie naar de Jupiler Pro League. Hij kroonde zich zo overigens ook tot all-time topschutter in de CPL.

Ook daar wist Thomas Henry – in tegenstelling tot zijn collega ex-topschutters uit de CPL – het te maken in de Jupiler Pro League. Hij scoorde maar liefst 21 doelpunten en gaf zes assists. Hij werd daarmee net geen topschutter in de JPL, door de 29 goals van Onuachu (KRC Genk).

Toptransfer naar Italiaanse Serie A

De trefzekere Henry speelde zich in de kijker van enkele buitenlandse topclubs en versierde een toptransfer naar Venezia, in de Italiaanse Serie A. Met de overstap ging 5,5 miljoen euro gepaard. Ondanks negen doelpunten en drie assists slaagde hij er niet in de club in de hoogste klasse te houden. Hij werd echter opgepikt door reeksgenoot Hellas Verona, waar hij vorig seizoen twee keer scoorde in zestien wedstrijden. Een vervelende scheur in de ligamenten gooide echter roet in de steile carrière van de Fransman. Hij is nog minstens tot eind september van dit seizoen buiten strijd.

We duimen alvast mee dat Henry zich opnieuw in de ploeg kan knokken en zijn sterke prestaties van de voorbije seizoenen kan bevestigen.

Minireeks 'ex-topschutters CPL':

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top