Met ‘Amai zeg wauw’ bewijst Otto-Jan Ham dat hij ook een eigen talkshow kan dragen
Een eigen talkshow, het is iets waar menig mediafiguur van droomt, maar dat slechts weinigen gegeven is. Laat staan dat ze erin slagen een breed publiek te bereiken. Toch wagen de VRT en presentator Otto-Jan Ham er zich met ‘Amai zeg wauw’ nog eens aan. Pickx keek naar de eerste afleveringen en zag een feelgoodprogramma met nog wat groeipijnen maar zeker ook genoeg grappige of hartverwarmende momenten.
Door Pickx

Deel dit nieuws
Maandag werd de aftrap van het nieuwe praatprogramma op VRT1 gegeven met de komst van Average Rob als centrale gast. Een slimme zet, want Rob Van Impe -zoals hij echt heet- is een beetje een allemansvriend. Een vlotte, authentieke persoonlijkheid, een eeuwige positivo en iemand die ook de jongere generaties weet te bereiken. De combinatie met de immer vrolijke en spontane gastheer Otto-Jan Ham zorgde meteen voor een warme, huiselijke sfeer. Al zag je bij de NederBelg toch wat tekenen van nervositeit, ondanks de bakken ervaring die hij opdeed als gastheer van ‘De Ideale Wereld’, ‘De Campus Cup’ en ‘Viva La Feta’. Een eigen talkshow dragen is toch nog iets anders, zo leek hij zich iets te veel te realiseren. Maar goed, zulke gezonde spanning lijkt ons niet meer dan logisch. Het draagt zelfs bij tot het authentieke karakter van de show.
Tederheid en humor compenseren gebrek aan diepgang
De show zelf doet denken aan de anarchistische, ietwat nonchalante maar toch goed voorbereide vibe van ‘De Ideale Wereld’. Maar dan zonder de urgentie om de actualiteit te bespreken of hete hangijzers aan te snijden. Dat is dan misschien ook het voornaamste pijnpunt van ‘Amai zeg wauw’: de gesprekjes zijn leuk en onderhoudend, maar zelden gaan ze diep of prikkelen ze de geest.
Zo opende Otto-Jan Ham zijn gesprek met Average Rob met een item over diens snor en de dag erna, met Joris Hessels als centrale gast voor de tweede aflevering, ging het iets te lang over diens wijkende haarlijn. Zelfs Hessels gaf na enkele minuten met een kwinkslag aan dat het wel over iets anders mocht gaan.
Tegelijkertijd is die spontane presentatiestijl van Ham natuurlijk ook een geweldige troef. De gasten waren in die zin slim uitgekozen, want stuk voor stuk waren het vlotte en grappige mensen. Average Rob en Joris Hessels in aflevering 1 en 2, Steven Van Herreweghe en het duo Frank Focketyn-Sien Eggers in aflevering 3 en 4. Die vierde aflevering, op donderdagavond, was er eentje van ontroerende schoonheid. Met de voelbaar tedere vriendschap tussen twee oudgedienden in de culture sector.
Leuk zijn ook de intermezzo’s. Zoals de vondst om Lara Chedraoui, zangeres/frontvrouw van rockgroep Intergalactic Lovers maar de laatste tijd steeds vaker een mediafiguur en schermgezicht, vooraf een gesprek te laten voeren met de geïnviteerde centrale gast. Daarin peilt ze naar diens verwachtingen voor de show en eventuele onderwerpen die hij/zij graag wil bespreken. Dat daar in de talkshow dan live op ingepikt wordt, zorgt voor een fijne en soms verrassende dynamiek.
Goeie sidekicks en verrassende mystery guests
Ook de muzikale intermezzo’s mogen er zijn, soms neemt Otto-Jan Ham zelf de gitaar ter hand, maar verder laat hij zijn begeleidingsband doen of laat hij hen participeren in de gesprekken. De gevatte Senne Guns en Lara Chedraoui zijn dan ook gedroomde sidekicks voor een presentator.
In elke aflevering wordt er ook even naar het bovenverdiep van het decor verhuist, waar de centrale gast geconfronteerd wordt met een mystery guest. Zo leerden we in de eerste aflevering de boksster Oshin Derieuw kennen, die als eerste Belgische vrouwelijke boksster ooit volgend jaar naar de Olympische Spelen mag, en nadien nam Robs broer Arno de microfoon ter hand om een liedje te zingen over de schaduwrol die je vervult als “broer van”. Frank Focketyn leerde van tv-klusjesman Roger dan weer hoe je een kattenhok maakte en Joris Hessels kreeg van moestuinspecialist Angelo te horen hoe hij zijn courgettes en tomaten toch wat vlotter kon laten ontspruiten. Dirk De Wachter kwam er kort peilen naar de psychologische toestand van Steven Van Herreweghe.
Die intermezzo’s op het bovenverdiep zorgden voor een goeie afwisseling van de sofagesprekken, maar duurden soms nog iets te lang. Wellicht een groeipijntje dat in de loop van de komende afleveringen nog zal weggewerkt worden.
Over het algemeen kunnen we concluderen dat Otto-Jan Ham zeker niet teleurstelt als drager van zijn eigen talkshow en dat ‘Amai zeg wauw’ een ideale afsluiter is voor wie een drukke werkdag met een goed gevoel en zonder al te veel muizenissen het bed wil inkruipen. En zo zijn we weer een stap dichter bij een ideale wereld.
Bekijk ‘Amai zeg wauw!’ van maandag tot en met donderdag om 21u30 op VRT 1 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.
Volgende week zijn dit de centrale gasten: Rudi Vranckx (11/9), Peter Van de Veire (12/9), Gloria Monserez (13/9) en Bockie De Repper (14/9).
Meest gelezen
-
1
Films
Na 'Asteroid City' keert Wes Anderson terug met 'The Wonderful Story of Henry Sugar'
-
2
Films
‘WIL’: een nieuw Vlaams oorlogsdrama met een topcast en -regisseur
-
3
Films
‘The Eternal Daughter’, een betekenisvolle dubbelrol van Tilda Swinton
-
4
Nieuws
‘The Creator’, grandioze scifi die de filmwereld zou kunnen veranderen
-
5
Films
Tilda Swinton in ‘The Eternal Daughter’
Lees meer over Films
-
Deze series wakkerden toerisme massaal aan
Filmtoerisme, ook wel bekend als set-jetting, het fenomeen waarbij toeristen massaal naar de locaties trekken waar hun favoriete films en series zijn opgenomen, wordt steeds populairder. Naar aanleiding van Wereld Toerisme Dag vandaag, blikt Pickx terug op enkele recente films en series die heel wat toeristen op de been brachten.
-
‘The Creator’, grandioze scifi die de filmwereld zou kunnen veranderen
Een van de blockbusters van dit najaar is ‘The Creator’, een sciencefictionepos van regisseur Gareth Edwards dat vanaf vandaag in de Belgische zalen te zien is. De film met John David Washington raakt aan onderwerpen die vandaag prangend actueel zijn en werd na de allereerste vertoning op Fantastic Fest in Texas door enkele filmcritici meteen een van de beste films van 2023 genoemd.
-
'Holly' van regisseur Fien Troch op shortlist European Film Awards
'Holly', de vijfde speelfilm van regisseur Fien Troch, staat op de shortlist voor de European Film Awards. Dat heeft de European Film Academy woensdag bekendgemaakt. De film ging eerder deze maand in wereldpremière op het Filmfestival van Venetië. Hoofdrolspeler Cathalina Geeraerts werd er bekroond met de Bisato d'Oro Award voor haar acteerprestatie.
-
Na 'Asteroid City' keert Wes Anderson terug met 'The Wonderful Story of Henry Sugar'
Na het succes van 'Asteroid City', dat deze zomer in de bioscopen verscheen, verschijnt er opnieuw een film van regisseur Wes Anderson. Dit keer kan je op Netflix een bewerking bekijken van het beroemde kortverhaal 'The Wonderful Story of Henry Sugar and Six More' van Roald Dahl. In 'The Wonderful Story of Henry Sugar' volgen we het verhaal van een rijke man die een ongelooflijk talent exploiteert om vals te spelen.
-
Horroriconen, Vikings en demonen in Pickx Mix in oktober
Abonnees met de tv-optie Pickx Mix krijgen de komende maand opnieuw heel wat niet te missen kijkvoer voorgeschoteld uit alle uithoeken van de wereld, van Scandinavië tot de Verenigde Staten en Japan.
-
‘The Eternal Daughter’, een betekenisvolle dubbelrol van Tilda Swinton
‘The Eternal Daughter’, het nieuwste werk van indiefilmmaakster Joanna Hogg dat vanaf vandaag in de cinemazalen te zien is, is meer dan zomaar een spookverhaal. Pickx vertelt je alles dat je moet weten voor je naar de cinema afzakt voor deze film met een opvallende dubbelrol voor Tilda Swinton.
-
‘WIL’: een nieuw Vlaams oorlogsdrama met een topcast en -regisseur
Vanaf vandaag kan je in de bioscoop gaan kijken naar ‘WIL’: een oorlogsdrama dat gebaseerd is op de gelijknamige roman van de Antwerpse schrijver Jeroen Olyslaegers. De film wordt nu al overladen met lof en dat heeft zo zijn redenen.
-
Tilda Swinton in ‘The Eternal Daughter’
Dat Tilda Swinton een topactrice is, bewijst ze nog maar eens in de film 'The Eternal Daughter'. Hierin vertolkt ze de rol van dochter Julie én speelt ze zelf ook de tegenpartij: haar moeder.
-
Schrijversstaking Hollywood is voorbij
De Writers Guild of America (WGA), de vakbond van schrijvers voor film en televisie in de Verenigde Staten, laat weten dat haar leden woensdag weer aan het werk kunnen gaan.
-
Schrijversstaking Hollywood is voorbij
De Writers Guild of America (WGA), de vakbond van schrijvers voor film en televisie in de Verenigde Staten, laat weten dat haar leden woensdag weer aan het werk kunnen gaan.
-
Nieuwe seizoenen van geliefde series op Streamz in oktober
De komende maand pakt Streamz uit met het vervolg op enkele geliefde series, zoals ‘Our Flag Means Death’, ‘Yellowstone’ en ‘The Gilded Age’. Pickx blikt vooruit op het kijkvoer dat in oktober op Streamz te ontdekken valt.
-
In deze films stal Benedict Cumberbatch de show
Vanaf woensdag 27 september kan je op Netflix naar een gloednieuwe kortfilm van regisseur Wes Anderson kijken: ‘The Marvelous Tale of Henry Sugar'. De Britse acteur Benedict Cumberbatch steelt in deze film de show, maar heeft dat in het verleden nog enkele keren gedaan.
-
Charlize Theron (‘Long Shot’): een actrice en producer met enkele sequels in de pipeline
Morgenavond kan je op VTM 3 naar ‘Long Shot’ kijken met de Zuid-Afrikaanse Charlize Theron in de hoofdrol. Deze getalenteerde actrice heeft in het verleden ook al enkele films geproduceerd en sommige van haar prenten krijgen binnenkort een vervolg.
-
Biden tevreden met princiepsakkoord tussen Hollywoodstudio's en scriptschrijvers
De Amerikaanse president Joe Biden heeft maandag positief gereageerd op het princiepsakkoord tussen de scriptschrijvers en de Hollywoodstudio's dat een einde zou kunnen maken aan een staking van bijna vijf maanden. Hij prees in een persbericht op de website van het Witte Huis de "kracht van collectieve onderhandelingen".
-
De series om te bingewatchen na het laatste seizoen van ‘Sex Education’
Nu de successerie ‘Sex Education’ met de release van het vierde en laatste seizoen op 21 september officieel ten einde is gekomen, zijn veel fans op zoek naar iets nieuws. Voor wie afgelopen weekend het hele vierde seizoen van de serie al bingewatchte op Netflix, heeft Pickx enkele kijktips klaar.
-
Spanning en griezelen op Netflix in oktober
Het wordt weer wat frisser, en dat betekent dat Netflix voor je klaarstaat met vers kijkvoer om de avond gezellig voor de buis door te brengen. Dit zijn de nieuwe titels die je in oktober kan ontdekken op Netflix.
-
‘U-571’: een Amerikaans oorlogsdrama waarin feit en fictie door elkaar worden gehaald
Morgenavond kan je op VTM 4 naar ‘U-571’ kijken. Deze oorlogsfilm kwam kort na zijn release in woelig water terecht, want de makers zouden heel wat fictie met het (waargebeurde) oorlogsverhaal hebben verweven. Maar wat is daar nu echt van aan?
-
Donald Glover wordt 40: dit zijn de mans beste rollen
De Amerikaanse zanger en acteur Donald Glover mag vandaag veertig kaarsjes uitblazen. Ter gelegenheid van deze heuglijke dag blikt Pickx terug op de beste rollen van de man tot nu toe.
-
‘Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain’ en de tand des tijds
Een film die de Franse cinema nieuw leven inblies, was ‘Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain’ uit 2001 van filmmaker Jean-Pierre Jeunet. Het verhaal geldt nog steeds als een klassieker in de Franse filmwereld, maar werd sinds de release ruim 22 jaar geleden ook door een moderne lens geherevalueerd. Er zijn nog steeds talloze toegewijde fans, maar de tand des tijds was niet zachtaardig voor Amélie Poulain.
-
Will Smith wordt 55 jaar: wat waren zijn beste rollen?
De Amerikaanse filmster Will Smith is vandaag jarig. De acteur wordt 55 jaar en dat zette de redactie van Pickx aan het denken: wat waren eigenlijk de beste acteerprestaties van deze Hollywoodlegende?