Wat is een mensenleven waard? Deze Amerikaan moest het antwoord geven aan de slachtoffers van 9/11

Films | Het is ondertussen meer dan 20 jaar geleden dat de aanslagen van 11 september 2001 plaatsvonden in het noordoosten van de Verenigde Staten. De beelden van die noodlottige dag blijven onvergetelijk, maar op Canvas kan je vanavond kijken naar een film over de gevolgen van deze terreuraanslagen. In 'Worth?' komen we te weten hoe de Amerikaanse overheid een geldbedrag probeerde te plakken op het onpeilbare verlies van de familie van 2.996 dodelijke slachtoffers. Pickx vertelt je hoe realistisch een en ander in beeld is gebracht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In de dagen na de aanslagen van 11 september 2001 heeft het Amerikaanse Congres in een recordtempo een wetsvoorstel aangenomen dat niet alleen de getroffen luchtvaartmaatschappijen zou beschermen tegen een nakend faillissement, maar ook voorzag in een schadeloosstelling van de talrijke slachtoffers van deze terreurdaden.

We maken in het begin van de film kennis met Kenneth Feinberg (een rol van Michael Keaton). Hij is een advocaat die amper enkele dagen na 9/11 door het Congres wordt aangesteld om het speciaal opgerichte Victim Compensation Fund in goede banen te leiden. Er wacht hem een bijna onmogelijke opdracht: hij moet samen met zijn collega-advocaat Camille Biros berekenen hoeveel schadevergoeding de talloze nabestaanden van de slachtoffers van deze terreurdaad krijgen. 

Eerst probeert hij de kwestie op te lossen door de gewonde slachtoffers en de nabestaanden van de dodelijke slachtoffers voor een keuze te stellen: een schadevergoeding krijgen die gebaseerd is op een vaste formule, of de Verenigde Staten dagvaarden met weinig kans op succes. Feinbergs rigide aanpak stoot op een hevige reactie van de slachtoffers, sommigen overwegen om toch een gerechtelijke proces te starten.

Wanneer Feinberg vaststelt dat zijn formule niet het verhoopte succes had en nog maar weinig slachtoffers kon vergoeden, besluit hij om enkele nabestaanden te ontmoeten. Dit verandert zijn kijk op het hele proces, Feinberg neemt dan een radicaal besluit om de slachtoffers en hun familie tegemoet te komen.

Dramatisering

Zoals zoveel films die gebaseerd zijn op waargebeurde feiten, moesten ook regisseur Sara Colangelo en scenarist Max Borenstein de waarheid wat naar hun hand zetten om de film aanlokkelijker te maken. Een eerste belangrijke aanpassing was het karakter van Feinberg in de film. Hij zou volgens de film niet gewend zijn om een op een te praten met de slachtoffers en een nogal kille persoonlijkheid hebben. In zijn memoires vertelt de echte Feinberg dat het al vanaf het begin de bedoeling was om persoonlijk tussen te komen in verschillende schadedossiers. Daarmee wilde hij voorkomen dat mensen met een hoog inkomen een betere schadevergoeding zouden bekomen dan de lagere inkomens.

Charles Wolf

In 'What's life worth?' vertolkt Stanley Tucci de rol van Charles Wolf, de echtgenoot van een van dodelijke slachtoffers van de aanslagen. De scenaristen hebben een hele reeks aanpassingen doorgevoerd om het verhaal beter te doen werken op het kleine scherm. Onder meer zijn inkomen en zijn leefomstandigheden werden flink gepimpt. In de film zien we dat Charles Wolf weet in te praten op Feinberg omdat ze een gelijkaardige achtergrond hebben. De echte Charles Wolf is iemand van eenvoudige komaf. Volgens een uitgebreid profiel in de krant Buffalo News woonden Wolf en zijn overleden vrouw in een eenvoudig appartement.

Getuigenissen

Een van de meest aangrijpende delen van de film zijn de scènes waarin Feinberg overlegt met de families van overleden slachtoffers. Hun getuigenissen grijpen je bij de keel, maar zijn slechts gedeeltelijk op de werkelijkheid gebaseerd. In zijn memoires schrijft Feinberg dat de getuigenissen die hij opnoemt "een samenraapsel zijn van verschillende verhalen". Hij wilde zo voorkomen dat families van overledenen opnieuw gekwest zouden worden wanneer ze het tragische verhaal van hun geliefden op televisie zouden horen.

Een van de vele getuigenissen die het finale scenario niet haalden, zou nochtans goed genoeg zijn om een film op te baseren. De weduwe van een van de slachtoffers dringt bij Feinberg aan op een snelle behandeling van de compensatie, omdat ze een terminale vorm van kanker heeft. Ze wilde de vergoeding op tijd (lees: voor haar overlijden) kunnen innen, zodat haar kinderen niet zonder inkomen en ouders zouden zitten. Uit de memoires blijkt dat Feinberg enkele uitzonderingen op de betalingsregeling van het slachtofferfonds heeft gemaakt om de weduwe op tijd te vergoeden.

Bekijk 'Worth?' op 8 september om 22u55 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top