‘Deepwater Horizon’ op Pickx+: het waargebeurde relaas van de grootste olieramp ooit
Op 20 april 2010 vond er een ontploffing plaats op het olieplatform Deepwater Horizon, op zo’n 80 kilometer van de Amerikaanse kust. Elf mensen kwamen om en volgens de VS kwam meer dan 780 miljoen liter ruwe olie in het water terecht. De verfilming van die ramp, onder regie van Peter Berg, verscheen in 2016 en is vanavond te zien op Pickx+.
Door Pickx

Deel dit nieuws
Het platform Deepwater Horizon, bestuurd door de Britse oliereus BP en eigendom van de onderneming Transocean, bevatte 2,6 miljoen liter olie en boorde ongeveer 1,27 miljoen liter op per dag. Op 20 april 2010 vond op de Deepwater Horizon een blow-out plaats, gevolgd door een explosie, waarbij elf bemanningsleden omkwamen. Blusboten konden het platform, dat in brand stond, niet meer redden, waarna het op 22 april zonk.
Er ontstond een enorme olievlek op het wateroppervlak voor de kust van Louisiana, met een omtrek van 965 kilometer. Met vlotters trachtten de kustwacht en olieproducent BP, eigenaar van het gezonken booreiland, de vlek in te dijken. Ze probeerden de olie naar een meer afgelegen gebied te transporteren om het daar in brand te steken.
Pas op 5 mei was er sprake van een kleine vooruitgang in de strijd tegen de olievervuiling in de Golf van Mexico. BP slaagde er toen in om één van de drie olielekken te dichten. Op 13 mei raakte bekend dat de olieramp met het booreiland BP al 450 miljoen dollar (353 miljoen euro) had gekost. Eind mei was dat bedrag al opgelopen tot 930 miljoen dollar.
Grootste olievervuiling in de geschiedenis
Midden juni zei de toenmalige Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken Ken Salazar dat het lek “volgens de nieuwe schatting” tussen de 35.000 en 60.000 vaten per dag bedroeg. De olievervuiling werd bestreden met zowat 46.000 mensen, meer dan 6.400 schepen en tientallen vliegtuigen. BP zou een fonds oprichten van 20 miljard dollar om de kosten van de olieramp mee op te vangen.
Op 15 juli, bijna drie maanden na de explosie op het boorplatform, slaagde BP er voor het eerst in het olielek te dichten. Alle kleppen van de trechter die over het lek was geplaatst, waren gesloten. Begin augustus begon BP met het definitief dichtgooien van de olieboorput door zware modder en cement in de put te pompen. Zo kwam er een definitief einde aan de grootste olievervuiling in de geschiedenis.
Door de ontploffing op en het zinken van het boorplatform Deepwater Horizon waren volgens een schatting van de VS bijna 5 miljoen vaten in het water terechtgekomen, of ongeveer 780 miljoen liter ruwe olie. Er werden 800.000 vaten gerecupereerd.

“Grove nalatigheid”
In december 2010 diende de Amerikaanse regering een klacht in tegen petroleumgroep BP en acht bedrijven om financiële schadevergoedingen te verkrijgen. Een jaar na de olieramp in de Golf Van Mexico was nog maar 3,8 miljard dollar (2,2 miljard euro) aan schadevergoedingen uitbetaald aan slachtoffers van de ramp. Er waren op dat punt zo'n 857.000 aanvragen voor schadevergoedingen ingediend door bedrijven en privépersonen. Zo’n 300.000 daarvan waren al ingewilligd.
In maart 2012 trof BP een gedeeltelijke schikking met enkele slachtoffers van de ramp. Het ging om vissers en bedrijven uit de getroffen regio. Het totaalbedrag van de schikking bedroeg 7,5 miljard dollar (5,9 miljard euro).
In september 2014 klonk het bij monde van een Amerikaanse rechter dat de Britse oliereus BP zich schuldig had gemaakt aan “grove nalatigheid”. In 2015 raakte bekend dat BP een recordbedrag van 20,8 miljard dollar (ruim 18,7 miljard euro) zou betalen om een reeks schadeclaims te schikken en zo te ontsnappen aan vervolging in de VS. Het ging om claims van de federale overheid en vijf Amerikaanse staten (Louisiana, Mississippi, Alabama, Florida en Texas). De betaling zou worden gespreid over 18 jaar. Het was de hoogste boete in de Amerikaanse geschiedenis die een onderneming ooit moest betalen.
In totaal kostte de olieramp BP ongeveer 65 miljard dollar aan boetes, schadevergoedingen en opruimingskosten.
‘Deepwater Horizon’ is vanavond om 21u beschikbaar op de exclusieve zender Pickx+ (zender 13). Ontdek het volledige aanbod van Pickx+!

Gerelateerde onderwerpen
Meest gelezen
-
1
Films
Na 'Asteroid City' keert Wes Anderson terug met 'The Wonderful Story of Henry Sugar'
-
2
Films
‘The Eternal Daughter’, een betekenisvolle dubbelrol van Tilda Swinton
-
3
Nieuws
‘The Creator’, grandioze scifi die de filmwereld zou kunnen veranderen
-
4
Films
‘WIL’: een nieuw Vlaams oorlogsdrama met een topcast en -regisseur
-
5
Films
Tilda Swinton in ‘The Eternal Daughter’
Lees meer over Films
-
Deze series wakkerden toerisme massaal aan
Filmtoerisme, ook wel bekend als set-jetting, het fenomeen waarbij toeristen massaal naar de locaties trekken waar hun favoriete films en series zijn opgenomen, wordt steeds populairder. Naar aanleiding van Wereld Toerisme Dag vandaag, blikt Pickx terug op enkele recente films en series die heel wat toeristen op de been brachten.
-
‘The Creator’, grandioze scifi die de filmwereld zou kunnen veranderen
Een van de blockbusters van dit najaar is ‘The Creator’, een sciencefictionepos van regisseur Gareth Edwards dat vanaf vandaag in de Belgische zalen te zien is. De film met John David Washington raakt aan onderwerpen die vandaag prangend actueel zijn en werd na de allereerste vertoning op Fantastic Fest in Texas door enkele filmcritici meteen een van de beste films van 2023 genoemd.
-
'Holly' van regisseur Fien Troch op shortlist European Film Awards
'Holly', de vijfde speelfilm van regisseur Fien Troch, staat op de shortlist voor de European Film Awards. Dat heeft de European Film Academy woensdag bekendgemaakt. De film ging eerder deze maand in wereldpremière op het Filmfestival van Venetië. Hoofdrolspeler Cathalina Geeraerts werd er bekroond met de Bisato d'Oro Award voor haar acteerprestatie.
-
Na 'Asteroid City' keert Wes Anderson terug met 'The Wonderful Story of Henry Sugar'
Na het succes van 'Asteroid City', dat deze zomer in de bioscopen verscheen, verschijnt er opnieuw een film van regisseur Wes Anderson. Dit keer kan je op Netflix een bewerking bekijken van het beroemde kortverhaal 'The Wonderful Story of Henry Sugar and Six More' van Roald Dahl. In 'The Wonderful Story of Henry Sugar' volgen we het verhaal van een rijke man die een ongelooflijk talent exploiteert om vals te spelen.
-
Horroriconen, Vikings en demonen in Pickx Mix in oktober
Abonnees met de tv-optie Pickx Mix krijgen de komende maand opnieuw heel wat niet te missen kijkvoer voorgeschoteld uit alle uithoeken van de wereld, van Scandinavië tot de Verenigde Staten en Japan.
-
‘The Eternal Daughter’, een betekenisvolle dubbelrol van Tilda Swinton
‘The Eternal Daughter’, het nieuwste werk van indiefilmmaakster Joanna Hogg dat vanaf vandaag in de cinemazalen te zien is, is meer dan zomaar een spookverhaal. Pickx vertelt je alles dat je moet weten voor je naar de cinema afzakt voor deze film met een opvallende dubbelrol voor Tilda Swinton.
-
‘WIL’: een nieuw Vlaams oorlogsdrama met een topcast en -regisseur
Vanaf vandaag kan je in de bioscoop gaan kijken naar ‘WIL’: een oorlogsdrama dat gebaseerd is op de gelijknamige roman van de Antwerpse schrijver Jeroen Olyslaegers. De film wordt nu al overladen met lof en dat heeft zo zijn redenen.
-
Tilda Swinton in ‘The Eternal Daughter’
Dat Tilda Swinton een topactrice is, bewijst ze nog maar eens in de film 'The Eternal Daughter'. Hierin vertolkt ze de rol van dochter Julie én speelt ze zelf ook de tegenpartij: haar moeder.
-
Schrijversstaking Hollywood is voorbij
De Writers Guild of America (WGA), de vakbond van schrijvers voor film en televisie in de Verenigde Staten, laat weten dat haar leden woensdag weer aan het werk kunnen gaan.
-
Schrijversstaking Hollywood is voorbij
De Writers Guild of America (WGA), de vakbond van schrijvers voor film en televisie in de Verenigde Staten, laat weten dat haar leden woensdag weer aan het werk kunnen gaan.
-
Nieuwe seizoenen van geliefde series op Streamz in oktober
De komende maand pakt Streamz uit met het vervolg op enkele geliefde series, zoals ‘Our Flag Means Death’, ‘Yellowstone’ en ‘The Gilded Age’. Pickx blikt vooruit op het kijkvoer dat in oktober op Streamz te ontdekken valt.
-
In deze films stal Benedict Cumberbatch de show
Vanaf woensdag 27 september kan je op Netflix naar een gloednieuwe kortfilm van regisseur Wes Anderson kijken: ‘The Marvelous Tale of Henry Sugar'. De Britse acteur Benedict Cumberbatch steelt in deze film de show, maar heeft dat in het verleden nog enkele keren gedaan.
-
Charlize Theron (‘Long Shot’): een actrice en producer met enkele sequels in de pipeline
Morgenavond kan je op VTM 3 naar ‘Long Shot’ kijken met de Zuid-Afrikaanse Charlize Theron in de hoofdrol. Deze getalenteerde actrice heeft in het verleden ook al enkele films geproduceerd en sommige van haar prenten krijgen binnenkort een vervolg.
-
Biden tevreden met princiepsakkoord tussen Hollywoodstudio's en scriptschrijvers
De Amerikaanse president Joe Biden heeft maandag positief gereageerd op het princiepsakkoord tussen de scriptschrijvers en de Hollywoodstudio's dat een einde zou kunnen maken aan een staking van bijna vijf maanden. Hij prees in een persbericht op de website van het Witte Huis de "kracht van collectieve onderhandelingen".
-
De series om te bingewatchen na het laatste seizoen van ‘Sex Education’
Nu de successerie ‘Sex Education’ met de release van het vierde en laatste seizoen op 21 september officieel ten einde is gekomen, zijn veel fans op zoek naar iets nieuws. Voor wie afgelopen weekend het hele vierde seizoen van de serie al bingewatchte op Netflix, heeft Pickx enkele kijktips klaar.
-
Spanning en griezelen op Netflix in oktober
Het wordt weer wat frisser, en dat betekent dat Netflix voor je klaarstaat met vers kijkvoer om de avond gezellig voor de buis door te brengen. Dit zijn de nieuwe titels die je in oktober kan ontdekken op Netflix.
-
‘U-571’: een Amerikaans oorlogsdrama waarin feit en fictie door elkaar worden gehaald
Morgenavond kan je op VTM 4 naar ‘U-571’ kijken. Deze oorlogsfilm kwam kort na zijn release in woelig water terecht, want de makers zouden heel wat fictie met het (waargebeurde) oorlogsverhaal hebben verweven. Maar wat is daar nu echt van aan?
-
Donald Glover wordt 40: dit zijn de mans beste rollen
De Amerikaanse zanger en acteur Donald Glover mag vandaag veertig kaarsjes uitblazen. Ter gelegenheid van deze heuglijke dag blikt Pickx terug op de beste rollen van de man tot nu toe.
-
‘Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain’ en de tand des tijds
Een film die de Franse cinema nieuw leven inblies, was ‘Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain’ uit 2001 van filmmaker Jean-Pierre Jeunet. Het verhaal geldt nog steeds als een klassieker in de Franse filmwereld, maar werd sinds de release ruim 22 jaar geleden ook door een moderne lens geherevalueerd. Er zijn nog steeds talloze toegewijde fans, maar de tand des tijds was niet zachtaardig voor Amélie Poulain.
-
Will Smith wordt 55 jaar: wat waren zijn beste rollen?
De Amerikaanse filmster Will Smith is vandaag jarig. De acteur wordt 55 jaar en dat zette de redactie van Pickx aan het denken: wat waren eigenlijk de beste acteerprestaties van deze Hollywoodlegende?