'Amai zeg wauw!' zoekt naar een balans met Average Rob

Series | Wie gisterenavond naar VRT 1 keek, kreeg de allereerste aflevering te zien van de nieuwe talkshow ‘Amai zeg wauw!’, met YouTuber, entertainer en televisiemaker Average Rob als centrale gast. Gastheer Otto-Jan Ham, ooit het gezicht van ‘De Ideale Wereld’, maakt duidelijk graag televisie met een stevige kwinkslag, en dat moest ook deze show worden. Slaagde het in die opzet?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Amai zeg wauw!’ is de nieuwste opvolger van talkshows als ‘De laatste show’, ‘Café corsari’, Van Gils & Gasten’ en ‘Vandaag’, die elk wisselende kritieken kregen. Die programma’s werd verweten dat ze soms te stijf waren en te hard vasthielden aan klassieke talkshowformats. Er was te weinig ruimte voor spontaniteit, verrassingen en diepgang. Enter Otto-Jan Ham, die vooral een muzikale talkshow wilde maken die uitblinkt in ongedwongenheid, waarin verrassingen rond elke hoek loeren en iedereen, als ware het een jamsessie in een café, mee mag spelen met de muzikale gast.

Een van de kwinkslagen van ‘Amai zeg wauw!’ (de titel verwijst uiteraard naar de bekende uitspraak van Eddy Wally) is het zogenaamde intakegesprek. Lara Chedraoui, frontvrouw van Intergalactic Lovers en deel van de huisband van de show, ging langs bij de centrale gast om enkele eenvoudige vragen te stellen. Zoals Otto-Jan uitlegt in het programma: elk praatprogramma doet zo’n gesprekje vooraf om bepaalde afspraken te maken en al eens poolshoogte te nemen. ‘Amai zeg wauw!’ is het eerste dat delen van dat intakegesprek ook uitzendt. Net wanneer je je zit af te vragen waarom Otto-Jan en Average Rob al vijf minuten over snorren zitten te praten, leer je dat Robert Van Impe (zoals de YouTuber echt heet) op voorhand zei dat hij best wel een compliment over zijn snor zou willen krijgen.

Een leuke gimmick, maar voor de rest van het programma verdween dat intakegesprek grotendeels naar de achtergrond. Het was zogezegd de reden om boksster Oshin Derieuw uit te nodigen (ze mag als eerste Belgische vrouwelijke boksster ooit naar de Olympische Spelen) en om Robs broer Arno een liedje te laten zingen. Het leent zich tot grotere verrassingen, waar het programma hopelijk in de komende afleveringen nog meer gebruik van zal maken.

Sympathiek

Verder vervielen de gesprekken met Average Rob, en ook met de muzikale verrassingsgast Clouseau, toch vaak in de valkuilen waar veel talkshows in trappen. Met Rob als eerste centrale gast, wil het programma duidelijk een jonger publiek aantrekken dan de voorgangers. Maar dat jonge publiek kent Rob al dankzij al zijn video’s, en heeft dus weinig aan een uitleg over hoe zijn Iron Man verliep. Rob wijdde er al anderhalf uur aan op zijn eigen kanaal, een gesprek van enkele minuten kon daar maar weinig aan toevoegen. Nee, wie het werk van Rob al kent, leerde niets bij. Maar wie zich afvroeg waarom net hij Remco Evenepoel mocht volgen voor een documentairereeks op Streamz, kreeg misschien wel een bondige introductie.

De eerste aflevering van ‘Amai zeg wauw!’ miste nog wat diepgang, maar het concept leent zich er wel toe om die diepgang meer op te zoeken. Otto-Jan was sympathiek en entertainend, en gaf Rob rustig de tijd om te ademen en te antwoorden, er leek weinig druk achter te zitten. En die ongedwongen sfeer zou, mits nog wat verfijning, gerust voor een van de beste talkshows op de buis kunnen zorgen. Het is alleen nog wat zoeken naar de balans tussen diepgang, humor en muziek.

Vanavond is Joris Hessels te gast in het programma. Hem kennen we van programma’s als ‘Radio Gaga’, ‘De Weekenden’ en ‘Gentbrugge’, dus van diepgang heeft hij alvast kaas gegeten. Later deze week is het nog aan Steven Van Herreweghe, Sien Eggers en Frank Focketyn.

Bekijk ‘Amai zeg wauw!’ van maandag tot en met donderdag om 21u30 op VRT 1 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top