Prominente gamecomponisten te gast op Film Fest Gent en WSA Film Days

Muziek | Film Fest Gent zet onder de noemer van de World Soundtrack Awards jaarlijks de componisten in de kijker die films en televisie van muzikale begeleiding voorzien. Dit jaar, op donderdag 19 oktober, wordt in de Capitole in Gent ook het concert ‘PRESS PLAY: Music in Games’ georganiseerd, zoals de naam suggereert een ode aan de muziek uit computerspelletjes. Daar zullen enkele bekende gasten aanwezig zijn, die je onvermijdelijk ook kent van verschillende films en series.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op ‘PRESS PLAY’ zal het Brussels Philharmonic, onder leiding van Dirk Brossé, een selectie van de beste en meest herkenbare muziek uit moderne games brengen. Zo wordt onder meer het werk opgevoerd van Stephanie Economou (‘Assassin's Creed Valhalla: Dawn of Ragnarök’), Borislav Slavov (‘Baldur's Gate III’), Gordy Haab (‘Star Wars Battlefront’) and Gustavo Santaolalla ('The Last of Us'). Die componisten zullen aanwezig zijn op het concert, die laatste zal het orkest zelfs vergezellen met zijn ronroco – een Zuid-Amerikaans snaarinstrument dat wat lijkt op een gitaar. Tijdens de WSA Film Days, van 19 tot en met 21 oktober, zullen zij elk ook panelgesprekken en masterclasses geven in Gent. Voor wie de componisten en hun werk nog niet kent, stellen we hen graag even voor.

Gustavo Santaolalla

Santaolalla kan je gerust een icoon van de film- en televisiemuziek noemen. Op het palmares van de Argentijnse componist en muzikant prijken maar liefst twee Oscars (voor zijn soundtracks voor ‘Babel’ en ‘Brokeback Mountain’), twee BAFTA Awards (‘Babel’ en ‘The Motorcycle Diaries’), twee reguliere Grammy Awards en negentien (!) Latin Grammy Awards. Hij nam in Gent ook al drie keer een World Soundtrack Award in ontvangst (Ontdekking van het jaar met ’21 Grams’, de publieksprijs met ‘Brokeback Mountain’ en Beste lied voor ‘The Book of Life’). Hij werkt vaak samen met regisseur Alejandro González Iñárritu, zoals aan ‘Amores Perros’, ‘Babel’ en ‘Biutiful’.

In 2013 werd Santaolalla ook componist voor games toen hij de muziek schreef bij ‘The Last of Us’, een van de meest gelauwerde gevierde games van het afgelopen decennium. Hij mocht zijn eigen muziek bewerken voor het kleine scherm voor de al even goed ontvangen gelijknamige adaptatie van HBO, die eerder dit jaar verscheen. Dit jaar is hij opnieuw genomineerd in Gent, als World Soundtrack TV Composer of the Year, voor de kippenvelmuziek van ‘The Last of Us’. Op 21 oktober weet hij of hij een vierde WSA op zijn schouw mag zetten.

Ontdek ‘The Last of Us’ nu op Streamz via Pickx! Klik hier om te achterhalen hoe je eenvoudig je Streamz-account activeert.

Borislav Slavov

Er is al even heel wat te doen rond het spel ‘Baldur’s Gate III’, de bestseller die nergens anders dan in Gent ontwikkeld werd door Larian Studios. Het fantasyspel was begin augustus het best verkochte spel op het wereldwijde platform Steam. De componist die het spel van muziek voorzag, was de Bulgaar Borislav Slavov. Hij had eerder al samengewerkt met Larian Studios voor het spel ‘Divinity: Original Sin II’ en is een grote naam in de wereld van de gamemuziek.

Slavov – of Bobby, zoals hij soms genoemd wordt – maakte zijn intrede in de wereld van de computerspellen in 2004, met zijn soundtrack voor het strategische ‘Knights of Honor’. Nadien zette hij zijn stempel op populaire franchises als ‘Two Worlds’ en ‘Crysis’ - voor het spel ‘Crysis 2’ werkte hij samen met Hollywoodcomponist Hans Zimmer (‘Gladiator’, ‘Dunkirk’, ‘Inception’ etc.). Op zijn CV staat voorlopig nog maar één titel die geen spel is: de kortfilm ‘Adam’. Het ziet er dan ook niet naar uit dat hij van plan is om zijn successen in de game-industrie in te ruilen voor een gok in Hollywood.

 

Stephanie Economou

Dat videogamemuziek steeds belangrijker en gerespecteerder wordt, blijkt onder andere uit het feit dat de Grammy Awards bij de uitreiking in 2023 voor het eerst de categorie Best Score Soundtrack For Video Games And Other Interactive Media toevoegden. De allereerste ontvanger van die prestigieuze prijs, is de Amerikaanse Stephanie Economou (foto), de componist achter de soundtrack van ‘Assassin’s Creed Valhalla: Dawn of Ragnarök’, een uitbreiding op ‘Assassin’s Creed Valhalla’, dat in 2020 verscheen.

Economou maakte voornamelijk carrière in de film- en televisiewereld. Zo is ze de componiste achter films als ‘About My Father’ en ‘My Big Fat Greek Wedding 3’ en de Netflix-serie ‘Jupiter’s Legacy’. Daarnaast is ze een vaste medewerkster van Harry Gregson-Williams, waardoor ze mee schreef aan muziek voor films als ‘Mulan’ (de nieuwe versie uit 2020), ‘The Meg’, ‘The Equalizer 2’ en ‘The Martian’.

Ontdek ‘Jupiter’s Legacy’ op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Gordy Haab

Iedereen kent John Williams’ iconische filmmuziek die de ‘Star Wars’-franchise onderstreept. De persoon die in zijn voetsporen moest treden om de muziek te schrijven die bij de ‘Star Wars’-games moest horen, had een grote druk op zijn schouders. Gordy Haab, die componeerde voor onder meer ‘Star Wars Battlefront’ I en II, vervulde de opdracht met verve. Voor die soundtracks kreeg hij van de American Society of Composers de prijs voor de videogamesoundtrack van het jaar. Op de Game Developers Conference in 2016 werd hij drie keer bekroond en hij werd genomineerd voor een BAFTA Games Award. Misschien nog de grootste onderscheiding: hij werd door publicaties als The Los Angeles Times en Billboard de waardige opvolger van John Williams genoemd.

Dat moet een grote eer zijn voor Haab, die in interviews aangaf dat hij geïnspireerd raakte om te componeren nadat hij de soundrack hoorde van ‘E.T. the Extra-Terrestrial’, geschreven door Williams. Haab begon zijn carrière bij LucasArts, de gameafdeling van LucasFilm, de ontwikkelaar van ‘Star Wars’, en de rest is geschiedenis.

Wie zijn geheugen wil opfrissen kan de ‘Star Wars’-films herbekijken op Disney+, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top