Dieselgate - VW moet in Nederland ook koper van tweedehands sjoemeldiesel compensatie betalen

Nieuws | Ook kopers van tweedehandse Volkswagens kunnen in Nederland mogelijk massaal in aanmerking komen voor een compensatie voor de sjoemelsoftware van de Duitse autofabrikant. De Nederlandse Consumentenbond zegt dat de rechter voor het eerst ooit in Nederland een schadevergoeding aan een individuele eigenaar van een tweedehandsauto heeft toegekend.

Door Belga

Deel dit nieuws

De Consumentenbond had samen met Stichting Volkswagen Group Diesel Efficiency (VGDES) de zaak voor de rechter gebracht. Zij kregen gelijk met een toegekende schadevergoeding van 1.500 euro voor een consument die in het verleden een tweedehands 'sjoemeldiesel' kocht. Volgens de partijen is dit bedrag in lijn met eerdere beslissingen van de rechter over tweedehands Volkswagens.

"De kantonrechter oordeelt onder meer dat Volkswagen essentiële informatie voor een aankoopbeslissing heeft onthouden", stelt Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar. "Of in gewoon Nederlands: Volkswagen heeft de consument misleid. Ons doel is om het net om VW steeds strakker aan te trekken en het bedrijf zo te bewegen tot een gesprek over een compensatieregeling voor álle Nederlandse gedupeerden."

Volkswagen rustte dieselauto's tussen 2009 en 2015 uit met software die ervoor zorgde dat de gemeten uitstoot van stikstofoxide in testomstandigheden binnen de wettelijke normen bleef. Deze rechtszaak is een van de vier zaken die VGDES en de Consumentenbond zijn begonnen namens individuele kopers van sjoemeldiesels. In twee eerdere zaken oordeelden rechtbanken al dat Volkswagen kopers van nieuw gekochte versies van de auto's 3.000 euro schadevergoeding moet betalen.

De Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel heeft Volkswagen vorige week ook veroordeeld tot schadevergoedingen aan gedupeerden van het sjoemelsoftwareschandaal waarin de autobouwer verwikkeld is. Consumentenorganisatie Testaankoop had hiervoor een 'class action' of groepsvordering aangespannen, naast een klassieke procedure. Gedupeerde kopers krijgen een vergoeding van 5 procent van de aankoopprijs of van 5 procent van het verschil tussen aankoopprijs en doorverkoopprijs als de koper niet langer eigenaar is.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top