'Come undone' - 20 jaar feest in de stad

Muziek |

Happy birthday, Robbie Williams! Of tenminste: happy birthday ‘Come Undone’, de tweede single uit ‘Escapology’, Williams vijfde studioalbum. Pittige song, waarin de fluwelen bad boy komaf wilde maken met de perceptie die het publiek van hem had: een ongeleid projectiel zonder talent dat enkel maar kon feesten …

Door MF

Deel dit nieuws

Censuur!

‘Come Undone’ was niet Williams grootste hit, maar het nummer bereikte wel de vierde plek in de UK Charts. Het was voor Williams een mijlpaal in zijn carrière en een krachtig statement, backed up door een videoclip waarvan twee versies werden vertoond: een brave en een gecensureerde – waar Williams loos ging in een threesome – die pas na 22u. werd getoond. De insteek? Williams wordt wakker tussen twee vrouwen, na een wild feest in zijn huis, en overschouwt de avond én zijn leven als rockster. De clip werd geregisseerd door Jonas Åkerlund, die eerder al een Grammy Award won voor zijn werk aan Madonna's 'Ray of Light'.

Naarmate de clip vordert, krijgt Williams flashbacks van de avond ervoor, met beelden van hem terwijl hij seks heeft met twee vrouwen, afgewisseld met verontrustende beelden van slangen en insecten. Aan het einde van het filmpje veranderen de vrouwen met wie Williams seks heeft in mannen. De video, een knipoog naar de obsessie van de Britse media rond Williams seksuele geaardheid, veroorzaakte veel controverse en werd zwaar gecensureerd door meerdere netwerken.

Vanity

‘Come Undone’ gaat over de ijdelheid en oppervlakkigheid van roem, waarbij een levensstijl van overdaad de leegte ervan moet maskeren. Williams worstelde met zijn status van beroemdheid, en had al zijn toevlucht genomen tot drugs en alcohol om met de druk om te kunnen gaan. Hij wilde met de single de publieke perceptie van zichzelf deconstrueren.

"Interviews geven, niet waarachtig zijn in mijn songs, het boekje opendoen over beroemdheden die ik veracht, liefdesliedjes zingen.” Dat was volgens Williams wat de mensen over hem dachten. En dat raakte hem meer dan hij publiek wilde toegeven.

Tupac

Op zijn site onthulde Williams dat de zin "Because I'm scum, and I'm your son, I come undone" niet aan zijn moeder was gericht, maar dat hij de inspiratie vond in een citaat van Tupac Shakur: "Ik zag Tupac een keer uit een rechtszaal komen en hij zei: "Je zet me neer, je zegt dat ik dit, dat of het andere ben, maar ik ben een product van je omgeving en ik ben nog steeds je zoon, Amerika." Dat raakte me. En ik ben de zoon van Engeland. Ik ben geen uitschot, maar ik heb me wel zo gevoeld."

‘Come Undone’ was een van de eerste nummers die Williams schreef zonder zijn vaste songschrijver Guy Chambers, die daar naar verluidt een hekel aan had.

Een van de beroemdste live-uitvoeringen van dit nummer vond plaats tijdens Williams optreden in Knebworth House in augustus 2003. Tijdens het optreden nodigde Williams een fan uit om met hem te dansen. Het paar flirtte met elkaar voor het 125.000-koppige publiek, met als hoogtepunt een hartstochtelijke kus.

Fan van Robbie Williams? Op Netflix verschijnt dit jaar een docuserie over het turbulente leven van de rockster - je vindt hier alvast meer info: https://www.netflix.com/tudum/articles/robbie-williams-documentary-announcement

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top