Dit zijn de beste songs van George Michael

Muziek |

Dankzij de Netflix-docu ‘Wham!’ staat de in 2016 overleden George Michael dezer dagen weer volop in de schijnwerpers. Voor Pickx ook een uitgelezen gelegenheid om nog eens ’s mans beste songs voor te stellen. Zoals het zomerse ‘Club Tropicana’, dat exact 40 jaar geleden uitgebracht werd.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wham! heeft eigenlijk maar vier jaar bestaan, tussen 1982 en 1986, maar dat volstond om een handvol absolute klassiekers uit te brengen. Denk aan ‘Freedom’, ‘Wake Me Up Before You Go-Go’, ‘Last Christmas’, ‘Young Guns’ of ‘Club Tropicana’, dat in de zomer van 1983 de definitieve doorbraak van de Britse band betekende. De jeugdvrienden Andrew Ridgeley en George Michael -geboren als Georgios Kyriacos Panayiotou, zoon van een Griekse immigrant- waren vier jaar lang de golden boys van de popmuziek. Maar zoals we in de documentaire op Netflix te zien krijgen, worstelde George Michael met dat imago van jeugdidool en sekssymbool. Hij wilde voornamelijk serieus genomen worden als songschrijver. Dat is hem uiteindelijk aardig gelukt, getuige ook deze selectie van topnummers…

Club Tropicana

Ook Andrew Ridgeley maakte er nooit een geheim van: zijn maatje was het muzikale brein van Wham!. Was Ridgeley eerder de welbespraakte woordvoerder en bedenker van het sexy, speelse imago van de groep, dan concentreerde George zich op de melodieën, teksten en productie van de songs. ‘Club Tropicana’ was een van die eerste creatieve worpen waarbij George Michael de volledige vrijheid kreeg om zijn ding te doen.

Het nummer werd in de zomer van 1983 uitgebracht als eerste single van het tweede album ‘Fantastic’. Bedoeling was om de zwoele, ongedwongen sfeer van een exotisch feesteiland op te roepen. Het minste wat we kunnen zeggen, is dat de beide Britten vlot geslaagd zijn in dat opzet. Al van bij de eerste krekelgeluiden in de intro van het lied waan je je op vakantie. De cocktails, blote lijven en grappige scènes in de videoclip doen de rest.


I Want Your Sex

‘I Want Your Sex’ was in 1987 de eerste single van zijn debuutalbum als soloartiest. Meteen eentje die voor veel controverse zorgde, met name de expliciete seksueel geladen tekst bracht heel wat animo teweeg. Onder andere de toen nog zeer preutse BBC censureerde het nummer. Wat uiteraard niet in het nadeel speelde van de release.

George Michael zette zichzelf zo op de kaart als soloartiest die dat tikje verder durfde gaan en ‘I Want Your Sex’ werd een wereldhit. Tot op vandaag geldt het als een van de emblematische songs van George Michael, die altijd gespeeld heeft met zijn imago van sekssymbool. In vergelijking met zijn periode bij Wham! zorgde het meer funky geluid ook voor een stijlbreuk. ‘I Want Your Sex’ lanceerde hem definitief als soloartiest.


Faith

De tweede single van dat debuutalbum was een even groot succes en droeg de naam van het album. Met ‘Faith’ bewees George Michael dat hij meer was dan die gladde posterboy. Kapotte jeans, leren jekker, cowboyboots en de gitaar rond de schouders: plots zagen we een andere kant van de Britse zanger en songschrijver.

Opnieuw een erg funky nummer met een gitaarpartij die de tand des tijds moeiteloos doorstaat. Daardoor klinkt ‘Faith’ ook vandaag nog erg actueel. De tekst is vintage Michael, die zingt over zijn moeilijke zoektocht naar de ware liefde, naar iemand die hem echt begrijpt, die zijn passie deelt en hem toch de nodige vrijheid laat om zichzelf te zijn. Helaas voor hem is zijn liefdesleven altijd een warboel gebleven.


Freedom! ‘90

Voor zijn tweede soloalbum ‘Listen without prejudice’ koos George Michael deze ‘Freedom! 90’ als vooruitgeschoven single. Een nummer met een verrassende ritmiek, helemaal anders dan we al gehoord hadden van hem, en dat vooral de aandacht trok dankzij de veelbesproken videoclip. Die werd geregisseerd door niemand minder dan David Fincher -die later bekend zou worden als regisseur van de blockbusters ‘Se7en’, ‘Fight Club’ en ‘Zodiac’- en toonde een hele stoet aan topmodellen. Gaande van Linda Evangelista, Naomi Campbell tot Cindy Crawford. De clip staat nog steeds te boek als een van de meest memorabele ooit.

De song zelf is een ode aan zelfbeschikking en onafhankelijkheid. Wie de ware vrijheid wil kennen, moet zich ontdoen van een leugenachtig bestaan of verkeerde percepties. Best frappant als je bedenkt dat George Michael zelf pas heel laat in zijn leven en carrière uit de kast kwam als homoseksueel.


Careless Whisper

Ontegensprekelijk dé George Michael-klassieker. Al werd het nummer eigenlijk al geschreven in zijn Wham!-periode. Meer zelfs: kompaan Andrew Ridgeley lag mee aan de basis van de melodie. Maar George deed er nadien zijn eigen ding mee en zorgde zowel voor de meeslepende tekst als de toevoeging van die iconische saxofoonsolo.

Andrew Ridgeley was zo galant het nummer aan George Michael te laten, goed wetende dat het wellicht een grote hit zou worden. Maar George was veruit de meest getalenteerde van het duo en dat (h)erkende ook Andrew meteen. Al van bij de start van Wham! wist hij dat zijn jeugdvriend ooit zijn vleugels zou uitslaan om solo verder te gaan. Zo geschiedde ook, met grote dank aan deze ‘Careless Whisper’, dat in 1984 uitgebracht werd in volle Whamania en voor het eerst toonde welk potentieel George Michael had als songschrijver, zanger en producer.



Ontdek ‘Wham!’ vanaf nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.


Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top