Queericonen Madonna en Sam Smith brengen de single 'Vulgar' uit

Muziek | Wanneer de Queen of Pop een samenwerking aankondigt met popicoon Sam Smith, kan dat alleen maar vonken geven. De single 'Vulgar', die gisteren uitkwam, gooit nu al hoge ogen. De twee idolen mogen dan van twee generaties zijn, maar ze vertegenwoordigen trots de queergemeenschap. Pickx legt uit hoe Madonna een icoon is geworden voor de LGBTQIA+-gemeenschap.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op 31 mei waren fans van Sam Smith in opperste staat van opwinding. Hun idool postte een mysterieuze foto op Instagram, een zwart-witfoto met de benen van een persoon die op bed lag. Het bericht roepte veel vragen op, maar die werden bijna tegelijkertijd beantwoord met een Instagramfoto van Madonna. Op deze zwart-witfoto zien we iemand die haar taille heeft ingegespt met korsetten. Op de foto zijn de initialen 'S&M' en het woord 'Vulgar' geschreven. Met dit bericht kondigde Madonna officieel haar samenwerking met Sam Smith aan, wat bij de fans van beide artiesten tot veel vreugde leidde.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Madonna (@madonna)


Nachtclubs

Sam Smith heeft als non-binaire zanger niet voor niets gekozen voor Madonna, een populair icoon voor de LGBT-gemeenschap. De Queen of Pop spreekt zich al sinds de jaren 80 uit voor mensen uit de LGBT-gemeenschap. Het was haar dansleraar Christopher Flynn die Madonna introduceerde in homo-nachtclubs. Er opende een nieuwe wereld voor haar, waar ze met open armen werd geaccepteerd.

"Voor het eerst zag ik mannen die mannen kusten, meisjes die gekleed waren als jongens, jongens die strakke broeken droegen... De mensen waren vol vrijheid, vreugde en geluk zoals ik dat nog nooit eerder had gezien", legde ze uit tijdens haar toespraak voor de GLAAD Awards in mei 2016. De diva pleitte destijds al voor diversiteit. Het was ook in deze clubs dat haar muziek voor het eerst populair zou worden.

Strijd tegen aids

In haar album 'Like A Prayer', uit 1989, liet de Queen of Pop zien dat ze zich het lot van de homogemeenschap aantrok, zeker tijdens de verwoestende aidsepidemie die in dat decennium woedde. In het album liet ze een pamflet bijvoegen waarin uitgelegd werd wat aids was en hoe je jezelf ertegen moest beschermen.

Queer icoon

Haar extreme vrouwelijkheid intrigeerde niet alleen queer mensen, maar ze werd ook een sekssymbool en vertegenwoordiger van de LGBT-gemeenschap. Haar extravagante outfits en kleurrijke make-up werden overgenomen door dragqueens, maar tegelijk gebruikte Madonna ook graag dansstijlen en andere trends uit de LGBT-gemeenschap. Zo is haar album 'Vogue' uit 1990 een ode aan "vogueing". Deze dansstijl ontstond in de jaren 70 en was geïnspireerd op de karakteristieke bewegingen van modellen. In die tijd waren het vooral dragqueens, homoseksuelen en trans personen die het in speciale competities tegen elkaar opnamen om als de beste deze dansstijl te beoefenen. Madonna zorgde ervoor dat deze weinig bekende dansstijl op korte tijd wereldwijd populair werd.Ondanks haar voortdurende steun aan de LGBT-gemeenschap heeft Madonna nooit een voorkeur geuit voor mensen van hetzelfde geslacht. Maar ze heeft wel taboes doorbroken door onder meer in 2003 tijdens de uitreiking van de MTV Video Music Awards haar muzikale collega's Britney Spears en Christina Aguilera op de mond te kussen. Met dit opvallende initatief droeg Madonna bij aan een mentaliteitsverandering die vandaag nog merkbaar is.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top