Onze favoriete 'Spider-Man'-personages en acteurs

Films | Nu je in de cinema kan gaan kijken naar de nieuwste animatiefilm over Spider-Man, ‘Across the Spider-Verse’, vind je in de VOD-catalogus een collectie van de voorgaande (live action) films met de halsbrekende toeren van de superheld. Voor de gelegenheid blikken we nog eens terug op onze favoriete personages en acteerprestaties uit die films.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De held

Eerst en vooral is er natuurlijk de web slinger zelf, de superheld uit de titel. Spider-Man, ofwel Peter Parker, is een slimme tienerjongen die na een beet van een radioactieve spin ineens wonderbaarlijke nieuwe krachten heeft. Die besluit hij aan te wenden om zijn stad te beschermen nadat hij van zijn stervende oom de wijze woorden hoort: “With great power comes great responsibility.”

In de eerste filmversie van de Spider-Man-verhalen kroop Tobey Maguire in de rol. De meeste kijkers zijn het erover eens dat hij de ietwat ongemakkelijke tienerjongen in Peter Parker het best belichaamde. Later was het aan Andrew Garfield, die dan weer erg goed de mopjes makende en brutale kant van Spider-Man vertolkte. Tom Holland, de nieuwste live action Spider-Man, wordt algemeen gezien als de beste gulden middenweg tussen beide kanten van de superheld. De ideale Spider-Man is wat ons betreft een combinatie van de beste aspecten van drie.

Het liefje

In de originele comics heeft Spider-Man al verschillende liefjes gehad. De films, zowel die met Tobey Maguire als die met Tom Holland, leggen de focus het liefst op Mary Jane Watson, ofwel MJ. Toen Kirsten Dunst het personage vertolkte was er een duidelijke vonk tussen haar en Peter, maar als we eerlijk zijn, moeten we zeggen dat ze verder niet erg veel te doen had in de films. De versie van Zendaya, die heel wat meer karakter heeft, draagt onze voorkeur mee.

De films met Andrew Garfield zetten de superheld dan weer naast Gwen Stacy, die in de originele comics eigenlijk de enige echte geliefde van Peter moest worden. De films misten dan weer een kans, door het personage (vertolkt door Emma Stone) opnieuw niet genoeg diepte te geven en haar onherroepelijk te laten sterven. Dat gebeurde ook in de comics, maar daar bestonden altijd mogelijkheden om haar weer tot leven te wekken. Jammer, in een ander film- en comicuniversum wordt Gwen zelf ook een superheldin, maar zo ver kwam het niet met Stones personage.

De vijand

In elk superheldenverhaal is de vijand minstens even belangrijk als de superheld. Zonder de vijand is er geen conflict, maar als die niet op een of andere manier begrijpelijke motivaties heeft en ietwat gegrond is in de realiteit, valt het hele verhaal in elkaar. Dat deden de makers van de jongste ‘Spider-Man’-films uitstekend, pakweg Vulture (Michael Keaton) en Mysterio (Jake Gyllenhaal) zijn best realistisch en hun motivatie is te begrijpen. Maar ze missen misschien ook wat kleur, en dat is waar de eerste trilogie net in uitblonk.

Onze favoriete bad guys in alle ‘Spider-Man’-films zijn nog steeds Doc Ock (Alfred Molina), die in ‘Spider-Man: No Way Home’ even mocht terugkeren, en de onnavolgbare Green Goblin (Willem Dafoe). Hun acties zijn goed gemotiveerd, maar tegelijk zijn de personages passend cartoonesk en eindeloos entertainend.

De collectie Spiderman's Web is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus

'Spider-Man: Across the Spider-Verse' is nu te zien in de bioscoop.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top