Toby Alderweireld schenkt Antwerp de landstitel na een adembenemende thriller

Sport | De zesde speeldag van de play-offs in de Jupiler Pro League ligt al achter ons en het is tijd om ons oordeel te vellen. Pickx Sports vertelt je wie de man, het doelpunt en het cijfer van afgelopen weekend was.

De man: Toby Alderweireld

We kunnen er niet omheen: Toby Alderweireld heeft zondag voor magie op het voetbalveld gezorgd. In een titelwedstrijd die bijna op een Hollywood-sprookje lijkt, schonk de aanvoerder The Great Old zijn eerste landstitel in 66 jaar. De ex-Rode Duivel maakte in de 94e minuut van de wedstrijd tegen Genk met één welgemikt schot een einde aan het scenario van een ongelooflijke thriller. Terwijl Brugge net de gelijkmaker had gemaakt en vervolgens met 3-1 langs Union was gepasseerd in de laatste minuten, zorgde Alderweireld er met zijn lastminute goal ervoor dat Antwerp terugkeerde naar de top van het klassement van de Jupiler Pro League en de landstitel binnenhaalde. Het lijdt geen twijfel dat deze waanzinnige zondag 4 juni 2023 nog lang in het geheugen van menig Antwerp-supporter gegrift zal staan.

Het doelpunt: Homma

Toby Alderweireld mag dan wel Antwerp de landstitel hebben bezorgd, maar hij had dit niet kunnen bereiken zonder de ijskoude pegel van de 22-jarige Shion Homma. De Japanse speler kwam in de 88e minuut in de wedstrijd, meteen zijn debuut in eerste klasse. Amper één minuut later maakte hij de gelijkmaker, waardoor Union gedemotiveerd raakte en in extratijd nog twee kleppers moest incasseren van Noa Lang (90+3') en Cisse Sandra (90+10'). Door de doelpunten van Homma en zijn collega's zou de titel naar Genk gaan, ware het niet dat Alderweireld daar een stokje voorstak.

Het cijfer: 3

Aan het begin van de afgelopen speeldag maakten 3 teams nog kans om landskampioen te worden. Eerst was Antwerp de favoriet voor het grootste deel van de eerste helft, tot Genk op voorsprong kwam. Het mooie liedje duurde niet lang voor de Limburgers, want Union opende al snel de score aan het begin van de tweede periode. De Brusselaars hielden bijna de hele rust de boot vast tot de gelijkmaker van Brugge de titel in handen van Genk en vervolgens Antwerp legde.

Volg de Jupiler Pro League op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!