Dit zijn de hoogtepunten uit vier seizoenen ‘Succession’

Series |

Onlangs viel het doek over één van de beste dramareeksen van de afgelopen jaren, ‘Succession’. Als adieu brengt Pickx een bloemlezing van de meest indrukwekkende scènes die de vier seizoenen tellende topserie rijk was. Niet toevallig beleefden we die strafste momenten allemaal in het laatste seizoen. Opgelet: spoilers!

Door Pickx

Deel dit nieuws

5. Romans emotionele inzinking in de kerk

Sinds aflevering vier van het laatste seizoen vertelde Roman zijn omgeving dat hij de dood van zijn vader al had verwerkt. Het schoolvoorbeeld van een ruwe bolster met een klein hartje. Emoties kanaliseren was nooit zijn forte, en hij wist dan ook duidelijk niet hoe hij werkelijk met het verlies van zijn vader om moest gaan. Geen van de kinderen wist dat, gezien het feit dat ze allemaal een troebele relatie hadden met de tiran die hun vader was.

Aan het begin van de voorlaatste aflevering oefent Roman zijn eulogie terwijl hij zich klaarstoomt voor de uitvaartplechtigheid, en op het eerste gezicht leek hij de moeilijke taak om een uitvaartspeech te geven wel aan te kunnen. Rome zou als enige spreken in de kerk, maar oom Ewan is hem voor en houdt een harde, maar eerlijke toespraak over zijn broer.

Als Roman dan eindelijk het podium op mag, dringt de dood van zijn vader plots tot hem door en wordt hij overmand door emoties. In de aangrijpende scène snikt Roman onbedaarlijk bij het altaar, terwijl Shiv en Kendall hem proberen te troosten. Hij vraagt huilend aan zijn broers en zussen: “Ligt hij daarin?”, wijzend naar de kist in het gangpad van de kerk. Confronterend en ijzersterk.

4. Shiv en Tom bekvechten op het balkon

Tegen het einde van seizoen vier organiseren Shiv en Tom een tailgateparty aan de vooravond van de verkiezingsdag met politieke en zakelijke zwaargewichten die de toekomst van Waystar kunnen bepalen. Het koppel wil hun knipperlichtrelatie een nieuwe kans geven.

Na een avond waarin Tom voortdurend klaagde over hoe moe hij was en Shiv meelachte met de mensen die zeiden dat Tom zijn baan als hoofd van ATN zou verliezen, puffen de twee uit op het balkon. Het gesprek mondt uit in een woordenwisseling waarin ze verwensingen en diepgewortelde frustraties naar elkaars hoofd slingeren. Tom verwijt Shiv dat ze een diep egoïstisch persoon is die niet met hem had moeten trouwen. Shiv riposteert: volgens haar is Tom niets meer dan een slaaf die alleen bij haar was om aan de macht te komen. De explosieve ruzie eindigt met Tom die Shiv toesnauwt dat ze niet in staat is tot liefde en geen goed persoon is om kinderen te krijgen. Shiv zegt dat Tom haar de laatste zes maanden die ze met haar vader had kunnen doorbrengen, heeft afgenomen.

Het acteerwerk van Sarah Snook en Matthew Macfayden in deze scène was hartverscheurend briljant: heel oprecht, empathisch en zó verdomd menselijk.

3. Het koningsmaal van Kendall

De 90 minuten durende ontknoping van ‘Succession’ zal de geschiedenis ingaan als een van de beste finales aller tijden. De tragiek die de serie zo typeert, baart een resem hartverscheurende scènes. Zo gingen Kendall, Shiv en Roman van oorlog met elkaar naar een verbond en de absolute vernietiging van elke schijn van een relatie die ze nog hadden. Shiv werd door Matsson bespeeld als een marionet en Roman accepteerde zijn nederlaag op de meest deprimerende manier. Kendall verloor het enige wat hij echt wilde in zijn leven, en dat verwoestte hem.

Ondanks alle pijn en het lijden die de personages moesten doorstaan, was er één moment van pure gelukzaligheid. Het trio gedraagt zich vaak als kinderen als ze ruzie met elkaar maken, maar ook tijdens de gelukzalige gezinsmomentjes komt hun innerlijke kind weer naar boven.

De scène in de keuken van het moederlijke huis was het puurste dat we de drie ooit met elkaar hadden zien doen. Nadat Roman en Shiv ermee hadden ingestemd om Kendall tot CEO te benoemen in hun plan om de GoJo-deal te blokkeren, besloten ze om voor hun grote broer een ‘koningsmaal’ te bereiden bij wijze van ontgroening: onder gezang en gelach steken ze een ranzige mix van willekeurige ingrediënten die ze in de keuken aantreffen in een blender. Kendall weigert eerst om het spul te drinken, maar gaat dan toch overstag. Een wholesome tafereel dat je als kijker gadeslaat met een kamerbrede glimlach om de lippen, en een welkome oase op het emotionele slagveld dat het slotseizoen is.

2. Roman ontsteekt in een Franse colère

Enkele dagen na Logans overlijden roept Lukas Matsson (Alexander Skarsgard) de Waystar-top naar Noorwegen om de GoJo-deal te bespreken. Geen van de Roys of de Waystar-raad is hier blij mee, vooral de broers en zus niet. Ze zaten in een rouwperiode, en Matsson maakt daar misbruik van. In de aflevering wordt duidelijk dat Matsson de Roys niet al te serieus neemt. Tegelijk test de arrogante Noor welk vlees hij in de kuip heeft.

Voordat ze Noorwegen verlaten om terug te keren naar de Verenigde Staten, neemt Matsson de vertwijfelde Kendall en Roman mee naar een bergtop om de deal af te ronden. Op een bepaald moment is Roman de arrogante houding van Matsson zat en ontsteekt hij in een furie. Hij haalt scherp uit naar de man die het bedrijf van zijn familie wil overnemen. Roman verwijt Matsson deze timing moedwillig te hebben uitgekozen om de deal af te ronden, nu de Roys kwetsbaar zijn door de dood van hun vader. Hij geeft Matsson de schuld van Logans dood en vertelt hem vlakaf dat ze niet aan hem willen verkopen. Het is voor de kijker ongelooflijk bevredigend hoe Roman Matsson op zijn plaats zet.

Tegelijk praat Roman zijn mond voorbij, waarna Matsson die slip of the tongue strategisch uitbuit.

1. De kinderen komen te weten dat Logan stervende is

Verbijstering alom toen halverwege aflevering drie werd onthuld dat de patriarch van de Roy-clan was overleden in zijn privéjet. Alle vier zijn kinderen waren aan boord van een jacht aan de kust van Manhattan om Connors bruiloft bij te wonen. Er waren geen voortekenen dat er die dag iets met hun vader zou gebeuren, en dus verkeerden ze in het ongewisse.

Wanneer Tom belt om te vertellen dat er hartmassage wordt gegeven aan hun vader, slaat de toon van de aflevering helemaal om. De Roys zijn volledig van slag door de onheilstijding en zijn radeloos.

Het acteerwerk van de drie hoofdrolspelers is buitenaards. De drie worstelen om de realiteit van de situatie te accepteren en willen niet echt toegeven dat hun vader zijn laatste adem aan het uitblazen is. De broers en zus vechten met hun tegenstrijdige gevoelens over hun relatie met hun vader terwijl ze telefonisch afscheid proberen te nemen. Het is een rauwe, verwoestende scène die de Roys van hun meest kwetsbare kant laat zien. De tijd staat stil terwijl ze de grip verliezen op wat hen meest dierbaar is in hun leven – naast geld, macht en succes.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top