De Barcelona en Chelsea-vedette die bij rode lantaarn Cercle ging voetballen

Voetbal |

Hij won de Champions League met Barça en de Premier League met Chelsea, maar toch besliste Eidur Gudjohnsen om in 2012 zijn voetbalgeluk te zoeken in Brugge. Twee jaar zou hij er spelen, eerst (kort) bij Cercle Brugge en dan bij de buren van Club. Tweemaal speelde een IJslandse connectie daarin een belangrijke rol. Het bleek achteraf ook het laatste echte wapenfeit in zijn rijkgevulde carrière te zijn.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Eidur Gudjohnsen geldt als de strafste voetballer die IJsland ooit voortgebracht heeft. De zoon van gewezen Anderlechtspeler Arnor Gudjohnsen, van 1983 tot 1990 actief bij paars-wit, kreeg het voetballen met de paplepel mee, maar bleek nog meer getalenteerd dan zijn vader. Het leidde de technisch onderlegde en energieke aanvaller naar topclubs als PSV, Chelsea, Tottenham, Monaco en FC Barcelona. Op zijn palmares staan onder andere een Champions League-trofee en Spaanse titel met Barcelona, twee Premier League-titels met Chelsea en een Eredivisie-titel met PSV.

Maar Eidur was ook even in de Belgische competitie actief. Op 2 oktober 2012 kondigde het bescheiden Cercle Brugge, op dat moment rode lantaarn in de Jupiler Pro League, de komst van de IJslandse ster aan. “Als je naar mijn palmares kijkt, is Cercle een vreemde keuze”, wist de speler zelf te vertellen. “Anderzijds heb ik de laatste jaren niet veel meer gespeeld. Vorig jaar nog liep ik een dubbele beenbreuk op bij AEK Athene en speelde ik enkel op het einde nog enkele wedstrijden. Cercle is de perfecte ploeg om weer aan spelen toe te komen. Ik kom niet voor het geld, wel om weer te voetballen.”

Roots in België

De stunttransfer was voornamelijk te danken aan Arnar Vidarsson, ploeggenoot bij de IJslandse nationale ploeg en toen actief bij Cercle. Bovendien was het voor de spits een terugkeer naar zijn roots, want hij leerde als kind voetballen in ons land, meer bepaald bij HO Merchtem. Dat had natuurlijk alles te maken met zijn vader die bij Anderlecht speelde, het gezin Gudjohnsen woonde in de Brusselse rand. Door die jeugd is Eidur trouwens ook de Nederlandse taal machtig.

Het maakte zijn integratie bij Cercle des te vlotter. Hoewel hij flink wat matchritme ontbeerde bij aankomst in Brugge, bood hij meteen een meerwaarde aan de ploeg van trainer Bob Peeters. In 14 wedstrijden was hij goed voor 7 doelpunten, maar ook als balvast aanspeelpunt was hij bijzonder belangrijk voor de vereniging, dat uiteindelijk de degradatie kon afwenden. Bij de Cercle-fans maakte hij zich onsterfelijk door het winnende doelpunt te maken in een bekerduel tegen grote rivaal Club Brugge, waarmee blauw-zwart uitgeschakeld werd.

Naar stadsrivaal Club

Ironisch genoeg ging Eidur enkele maanden later al aan de slag bij Club Brugge, opnieuw dankzij een IJslandse connectie, want ondertussen was Arnar Gretarsson (ex-Lokeren) daar aan de slag gegaan als sportief directeur. Van januari 2013 tot juni 2014 was Gudjohnsen dus ook bij dat andere Brugge aan de slag. Hij speelde er meer wedstrijden, maar had minder impact dan bij Cercle en belandde onder coach Michel Preud'homme uiteindelijk op de bank: hij kwam in totaal toch in 48 wedstrijden in actie, maar scoorde slechts 7 keer. Toen hij voor Club scoorde tegen Cercle weigerde hij te vieren, zijn respect voor de vereniging zat te diep.

Gudjohnsen, bij zijn aankomst in Brugge al 34 jaar en in de herfst van zijn carrière, verhuisde na zijn passage in België nog naar Bolton in Engeland, Shijiazhuang Ever Bright in China, Molde in Noorwegen en Pune City in India, maar meer dan een mooie afscheidstournee werd dat niet. In 2017 hing de IJslandse legende de schoenen aan de haak, maar uit het voetbal is hij niet verdwenen: tot vorig jaar was Eidur Gudjohnsen assistent-trainer bij de IJslandse nationale ploeg, waar zijn zoon Andri ondertussen ook voor uitkomt. De opvolging is verzekerd!Fan van deze rubriek? Lees dan ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top