Jana De Wilde (Qmusic) over haar Pride: “Ik wilde niet afstuderen zonder mezelf te zijn”
Door Pickx

Deel dit nieuws
Eerst en vooral: wat betekent queer zijn voor jou?
Jana De Wilde: “Voor mij betekent dat onvoorwaardelijk jezelf zijn in elke situatie. Het maakt niet uit wie je bent of hoe je je voelt, het moet op elk moment in je leven waardig zijn. Ik persoonlijk ben trans en lesbisch, wat de meesten queer zouden noemen, maar voor mij gaat het verder dan dat. Het gaat over jezelf zijn, los van labels.”
Hoe uit zich dat in je werk?
Jana: “Een tijdje terug heb ik bewust mijn coming-out op Qmusic gedaan omdat ik vond dat ik anders niet authentiek over zulke thema’s kon praten. Ik heb besloten om er heel open over te zijn, want als er nu iets gebeurt rond queerness of geweld tegen LGBTQIA+-personen kan ik eerlijk vanuit mezelf praten zonder dat het raar overkomt dat ik er een punt van maak. Ik probeer die thema’s sindsdien te verwerken in mijn programma’s wanneer het relevant is. Samen met collega’s Tom en Naomi ben ik ook op het idee gekomen om elk jaar iets te doen rond IDAHOT (de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie, red.) op Qmusic. We hebben de ‘Love Is Love’-playlist uit de grond gestampt waarin we elk jaar queer en queer-minded artiesten eren met een awardshow.”
Merk je dat er een positieve evolutie gaande is wat zo’n initiatieven betreft?
Jana: “Nu er steeds meer queer personen in redacties en organisaties zitten, ontstaan zo’n ideeën wel sneller. Als je mensen in je team hebt die queer zijn, gaat dat vanzelf. Het start allemaal met diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer.”
Open
Hoe voelde jij je als transpersoon op jonge leeftijd?
Jana: “Dat is moeilijk te omschrijven. Het is een heel vreemd gevoel om je anders te voelen dan hoe mensen je zien. Ik twijfelde aan mezelf. Klopte dat gevoel wel? Omdat ik daar niet meteen een antwoord op vond, bestempelde ik mezelf als “vreemd”, praatte ik er niet over en stak ik mezelf weg. Tot er een punt komt waarop het niet meer gaat. Ik wilde het altijd als mijn geheim houden, het meenemen in mijn graf. Maar dat kan je niet blijven opkroppen.”
Was je goed omringd in die periode?
Jana: “Toen ik in het zesde middelbaar mijn coming-out had, merkte ik wel waarom mijn vrienden mijn vrienden waren. Het waren de meest zalige en open mensen die ik kende. Een schoolomgeving is hard, want mensen roddelen en pesten, maar ik wilde het out in the open hebben voor ik het middelbaar achter me liet. Ik wilde niet afstuderen met het gevoel dat ik niet mijn echte zelf was.”
Kon je terecht bij deskundigen of mensen die hetzelfde meemaakten als jij?
Jana: “Ik ben vrij snel naar het Transgender Infopunt van het UZ Gent gestapt omdat ik persoonlijk niemand kende die ook trans was. Het enige verhaal dat ik kende, eindigde in tragiek, dus ik vreesde voor mijn eigen happy ending. Nu merk ik dat mensen me makkelijk een berichtje sturen in de aard van ‘mijn dochter is ook trans en kijkt naar je op, dankzij jou voelen we dat het goed komt’. Dus er is veel veranderd in die acht jaar.”
Krijg je vaak reacties en verhalen te horen van je luisteraars?
Jana: “Ja, heel veel. In het begin was dat een overrompeling. Ik heb bijna geen negatieve reacties gekregen. Na een tijdje viel het me op dat mensen het ook weer vergaten, dat ze net moesten herbeseffen dat ik trans ben. Ik heb onlangs een documentaire gemaakt rond een transpersoon voor VTM GO en Qmusic, waardoor ik weer reacties kreeg van mensen die niet wisten dat ik trans ben. Soms krijg ik ook verhalen te horen en ik probeer daarnaar te luisteren, maar dan moet ik meegeven dat ik ook maar toevallig trans ben en dus geen hulpverlener. Ik geef hen dan wel mee waar ze terecht kunnen.”
Hoge of lage stem
Je werkt nu in de media, maar je hebt logopedie gestudeerd. Je masterproef ging over de stemmen van transpersonen.
Jana: “Ik was erg gefascineerd door stemmen en stemgebruik, dus ben ik logopedie gaan studeren. Ik heb er veel over mijn eigen stem geleerd. Ik doe nog steeds af en toe onderzoek aan de UGent over de stemmen van transpersonen. We hebben onderzocht welke factoren een stem in perceptie mannelijk of vrouwelijk maken. Je kan wel proberen om hoger te praten, minder resonantie te hebben en je intonatie te verleggen, maar veel hangt ook af van hoe een andere persoon je hoort en ziet. Een heel belangrijk thema dat voor mij authentiek voelde.”
Wat heb je door dat onderzoek geleerd over jezelf?
Jana: “Ik had eerst een heel lage stem. Ik heb gezocht naar een hogere stem om vrouwelijker over te komen, maar ik voelde heel snel dat dat niet mijn stem was. Het was dun, niet authentiek en geforceerd. Ik ben opnieuw beginnen zakken om mijn laag stemgeluid te exploreren en ondertussen hoef ik er niet meer bij na te denken. Ik merk dat ik op een grens zit waarop sommigen mij automatisch als vrouwelijk percipiëren en anderen soms niet. Vanaf ze het visuele erbij zien, is er geen twijfel mogelijk en dat vind ik prima zo.”
“Je stem aanpassen duurt heel lang. Het is voor iedereen anders, maar je moet het gewoon worden zodat je er niet meer bij moet nadenken. Het speelt in mijn voordeel dat ik bij de radio werk en een goede uitspraak en pittige articulatie heb. Dat zijn toevallig kenmerken die aan vrouwelijkheid worden gelinkt.”
Je zei al dat je geen transpersonen kende of als rolmodel had, maar kon je je identificeren met bepaalde films?
Jana: “Op het moment dat ik erover begon te praten helemaal niet. Maar kort erna kwam de film ‘The Danish Girl’ uit, met Eddie Redmayne die het verhaal van Lili Elbe brengt. Lili was een van de eerste gedocumenteerde transvrouwen in de geschiedenis. Dat was heel heftig om te doen. De huidige discussie over cis acteurs die transpersonen spelen in films, was toen nog niet aan de orde. Eddie Redmayne heeft dat echt goed gedaan. Toen de film verscheen in 2015, het jaar van mijn coming-out, voelde ik dat er dingen op komst waren. Ik kan er nog steeds niet naar kijken zonder keihard te huilen!”
“’Girl’ van Lukas Dhont is een beetje een standaard antwoord, maar die heeft ook een grote indruk op me nagelaten. Ik heb de fout gemaakt om die in de cinema te zien. Op het einde had ik een breakdown omwille van de herkenbaarheid. Na afloop moest ik nog even blijven zitten om te bekomen. Het verhaal van een personage dat haar droom wil waarmaken, maar toevallig trans is waardoor die droom moeilijk te realiseren is, was zo herkenbaar.”
Welke queer series moeten onze lezers echt gezien hebben?
Jana: “’Euphoria’ op Streamz, maar ook ‘Tales of the City’ op Netflix is een aanrader. Die serie is gebaseerd op de boeken van Armistead Maupin en volgt een oudere transvrouw, Anna Madriga, in de jaren 70 in San Francisco. Zij heeft een opvangtehuis opgericht voor queer jongeren die nergens terechtkunnen, waarbij je de verhalen van alle jongeren hoort. Haar eigen verhaal wordt pas veel later uitgelegd. Elliot Page speelt er ook in mee!”
Moet dit nu echt?
Op welke vlakken is er volgens jou nog nood aan evolutie in de media?
Jana: “In Vlaamse fictie zou ik graag nog wat meer personen willen zien die toevallig queer zijn, zonder dat de hele verhaallijn daarrond moet draaien. Wat ik mooi vind, is dat die representatie er gewoon is, zonder dat daar iets groots van gemaakt wordt. Ik denk bijvoorbeeld aan die derde aflevering van ‘The Last of Us’. De personages zijn gay, maar daar draait het niet om. Het is gewoon een mooi liefdesverhaal over samen overleven. Dat was zo aangrijpend en heeft me heel hard geraakt. Educatieve series zoals ‘M/V/X’ op VRT 1 zijn ook heel belangrijk, maar ik zou wel eens een Vlaamse serie willen zien waarin er toevallig een transvrouw meespeelt, zonder dat dat de focus is van het verhaal. We moeten het voor mijn part niet doen voor dicersiteit, maar wel voor inclusie. Ervoor zorgen dat het deel is van het productieproces, niet alleen in de cast, maar ook achter de schermen.”
“Wat ik dan weer heel cool vind, is dat ‘Roomies’ een Kastaar heeft gewonnen. Je verwacht altijd dat zo’n mediaprijzen vooral naar de grote producties zullen gaan. Awards zijn erg belangrijk om ruchtbaarheid te geven aan zo’n projecten.”
“Over representatie komt soms het commentaar van ‘moet er nu echt in elke serie een queer persoon of een person of color zitten?’ Waarop ik antwoord: nee, dat moet niet. Maar kijk eens rond je, want het is nu eenmaal wat in de wereld gebeurt. Mensen zijn soms bang voor verandering, en er is nu eenmaal op korte tijd een revolutie gebeurd. Ik kan me inbeelden dat sommigen het daar lastig mee hebben. Ik vind het allemaal oké, zolang je mensen met respect blijft behandelen. Ik verwacht niet dat mensen hun mening van vandaag op morgen aanpassen, maar luister wel naar elkaar en wees respectvol.”
Welk advies zou je geven aan mensen die nog zoekende zijn?
Jana: “Neem genoeg tijd om te experimenteren en te zoeken naar wie je bent. Ga op zoek naar likeminded mensen. Er zijn ook heel wat organisaties waar je terecht kunt, zoals Transgender Infopunt, Wel Jong, Çavaria, Lumi… Heel wat jongeren gebruiken TikTok als platform om aan zelfexpressie te doen en voor het eerst aan de wereld te tonen wie ze zijn, maar weet dat daar ook harde reacties op komen. Hoe mooi zo’n platform ook kan zijn, soms heb je er een olifantenvel nodig. Mijn tip is: begeef je daar pas op als je er echt klaar voor bent. Het is niet erg om even te wachten tot het voor jezelf comfortabel is.”
Lees ook:
Meest gelezen
-
1
Nieuws
Paus in Marseille voor bezoek dat focust op migratie
-
2
Films
Dit wist je vast nog niet over 'One Three Hill'
-
3
Series
Deze personages zorgen voor een correcte representatie van biseksualiteit op televisie
-
4
Series
Dit zijn enkele minder bekende anekdotes over de hitserie 'NCIS'
-
5
Films
Deze films zetten gebarentaal in de schijnwerpers
Lees meer over Films
-
Dit zijn enkele minder bekende anekdotes over de hitserie 'NCIS'
Sinds de pilootaflevering van 23 september 2003 is 'NCIS' een van de meest populaire televisieseries in de Verenigde Staten geworden. Pickx blikt terug op enkele bijzondere anekdotes uit de afgelopen 20 seizoenen van de reeks.
-
Deze personages zorgen voor een correcte representatie van biseksualiteit op televisie
Op 23 september vieren we de dag van de biseksualiteit. Hoewel de representatie van diversiteit op televisie gestaag verbetert, is het vaak nog zoeken naar fictieve personages waarmee biseksuele mensen zich echt kunnen identificeren. Pickx stelt een aantal personages aan je voor die op een realistische manier biseksuele mensen spelen.
-
Deze films zetten gebarentaal in de schijnwerpers
Aanstaande zaterdag 23 september is het Internationale Dag van de Gebarentaal, die zoals elk jaar wereldwijd wordt gevierd. Ter gelegenheid hiervan blikt Pickx terug op de beste films die mensen met gehoorproblemen en gebarentaal in de aandacht zetten.
-
Dit wist je vast nog niet over 'One Three Hill'
Als jij een tiener was in de periode van 2003 tot 2012 heb je vast 'One Three Hill' gezien. Twintig jaar na de eerste aflevering is het nog steeds een iconische serie, die een bende jongeren uit het stadje Tree Hill volgt. Aan rivaliteit, vriendschap, liefde en drama geen gebrek in de bende geleid door Lucas en Nathan Scott. Pickx onthult een paar dingen die je vast nog niet wist over de serie.
-
Ontdek enkele grote verschillen tussen het boek en de 'Hobbit'-filmreeks van Peter Jackson
Deze vrijdag 22 september is het Internationale Hobbitdag. Het boek rond de mystieke wezens is al uit sinds 1937, een verfilming van het 'The Hobbit'-verhaal kon je sinds 2012 bewonderen in de filmzalen en op televisie. Pickx vertelt je wat meer over de verschillen tussen de films en het beroemde boek van J.R.R. Tolkien.
-
Nieuw op Disney+: de ongewone thriller 'No One Will Save You'
Op Disney+ vind je vanaf vandaag de gloednieuwe sciencefictionthriller ‘No One Will Save You’ terug, met Kaitlyn Dever (‘Justified’, ‘Unbelievable’) in de hoofdrol. Pickx overloopt wat je moet weten over deze film waarin aliens onze wereld binnenvallen.
-
'Downsizing' (VTM 3): krimpen op film, een geschiedenisles in special effects
Op VTM 3 kijk je vanavond naar de film ‘Downsizing’, de nieuwste in een lange rij films waarin hoofdpersonages krimpen. De geschiedenis van het krimpen van mensen op het scherm loopt gelijk met de ontwikkeling van nieuwe technologieën en special effects. Een overzicht.
-
Dit is wat je mag verwachten van het vierde seizoen van 'Sex Education'
Beste fans van 'Sex Education': we hebben goed en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat het vierde seizoen nu te zien is op Netflix. Het slechte nieuws is... dat het het laatste is. Pickx vertelt je alvast wat je mag verwachten van deze laatste afleveringen.
-
De klimaatzaak op Netflix: deze films en series zorgen voor de nodige inspiratie
In de Belgische steden werden de straten afgelopen zondag alweer autovrij gemaakt, wat ondertussen uitgegroeid is tot een mooie jaarlijkse traditie, maar wereldwijd wordt het deze vrijdag 22 september een autoluwe dag. Een ideale aanleiding om eens enkele Netflix-titels op te sommen die klimaatbewustzijn hoog in het vaandel dragen. En het zal je wellicht opvallen: in alle uithoeken van de wereld wordt de problematiek op treffende wijze in beeld gebracht.
-
Waar is die tijd gebleven: Dit zijn onze favoriete vj's van TMF
Iets meer dan 7 jaar geleden moest de Vlaamse muziekzender TMF het veld ruimen voor Comedy Central. De zender was de kweekvijver voor een hele generatie Vlaamse presentatoren. Reden te meer voor Pickx om enkele van onze favoriete vj's uit te lichten.
-
Beleef de exclusieve opnames van de Studio 100 Kids Party van dichtbij
Nieuwjaar wordt steevast een feestje voor de kleinsten dankzij de exclusieve tv-show Studio 100 Kids Party bij Pickx. De opnames vinden plaats op 20 oktober en jouw spruit en zijn vriendjes kunnen ook erbij zijn! Bestel tickets alvast via de link hieronder. Wees snel, de plaatsen zijn beperkt!
-
Klaar voor een laatste les seksuele voorlichting?
Fan van Engelse humor? Stip dan alvast 21 september aan in je kalender, want dan wordt het vierde en laatste seizoen van 'Sex Education' gelanceerd. Inderdaad, jammer maar helaas, het laatste seizoen. Tijd om een traan weg te pinken dus: na het einde van 'The Witcher', 'Miss Maisel', 'Succession' en nog zoveel andere toppers zeggen nu ook Otis en zijn vrienden vaarwel.
-
'About My Father': een ode aan familie
Een komedie met Robert De Niro in de hoofdrol, die wil je toch gezien hebben? 'About My Father' gaat over de speciale band tussen vader en zoon, en hoe die evolueert naarmate beide mannen ouder worden. Je kan de film nu bekijken in de Proximus VOD-catalogus.
-
5 personages uit 'Sex Education' die extra aandacht verdienen
Vandaag is het eindelijk zover: het vierde en laatste seizoen van 'Sex Education' is beschikbaar op Netflix. Ter ere van de release blikt Pickx terug op een paar personages die tot onze favorieten behoren, maar niet zo veel aandacht kregen als Otis, Maeve en Eric.
-
De vijf beste rollen van klasbak Robert De Niro
Robert De Niro is zonder twijfel een van de meest iconische acteurs van zijn generatie. De tweevoudige Oscarwinnaar is te zien in de film 'About My Father', die nu in de VOD-catalogus van Pickx te vinden is. We serveren voor de gelegenheid de vijf beste rollen uit de lange carrière van de klasbak.
-
Hoe zit het met de carrièrepauze van Sandra Bullock (Ocean’s 8’)?
Morgenavond kan je op Play5 naar ‘Ocean’s 8’ kijken met Sandra Bullock in de hoofdrol. De film werd gemaakt kort nadat Bullock een pauze in haar carrière had ingelast. Hoe zit het nu met die pauze en waarom was die nodig? Pickx zocht het uit.
-
'Ruby Kieuwmans: Tiener met Tentakels': de nieuwste animatiefilm van DreamWorks Studios
Na 'De Gelaarsde Kat 2: De Laatste Wens' brengt DreamWorks Studios ons het verhaal van Ruby Kieuwmans, een tiener die deel uitmaakt van een familie van Krakens die zich voordoen als mensen. Je kan de film nu bekijken in de Proximus VOD-catalogus.
-
Deze personages beklemtonen de "bad" in de cultserie ‘Breaking Bad’
'Breaking Bad', de veelgeprezen serie van Vince Gilligan, is bekend vanwege het veranderen van een man in een meedogenloze crimineel. Dat de serie zo populair werd, kwam uiteraard door het straffe verhaal. Al zijn de opvallende personages ook een bijzonder belangrijk onderdeel van dat succes. Pickx zet hen nog eens in de picture.
-
Het waargebeurde verhaal achter de film 'Jeanne du Barry', nu in VOD
In de VOD-catalogus van Pickx vind je vanaf vandaag de film ‘Jeanne du Barry’ terug. De film van Maïwenn geldt als de grote terugkeer van Johnny Depp op het witte doek en opende het filmfestival van Cannes in mei. De film, die verhaalt over de snelle opkomst van Jeanne du Barry en haar relatie met koning Lodewijk XV, is geïnspireerd door echte gebeurtenissen.
-
Wie is Divine, de drag queen op wie Ursula uit 'De Kleine Zeemeermin' gebaseerd is?
De live-action versie van 'De Kleine Zeemeermin' is nu te vinden in de VOD-catalogus van Pickx. In deze herziene Disney-klassieker speelt Halle Bailey de zeemeermin Ariel. In de nieuwe film speelt ook een enorm getalenteerde Ursula, gespeeld door Melissa McCarthy. Pickx vertelt je meer over dit personage, geïnspireerd door drag queen Divine.