Deze bekende koppen spreken zich uit over fatshaming

Films | Anno 2023 zou je verwachten dat ieder mens geaccepteerd wordt zoals hij/zij/hen is, maar jammer genoeg is de realiteit anders. Fatshamen, het stigmatiseren, bekritiseren, belachelijk maken of discrimineren van dikke mensen, is nog steeds een vaak voorkomend fenomeen. Gelukkig zijn er een heleboel (bekende) mensen die zich er openlijk tegen kanten. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

"Dik." Hoewel het niet meer is dan een beschrijvend woord zoals dun, klein of groot, wordt er door de maatschappij vaak een negatieve connotatie aan gegeven. Dikke mensen worden namelijk nog steeds gepusht om toch maar in het dunne en vaak onbereikbare schoonheidsideaal te passen. Fatshamen is daardoor niet vreemd in onze maatschappij, want nog erg veel mensen hebben het gevoel dat ze afgekeurd worden op hun gewicht. Acteur en televisiemaker Dominique Van Malder spreekt zich erover uit én maakte een tijdje geleden zelfs een zeer toepasselijke reeks over het onderwerp: 'Albatros'. 

“Tien obesitaslijders gaan samen op dieetkamp. Dat lijkt het begin van een heel slechte mop”, zegt Van Malder (47) in Het Nieuwsblad. “Maar wij wilden het beeld dat mensen hebben van zwaardere types bijstellen. En dat ze voor één keer eens niet de gezellige teddybeer moeten spelen, of de dikkerd die struikelt over een pantoffel en iedereen aan het lachen brengt. Het mag ook eens gaan over de inhoud van zo’n breed lijf en over het fort dat mensen om zich heen bouwen.” 

Volgens Dominique lachen dikke mensen vaak met zichzelf in de hoop dat anderen dat dan minder zouden doen. "Er zijn grenzen aan dat lachen met jezelf en jezelf constant neermaaien", vervolgt hij in zijn interview met Het Nieuwsblad. "We hebben nog een lange weg te gaan. Ze mogen gezien worden, al die verschillende lijven. Zeker nu."

Meer over Dominique Van Malder? In 'Patiënt Dompi' gaat hij op zoek naar een oplossing voor de zwaarlijvigheid die hem alsmaar meer kwaaltjes oplevert. Bekijk de reeks vanaf 31 mei elke woensdag om 21u00 op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. 

"The Socially Awkward Fat Person"

Een andere acteur die zich openlijk uitspreekt over het probleem rond fatshaming, is Andrew James Van Ostade. Een jaar geleden publiceerde website Rekto-Verso nog een opiniestuk van hem waarin hij het had over de stigmatiserende rollen waar hij auditie voor mocht doen. In 2016 kreeg hij namelijk de kans om een grote droom waar te maken door mee te spelen in een horrorfilm. 

Die droom werd jammer genoeg al snel een nachtmerrie toen Andrew ontdekte dat het personage dat hij zou spelen een heel stigmatiserend beeld van een dikke man was. "De uiterst briljante Piet communiceert moeilijk met andere mensen, sluit zich op en functioneert voornamelijk via het internet. Hij bestelt computeronderdelen, maaltijden en seksuele pleziertjes allemaal online, vanuit zijn comfortabele studio. Een van zijn docenten koppelt hem aan studente Klara om een groepswerk te maken. Omdat ze vriendelijk is tegen hem, wordt hij verliefd", doet de acteur het bedenkelijke scenario uit de doeken. 

De acteur sluit zich ook aan bij de mening van collega Dominique. De rollen die hij als dikke man mag spelen zijn telkens "eendimensionale bijrollen" die hun gewicht lachwekkend vinden en niet voor zichzelf durven opkomen. "Als ik als acteur kijk naar de soort televisie- en filmrollen die ik voorgeschoteld krijg, bestaat er maar één dik persoon in onze samenleving: The Socially Awkward Fat Person", aldus Andrew. Een goede zet volgens hem? Dikke mensen ook gewoon mensen laten zijn in film en televisie, zodat kijkers zich in hen kunnen herkennen en ernaar kunnen opkijken. 

Je lichaam accepteren

Ook onder de Vlaamse influencers en auteurs zitten mensen die zich volop inzetten voor het aanvaarden van je lichaam, welke vorm dat ook heeft. Een daarvan is Sabine Peeters, die in 2016 naar buiten kwam met het boek 'Lief voor mijn lijf'. Daarin pleit ze voor body positivity. In de podcast 'Wat Zij Wil' gaf Sabine nog een duidelijk voorbeeld van hoe dikke mensen nog steeds gediscrimineerd worden. Bij het aanvragen van een lening wordt door de bank namelijk gevraagd om je BMI te geven. Afhankelijk van de BMI worden mensen al dan niet geweigerd van het verkrijgen van een lening. "Helaas kan dit niet bestraft worden omdat het eenmaal legaal is om te discrimineren op vlak van lichaamsgewicht", aldus Sabine. 


Een andere vrouw die fatshaming zonder schroom tegengaat, is influencer, plussize model en zakenvrouw Romy Schlimbach. De twintiger is vooral bekend om haar modellenwerk, Instagrampagina @romycurvy en kledingwinkel Curvy Store. In die laatste biedt ze mode aan voor dames met een maatje 40 tot 56, omdat iedereen zich mooi mag voelen. Als curvy vrouw is zij zich enorm bewust van hoe er naar dikke mensen gekeken wordt en dat die mensen vaak geen kleren vinden die modieus en vrolijk zijn. “Eigenlijk is het bruut wat we doen als maatschappij, we ontnemen een hele community een leuke shopervaring”, vertelt Romy aan Het Nieuwsblad. “Dat is wat voor mij de motivatie gaf om door te gaan. Ik hoop mijn klanten het gevoel te geven dat ze net als iedereen in een geweldige, stijlvolle winkel kunnen binnenstappen. Ik wil hen een veilige haven bieden."

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top