Kan Manchester United stadsrivaal City van de FA Cup houden?

FA Cup |

Voor het eerst in de voetbalgeschiedenis staat de Manchester derby op de affiche van de FA Cup-finale in Wembley. Pickx wikt en weegt de kansen van de Mancunians tegen de Engelse landskampioen. Valt er iets te beginnen tegen Haaland en co.?

Door Pickx

Deel dit nieuws

De geschiedenis speelt in het voordeel van Manchester United: de Mancunians wonnen de FA Cup al twaalf keer op twintig finales, Man City zes keer op elf finales. Maar daar houdt het zowat op voor de derde uit de Premier League.

In de competitie strandde United op 14 punten van de kampioen, met vijf matchen minder gewonnen. Maar het opmerkelijkste verschil tussen beide ploegen is misschien wel het doelpuntensaldo in de Premier League: 61 voor City, tegenover 15 voor United. Een verschil van liefst 46 doelpunten. Het zegt alles over de aanvalshoede van de Citizens, en met name de dodelijke machine genaamd Erling Haaland. De Noorse topschutter maakte 36 competitietreffers, meer dan het dubbele van de 17 competitiegoals van Manchester United-topschutter Marcus Rashford.

De Engelse landskampioen overtroeft z’n stadsrivaal op vrijwel alle posities. Bovendien is Man City gebrand op de fameuze treble: Champions League, landstitel én nationale beker. Pep Guardiola en de zijnen willen geschiedenis schrijven, en daarvoor is United de tweede van in totaal drie hordes.

De factor Haaland

Om maar te zeggen: United is duidelijk de underdog in de FA Cup-finale. Kan Erik ten Hag het feestje van de Citizens bederven? Zijn troepen zullen zich alleszins niet gewillig naar de slachtbank laten leiden.

De Red Devils hebben dit seizoen al goede herinneringen aan Wembley, want in februari wonnen ze er de Carabao Cup tegen Newcastle. En hoewel Manchester City dit seizoen een derde Premier League-titel op rij veroverde, hebben de stadsrivalen de buit in de competitie gedeeld. In de heenronde won City een spektakelrijke Manchester derby met 6-3 in het Etihad Stadium, in de terugronde trok Manchester United op Old Trafford het laken naar zich toe: 2-1, Rashford maakte het beslissende doelpunt.

Haaland zou – zoals zo vaak dit seizoen – weleens de beslissende factor kunnen zijn. Het debuutseizoen van het Noorse wonderkind bij Man City was ongezien, met 52 doelpunten in alle competities achter zijn naam. Maar: slechts drie daarvan scoorde hij in de FA Cup. Tegelijk ligt Manchester United Haaland wel: hij scoorde dit seizoen een hattrick en deelde twee assists uit in de 6-3-zege tegen de stadsrivaal. Wordt de Noor opnieuw de beul van United?

Volg de FA Cup-finale tussen Manchester City en Manchester United op zaterdag 3 juni om 16u op Eleven 1, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top