Terugblik op het filmfestival van Cannes editie 2023

Films |

Pickx giet de hoogtepunten van het prestigieuze filmfestival van Cannes in een beknopt overzicht. Welke acteurs, actrices, regisseurs en films stalen de show? Dit moet je onthouden van de voorbije editie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het filmfestival van Cannes editie 2023 schoot uit de startblokken met het historische drama 'Jeanne du Barry'. Nadat hij vooral op beelden van de gemediatiseerde smaadzaak tegen zijn ex-vrouw Amber Heard was te zien, keerde de Amerikaanse acteur Johnny Depp terug naar het witte doek. Depp kwam in opspraak nadat zijn ex in een opiniestuk had geschreven dat ze slachtoffer was geweest van huiselijk geweld, evenwel zonder Depp bij naam te noemen, en hij haar daarop voor de rechter daagde voor smaad.

“Het meeste van wat u de voorbije vijf à zes jaar hebt gelezen over mij en mijn leven, is denkbeeldige, afschuwelijk geschreven fictie”, reageerde Depp op de kritiek die hij krijgt sinds de rechtszaak met zijn ex-vrouw. In de rol van de Franse koning Lodewijk XV maakte Depp in Cannes zijn comeback. Dat deed hij aan de zijde van Maïwenn, die de film niet alleen regisseert, maar ook in de huid kruipt van het titelpersonage Jeanne Veaubernier.

De Amerikaanse filmmaker Martin Scorsese stelde op zaterdag 20 mei zijn laatste worp, de western ‘Killers of the Flower Moon’, voor. Dat deed hij net als Sam Levinson (‘The Idol’), Kim Jee-woon (‘Cobweb’), James Mangold (‘Indiana Jones and the Dial of Destiny’) en Frédéric Tellier (‘L’Abbé Pierre - Une vie de combats’) binnen de officiële selectie, maar buiten de competitie. Dit jaar bracht Scorsese onder meer filmsterren Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Lily Gladstone en Jesse Plemons mee naar de Franse badstad. De Amerikaan Wes Anderson streek dan weer neer in Cannes met ‘Asteroid City’ op zak.

Hoewel de officiële selectie heel wat bekende gezichten bevatte, heeft het filmfestival van Cannes toch vooruitgang geboekt wat representatie betreft. Van de 21 competitiefilms zijn er zeven gemaakt door een vrouwelijke regisseur: een record.

Belgische afvaardiging in Cannes

Dit jaar moest ons land het stellen met enkele Belgische coproducties. Zo zijn de broers Dardenne via hun productiemaatschappij Les Films du Fleuve, die naast ‘Jeanne du Barry’ ook ‘The Old Oak’ produceerde, vertegenwoordigd in de competitieselectie.

De nevencompetitie Un Certain Regard, die gedurfd en origineel werk van weinig bekende filmmakers wil programmeren, telt een Belgische kandidaat. Daarin ging ‘Omen’ (‘Augure’), de eerste langspeelfilm van de Belgisch-Congolese muzikant en acteur Baloji, in première. De film won de prijs New Voice. De Belgische acteurs Marc Zinga en Lucie Debay vertolken de hoofdrollen. Voordat hij als soloartiest door het leven ging, was Baloji actief als MC Balo bij de Luikse rapformatie Starflam. Momenteel woont hij al enige tijd in Gent.

Ook de Belgische coproductie ‘Les Meutes’ van de Marokkaan Kamal Lazraq viel in de prijzen: de film kreeg de Prix du Jury van het Un Certain Regard-programma. De hoofdprijs van de sectie Un Certain Regard werd gewonnen door ‘How To Have Sex’ van de Britse regisseur Molly Manning Walker. De film gaat over drie jonge vriendinnen die op vakantie naar Kreta gaan. Een van hen wil er haar maagdelijkheid verliezen, maar de zaken draaien verkeerd uit. De film gebruikt de clichés van dit soort vakanties om kwesties aan te snijden als instemming met seks en verkrachting.

De Belgisch-Franse film ‘Il pleut dans la maison’ van de Belgische cineaste Paloma Sermon-Daï is in de Semaine de La Critique, een van de parallelle secties van het filmfestival van Cannes, dan weer bekroond met de prijs French Touch. De film werd door de jury geprezen voor zijn “creatieve durf”. ‘Il pleut dans la maison’ schetst de relatie tussen de 17-jarige Purdey en haar jongere broer Makenzy van 15, die op zichzelf zijn aangewezen om de eindjes aan elkaar te knopen.

Gouden Palm

De Gouden Palm op het filmfestival van Cannes ging dit jaar naar de Franse film 'Anatomie d'une Chute' van Justine Triet. De film vertelt het verhaal van een schrijfster die wordt gearresteerd voor moord nadat haar man in de sneeuw onder mysterieuze omstandigheden overlijdt. Ze probeert tijdens het proces haar onschuld te bewijzen.

Triet regisseerde, maar schreef ook mee aan het verhaal. Het is nog maar de derde keer in de geschiedenis van het filmfestival dat een vrouw de hoofdprijs wegkaapt. Gingen haar voor: Jane Campion in 1993 met 'The Piano' en Julia Ducournau in 2021 met 'Titane', een Frans-Belgische coproductie.

De Grand Prix werd uitgekeerd aan 'The Zone of Interest' van Jonathan Glazer. Vorig jaar won de Belgische film 'Close' deze onderscheiding. De prijs van de Jury was voor de Finse regisseur Aki Kaurismäki, met zijn werk 'Fallen Leaves'. De Turkse Merve Dizdar ('About Dry Grasses') won de prijs voor beste actrice , terwijl de Japanner Koji Yakusho voor zijn rol in 'Perfect Days' beloond werd als beste acteur. Beste scenario was voor 'Monster' van Hirokazu Koreeda.

Lees meer:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top