Dit zijn onze favoriete Belgische dragqueens

Muziek |

Na een geweldige Pride Week, en in afwachting van Pride Month, presenteert Pickx deze Belgische artiesten die toonaangevend zijn geworden in de dragkunst.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Peggy Lee Cooper

Peggy Lee Cooper maakt al meer dan 30 jaar deel uit van de wereld van de drag queens. Ze treedt op in theaters, cabarets en met haar show ‘J'ai des lettres, mais j'ai pas de culottes’, die ze in heel België heeft opgevoerd. Ze houdt niet van de term ‘drag’ – ze geeft de voorkeur aan ‘travelotte’ – en ziet zichzelf als “een 60-jarige meid die te veel gedronken heeft en probeert te zingen... arm ding!” “Ik ben geen Céline Dion, maar het grootste compliment dat ik heb mogen ontvangen was toen iemand mijn gezang beschreef als ‘de liefdeskreet van een walrus’.” Zoals je hebt begrepen, wordt haar humor ook zeer gewaardeerd door haar publiek.


Susan from Grindr

Jérôme Depriestre, op het podium beter bekend als ‘Susan from Grindr’, is een van de oprichters van het dragqueenscollectief House of Lux. Hij eindigde als derde in het eerste seizoen van ‘Drag Race Belgium’. Met invloeden als Annie Lennox, Boy George, Madonna en ook Barbara Streisand richtte Susan from Grindr in 2018 House of Lux op in Gentbrugge, en sindsdien is het een succes. Als je de Pride bijwoonde, heb je haar waarschijnlijk gespot in het ‘Crazy Circle’-wiel, naast Blanket La Goulue, een bekende Brusselse drag performer. Ze staat ook op de Pride in Antwerpen (9-13 augustus) en het Milkshake Festival in Amsterdam (28 juli), het grootste homofestival van Noord-Europa, met haar collectief House of Lux.

Pickx sprak onlangs met Susan from Grindr. Lees haar interview hier.

Athena

Misschien heb je haar gezien in het eerste seizoen van ‘Drag Race Belgium’, waarin ze een van de drie finalisten was: Athena Sorgelikis, die in Brussel woont, is een van de rijzende sterren van de dragscene, bekend en geliefd om haar ongelooflijke looks en betoverende podiumprésence. Arnaud, zoals Athena echt heet, is een drag performer sinds 2018. Athena treedt op 3 juni 2023 op in het Eden in Charleroi voor ‘Foxy Follies’, een cabaret met acht artiesten waaronder Peggy Lee Cooper.


Drag Couenne

Drag Couenne won het eerste seizoen van ‘Drag Race Belgium’. Adrien De Biasi (echte naam) komt oorspronkelijk uit Luik en verhuisde vijf jaar geleden naar Brussel om drama te studeren. Zijn eerste contact met de dragscene was bij Cabaret Mademoiselle. Het was liefde op het eerste gezicht en hij schreef zijn proefschrift over dit onderwerp, getiteld ‘Comment faire naître un personnage drag’ (‘Hoe creëer je een dragpersonage’). Ze is ook lid van het collectief Not Allowed, een groep van voornamelijk trans-performers.


Mademoiselle Boop

Tijdens haar studies aan Ihecs vergezelde ze een vriend om drag queens te fotograferen in bar Chez Maman in Brussel, waar ze de wereld van het transformisme ontdekte. Ze was al snel onder de indruk van deze artistieke discipline, die de kunsten van het acteren, maquilleren, haartooi, choreografie, styling en dansen verenigde. Onder impuls van Maman gaf ze haar eerste drag performance op het nummer ‘It's Oh So Quiet’ van Bjork. Sindsdien heeft ze deze wereld nooit meer verlaten. Mademoiselle Boop runt nu het Cabaret Mademoiselle, een vaste waarde in het Brusselse nachtleven. Ze nam ook deel aan het eerste seizoen van ‘Drag Race Belgium’.

De wereld van de drag staat ook open voor kinderen, met initiatieven zoals het project ‘Unique en son genre’, waar voordrachten worden gegeven door drag queens. Ontdek hier meer.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top