Inval Oekraïne - Oekraïne wil 48 F-16's om land te bevrijden

Nieuws | Het Oekraïense ministerie van Defensie verwacht 48 gevechtsvliegtuigen van het type F-16 voor de bevrijding van het land. "Vier squadrons (smaldelen, nvdr.) van F-16's zijn precies wat we nodig hebben om ons land te bevrijden van de agressor", aldus het ministerie vrijdag op Twitter.

Door Belga

Deel dit nieuws

Eerder hadden de Oekraïense luchtstrijdkrachten gesproken over tientallen vliegtuigen, zonder precieze aantallen te noemen.

Oekraïne plaatst een grote hoop in de F-16-gevechtsvliegtuigen. De toestellen van Amerikaanse makelij zullen volgens Kiev niet enkel de verdediging van het land versterken, maar ook een sterk signaal naar Rusland sturen dat de agressie zal mislukken, zo zei Oekraïens president Volodimir Zelenski woensdag.

Rusland meent echter dat de vliegtuigen een doelwit voor het Russisch leger zullen worden en ook niet beslissend zullen zijn in het verloop van de oorlog.

De Amerikaanse president Joe Biden maakte de weg vrij voor de opleiding van Oekraïense piloten op F-16. De hoogste officier in het Amerikaanse leger, generaal Mark Milley, waarschuwde donderdag wel al dat de F-16's geen "magisch wapen" zijn. Geen enkel wapensysteem is dat volgens hem. Intussen beslisten Nederland en Denemarken dat ze een Europese coalitie zullen leiden voor die opleiding, met daarbij ook België als deelnemend land.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top