Coronavirus - EU-lidstaten kunnen minder coronavaccins kopen bij Pfizer

Nieuws | De Europese Commissie en de farmabedrijven BioNTech en Pfizer hebben vrijdag een akkoord bereikt dat de lidstaten de mogelijkheid biedt om minder vaccins tegen het coronavirus aan te schaffen dan contractueel was overeengekomen. Dat heeft de Commissie gemeld.

Door Belga

Deel dit nieuws

De Commissie had in mei 2021 in een derde, omvangrijk contract met Pfizer en BioNTech de aankoop van 900 miljoen doses toegezegd. Daar kwam ook een optie op nog eens 900 miljoen doses bij. Van de eerste 900 miljoen vaccins zouden er 450 miljoen dit jaar nog geleverd worden, maar de lidstaten hadden in december al aangegeven dat ze er niet zoveel meer nodig hebben nu het virus onder controle is. Zo kondigde Polen in april aan geen leveringen meer te aanvaarden.

De Commissie is nu met de farmabedrijven aanpassingen in het contract overeengekomen, waardoor de leveringen van vaccins worden gespreid over een periode van vier jaar, tot 2027, en de lidstaten ook minder doses hoeven aan te schaffen. Na betaling van een vergoeding worden de oorspronkelijk vastgelegde doses omgezet in optionele bestellingen. Die vergoeding kan wel afgetrokken worden van de prijs die de lidstaten per dosis moeten betalen indien ze later van de optionele doses zouden gebruikmaken.

De Commissie, die sinds het losbarsten van de coronacrisis in 2020 namens de lidstaten de onderhandelingen met vaccinontwikkelaars voerde, verstrekte geen details, zoals de hoogte van de vergoeding. De prijzen worden beschouwd als commercieel gevoelige informatie.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top