Remco Evenepoel wordt samen met Wout van Aert smaakmaker in de Ronde van Zwitserland

Wielersport |

Na een lange pauze komt Wout van Aert van 11 tot 18 juni weer in actie in de Ronde van Zwitserland. Voor de Belg is dit zijn eerste optreden in deze altijd veeleisende wedstrijd, als onderdeel van zijn voorbereiding op de Tour de France. Maar hij zal niet de enige Belg in de running zijn, want ook Remco Evenepoel tekent present. Zien we de opmaak van een puur Belgisch duel?

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Ronde van Zwitserland zal in ons land ongetwijfeld op de voet gevolgd worden. De meerdaagse rittenkoers die doorgaans geldt als een ideale voorbereiding voor de Tour de France ontvangt dit jaar voor de eerste keer Wout van Aert in de rangen, en ook Remco Evenepoel sluit zich aan bij het peloton. Beide coureurs zullen van de Zwitserse koers gebruik willen maken om zich optimaal voor te bereiden op hun volgende grote doelstellingen. En waarom niet met een op en top Belgisch duel?

Op 9 april heeft Wout van Aert met een ongelukkige derde plaats in Parijs-Roubaix een punt gezet achter het eerste deel van zijn seizoen. Ondanks zijn winst in de E3 Saxo Classic en een indrukwekkende prestatie in Gent-Wevelgem (waarin hij de zege weggaf aan ploeggenoot Christophe Laporte), greep de Jumbo-Visma-renner naast de overwinning in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, zijn twee belangrijkste voorjaarsdoelen.

Voor Remco Evenepoel wordt het dan weer zijn eerste wedstrijd sinds zijn ongelukkige exit uit de Giro op 14 mei, waar hij de roze trui droeg tot hij zich door een positieve coronatest genoodzaakt zag op te geven. Vorig jaar wist Evenepoel de laatste etappe te winnen na een lastige week op de Zwitserse wegen. Dit jaar wil hij graag een van de hoofdrolspelers zijn.

Op naar de Tour

Nadat hij zijn teleurstelling had verwerkt, nam Van Aert een tijdje vrij om zich voor te bereiden op de rest van het seizoen. Na twee trainingen op hoogte zal Van Aert Jonas Vingegaard niet vergezellen in het Critérium du Dauphiné en voor het eerst in zijn carrière aan de start verschijnen van de Ronde van Zwitserland, als voorbereiding op de Tour.

Evenepoel begint met een ander doel voor ogen aan de rittenkoers. Hij zal namelijk niet aan de start staan van de Tour, noch van de Vuelta dit seizoen. Hij zal zich in de tweede helft van deze jaargang concentreren op andere competities: het wereldkampioenshap op de baan en het WK tijdrijden, en het Belgisch kampioenschap. Het WK tijdrijden vindt plaats op 22 juni, het WK op de weg op 25 juni.

Beide Belgen, die naast Thomas Pidcock, Filippo Ganna, Egan Bernal, Juan Ayuso en Cian Uijtdebroeks de smaakmakers zullen zijn, hebben ongetwijfeld al enkele etappes aangekruist waarin ze hun limieten kunnen testen. De Ronde van Zwitserland is samen met de Dauphiné de traditionele laatste etappe ter voorbereiding op de Grande Boucle en biedt altijd een veeleisend maar gevarieerd parcours. Dit jaar begint de 86e editie met een individuele tijdrit van iets minder dan 13 km rond Einsiedeln.

Bergachtig parcours

Hoewel de tweede etappe naar Nottwil verre van volledig vlak zal zijn, zal de rit naar alle waarschijnlijkheid uitmonden in een sprint. Daags nadien wordt het zwaarder met de 10 km lange klim naar Villars-sur-Ollon, waar de eerste hoogtefinish van de koers plaatsvindt. In de vierde etappe zal de klim naar Crans-Montana voor het eerst het kaf van het koren scheiden in het peloton. De slotklim naar Leukerbad belooft genadeloos te worden.

Donderdag volgt de koninginnenrit van deze Tour de Suisse, tussen Fiesch en La Punt. Op het menu: de Alpenpassen van de Furka, Oberalp en Albula voor een totaal van 4.700 hoogtemeters in 211 km. Spektakel gegarandeerd! Na twee etappes met veel hoogtemeters, die specialisten in de klassiekers zouden kunnen aanspreken, wordt de achtste en laatste etappe een tijdrit van 25 kilometer tussen St Gallen en Abtwil.

Het uitzendschema voor de rechtstreekse uitzendingen van de Ronde van Zwitserland op Pickx+ Sports 1:

  • Etappe 1 (11 juni): 15u20 - +/- 18u
  • Etappe 2 (12 juni): 15u20 - +/- 18u
  • Etappe 3 (13 juni): 15u20 - +/- 18u
  • Etappe 4 (14 juni): 14u35 - +/- 17u15
  • Etappe 5 (15 juni): 14u35 - +/- 17u15
  • Etappe 6 (16 juni): 14u20 - +/- 17u
  • Etappe 7 (17 juni): 14u35 - +/- 17u15
  • Etappe 8 (18 juni): 15u - +/- 17u40

Volg de Ronde van Zwitersland van 11 tot 18 juni op Pickx+ Sports 1, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports. Voor wie de etappes mist, zijn er verschillende herhalingen voor de nachtlus en vlak voor de start van de etappe van de volgende dag op Pickx+ Sports 1.

Mis geen enkele wielerwedstrijd van het seizoen 2023 op Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top