Een van laatste gezochte verdachten Rwandese genocide verschijnt in Kaapstad voor rechter

Nieuws | Fulgence Kayishema, die een hoofdrol zou hebben gespeeld in de genocide van 1994 in Rwanda, is vrijdag in Kaapstad voor de rechter verschenen. Twee dagen geleden werd hij op een landbouwbedrijf in Zuid-Afrika gearresteerd, het eindpunt van een vlucht die een twintigtal jaar duurde.

Door Belga

Deel dit nieuws

Kayishema (62) was een van de vier voortvluchtige verdachten die nog gezocht worden voor hun rol in de genocide waarbij 800.000 Rwandezen, overwegend Tutsi's, door extremistische Hutu's gedood werden. De zestiger erkende op de beklaagdenbank dat hij de man was die door de politie en het gerecht gezocht werd. Hij was een meester in het aannemen van andere identiteiten geworden en stond voor het laatst als Donatien Nibashumba te boek.

Tijdens zijn eerste verschijning voor de rechtbank werd de kwestie van zijn uitlevering aan Rwanda nog niet aangesneden. De volgende zitting vindt op 2 juni plaats. De beschuldigde wordt in de hoogbeveiligde gevangenis Pollsmoor bij Kaapstad vastgehouden.

Fulgence Kayishema was inspecteur bij de gerechtelijke politie tijdens de volkerenmoord in Rwanda. Hij nam "rechtstreeks deel aan het plannen en uitvoeren" van de afslachting van ruim tweeduizend Tutsi's in een kerk in de gemeente Kivumu, "onder meer door benzine aan te schaffen en uit te gieten om de kerk met daarin vluchtelingen in brand te steken", zo zeggen de procureurs van de Verenigde Naties. "Toen dat mislukte, gebruikten Kayishema en anderen een bulldozer om de kerk te doen instorten, waardoor de vluchtelingen bedolven en gedood werden", zo staat in de akte van beschuldiging.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top