Olivier Vandecasteele - "Teherans chantagepolitiek is volledig geslaagd"

Nieuws | N-VA reageert met gemengde gevoelens op het nieuws over de vrijlating van Olivier Vandecasteele. Fractieleider Peter De Roover is tevreden dat de Belgische ngo-medewerker vrij komt, maar vreest dat elke landgenoot in Iran vogelvrij is. Hij roept daarom op het verdrag dat ons land met Iran sloot over de uitlevering van elkaars gevangenen, op te schorten.

Door Belga

Deel dit nieuws

"Het is een zeer goede zaak dat Olivier Vandecasteele vrij komt", aldus De Roover. Het "verheugt ons zeer dat aan de hel waarin hij en zijn familie terechtkwamen, een einde is gekomen."

Hij vindt wel dat voor euforie geen reden is, "wanneer het beleid een Belg in zware problemen brengt en die maar bevrijd kan worden door een veroordeelde terrorist vrij te laten. Teherans chantagepolitiek is volkomen geslaagd." Volgens de Kamerfractieleider negeert de regering ook straal de modaliteiten die het Grondwettelijk Hof had vastgelegd om tot een ruil met de veroordeelde terrorist Assadi over te gaan. Ook het parlement werd niet betrokken, in tegenstelling tot wat Groen had gevraagd, merkt De Roover nog op.

Volgens de N-VA'er betaalt onze samenleving een hoge prijs voor de vrijlating en mag dit ons geen tweede keer overkomen. "Nu Vandecasteele vrij is, kan de regering best het verdrag met Iran schorsen zodat een dergelijk tragische episode in de toekomst vermeden kan worden. De regering mag geen nieuwe zaak-Vandecasteele meer uitlokken. Dit uitwisselingsverdrag verklaart immers elke landgenoot in de Iraanse invloedsfeer vogelvrij,", besluit De Roover.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top