Eleven bereid tot uitzondering op extra uitzendkost voor live voetbal in kantines

Jupiler Pro League | Nadat de Vlaamse amateurploegen in overleg met de andere voetbalinstanties aan de Pro League vroegen om bij Eleven Sports hun zaak te bepleiten rond de uitzendkost, toont de rechtenhouder zich bereid om een specifieke regeling uit te werken. Nu moeten de clubs net zoals andere horeca betalen om Belgisch profvoetbal uit te zenden in hun kantines, maar zij zien het niet zitten om net als gewone cafés daarvoor extra te betalen.

Door Belga

Deel dit nieuws

Voetbal Vlaanderen had de kwestie voorgelegd op de Hoge Raad, waar de verschillende organisaties (Voetbal Vlaanderen, de Waalse tegenhanger ACFF, de KBVB en de Pro League) overleggen. Net zoals andere cafés moeten ook voetbalkantines sinds dit jaar de zogenaamde retributiegelden betalen aan Eleven Sports als ze beelden van de Jupiler Pro League uitzenden, bovenop het abonnementsgeld dat ze al betalen.

De onmogelijke concurrentie van het betaalde voetbal ten spijt, proberen de clubs hun supporters toch te lokken door wedstrijden uit te zenden. "Van de kleine winst die je dan kan maken door de wedstrijd zelf uit te zenden, blijft na de retributie niet veel meer over. Ik hoor van voldoende bestuurders die 'foert' zeggen en principieel liever de boete betalen dan nog extra af te dragen", aldus VV-woordvoerder Nand De Klerck.

Eleven Sports komt bij monde van woordvoerder Jan Mosselmans over de brug. "We hebben begrip voor de situatie van de amateurclubs. We zijn daarom bereid om met de Pro League, de KBVB en de twee vleugels samen te zitten om een specifieke regeling te treffen", vertelt Mosselmans.

Op dit moment zijn de tv-rechten tot het einde van het seizoen 2024-2025 in handen van Eleven Sports, maar dat wil zo mogelijk al vanaf seizoen 2023-2024 de regeling laten ingaan. "Hoe sneller we aan tafel kunnen gaan zitten, hoe sneller we tot een vergelijk moeten komen", besluit Mosselmans.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top