Boogie Boy haalde Tina Turner naar België in 1987: "Ze bleef niet plakken"

Muziek | In 1987 haalde Paul Ambach, beter bekend onder zijn pseudoniem Boogie Boy, Tina Turner naar België. "In Oostende maakte ze 25.000 mensen zo gek als een achterdeur, maar ze bleef niet plakken", herinnert Ambach zich.

Door Belga

Deel dit nieuws

Boogie Boy leerde Ike en Tina Turner kennen tijdens een optreden in The Mercury Club. "Wat ik daar zag, had ik nooit gezien", vertelt Ambach. "Ze had de stem en de energie. Ze was sexy en authentiek."

Al in 1972 wilde Ambach de Turners naar Europa halen voor een tournee. Dat plan mislukte echter door de vele problemen die het koppel had. "Ike was altijd onder invloed en sloeg Tina regelmatig, waardoor ze af en toe in het hospitaal terechtkwam. Ze had ook depressieve periodes."

De Australische manager Roger Davies kon het tij keren voor Tina Turner. "Ook de immer dronken Joe Cocker werd geholpen door Davies", gaat Ambach verder. "Cocker heb ik nog op een podium moeten duwen. Davies hielp de artiesten die aan de grond zaten, hij liet nummers componeren die hen op het lijf waren geschreven en zette er een rockband rond."

Om de concurrentie met Werchter aan te gaan, organiseerde Boogie Boy het Belga Festival aan de luchthaven in Oostende. Daar trad Turner op in 1987. "Ze was toen al uitgegroeid van souldiva tot rockster", besluit Ambach. "Maar ze bleef niet plakken. Na het optreden is ze meteen naar Parijs of Londen gevlogen. Zo herken je professionele artiesten, ze gaan van a naar b en hebben als enige doel hun publiek gelukkig te maken."

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top