Vul je dag met lokaal queer talent dankzij onze playlist

Muziek | De Belgische bodem loop over van het artiestieke talent dat queerness hoog in het vaandel draagt. Naar aanleiding van Pride Week sporen we je aan om lokaal LGBTQIA+-talent aan je dagelijkse routine toe te voegen met onze LOUD, PROUD & BELGIAN playlist.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Because of you

Pride staat voor trots. Trots zijn op wie je bent en hoe je in de wereld staat, wat je geaardheid, genderidentiteit of queerness ook mag zijn. Maar heel ons land is ook trots op Gustaph, a.k.a. Stef Caers, die de Belgische driekleur schitterend verdedigde op het Eurovisiesongfestival in Liverpool. Zijn zevende plaats op het liedjesfestijn was meer dan verdiend, zijn plekje in onze playlist is dat ook. Met teksten als “Told me to love myself a bit harder than yesterday / Well, life is too short and we sure got to celebrate” heeft de LGBTQIA+-community er een anthem bij.

Other Boys

Bryn, die in Brussel over de straten loopt als Bryan Mugande, breekt met zijn muziek een lans voor de zwarte LGBTQIA+-gemeenschap, waar hij zelf deel van uitmaakt en waar volgens hem nog positieve verandering moet en kan gebeuren. Mijn muziek kan voor veel mensen iets betekenen. Ik moet een plekje aan de tafel vinden, want ik wil onvermijdelijk zijn. Ik wil duidelijk zijn”, zei hij in 2021 al in een interview met Pickx. In ‘Other Boys’ zingt hij “I walk in like a bad bitch / My dark skin is popping / My outfit is stunning / What my friends say / Gotta love yourself”. Een ode aan de zelfliefde dus.

Breathing

Met ‘Breathing’ bezingt Max Colombie op melancholische wijze alle nachtdieren, zij die anders zijn dan de rest en in de schaduw blijven, maar op de muziek van Oscar and the Wolf uitgenodigd worden op de dansvloer. De bijbehorende videoclip, waarin Colombie met een huid vol edelstenen een concert van op een vreemde planeet geeft, is overigens passend geïnspireerd op een drag performance, vertelde de zanger in een interview met 3voor12.

Porselein

Yasmine was een icoon van de Belgische LGBTQIA+-community, ook al liep ze niet per se met haar geaardheid te koop. Toch brak ze een lans voor zij die na haar kwamen. Haar huwelijk met Marianne Dupon was het eerste BV-homohuwelijk en op de website van Wel Jong Niet Hetero werd ze verkozen tot de Grootste Holebibelg. Maar dat ze in de knoop lag met zichzelf, weten we jammer genoeg ook. Het nummer ‘Porselein’, dat de zangeres heel goed wist te vatten, werd het lijflied voor iedereen die ondanks twijfels en onzekerheid de wereld met geheven hoofd tegemoet komt. 

ON ME

In ‘ON ME’ zingt SPACEBABYMADCHA over iemand die hen ziet voor wie die echt is en diens ware zelf door en door kent. De artiest gaf dit jaar voor de tweede keer al een concert op Belgian Pride. ‘ON ME’ schreef die voor de VRT-serie ‘Roomies’. Aan die soundtrack werkten heel wat Belgische queer artiesten mee. “Ik probeer over alles open te zijn, zowel in het dagelijkse leven als in mijn muziek. Een specifieke song over mijn non-binariteit of de gevoelens die daarmee gepaard gaan, heb ik niet. Maar door die algemene openheid komt dat sowieso wel ter sprake”, zegt SPACEBABYMADCHA in dit interview met Pickx

Girlcrush

Een klinkende overwinning in De Nieuwe Lichting en een hoogste schavot in De Afrekening bewijzen het: het gaat loeihard voor Mayorga. Met oorwurm ‘Girlcrush’, een ode aan een onverwachte ontmoeting, bestormden ze de ether. In het lied zingt frontvrouw Helena Mayorga Paredes over het gevoel van plots verliefd te worden op een meisje, de vlinders in de buik, maar ook de verwarring die daarbij komt kijken. De Vlaamse versie van ‘I Kissed a Girl’, werd bij de release al eens gezegd.

Ontdek de volledige playlist hieronder of via deze link!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top