G7 - G7 ongerust over nucleaire agenda van China

Nieuws | De snelle uitbouw van het nucleaire arsenaal van China is "zorgwekkend voor de wereldwijde en regionale stabiliteit". Dat hebben de leiders van de G7 vrijdag verklaard naar aanleiding van hun gesprekken over nucleaire ontwapening op een top in het Japanse Hiroshima.

Door Belga

Deel dit nieuws

"De versnelling in de ontwikkeling van het nucleaire arsenaal van China, zonder transparantie of betekenisvolle dialoog, is zorgwekkend voor de wereldwijde en regionale stabiliteit", zo luidt het in een mededeling van de leiders van de zeven grootste democratische industrielanden.

China voerde voor het eerst nucleaire proeven uit in 1964 en het land beschikte lange tijd over een bescheiden arsenaal, maar het voorbije decennium heeft president Xi Jinping in het kader van de modernisering van het leger de nucleaire capaciteit versterkt.

Volgens het Internationale vredesonderzoeksinstituut Sipri in Zweden beschikt China over 350 kernkoppen. Dat zijn er nog steeds beduidend minder dan Rusland (4.477) en de Verenigde Staten (3.708), maar volgens een in november verschenen rapport van het Amerikaanse ministerie van Defensie kan Peking tegen 2035 over 1.500 kernkoppen beschikken.

De G7-leiders, die in Hiroshima hulde brachten aan de ongeveer 140.000 slachtoffers van de Amerikaanse atoomaanval op de stad aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, veroordeelden ook de "onverantwoordelijke nucleaire retoriek" van Rusland en de "onaanvaardbare" plannen om nucleaire wapens onder te brengen in Wit-Rusland.

Het is de eerste keer dat een top van de G7 aanleiding biedt tot een verklaring over nucleaire ontwapening, het resultaat van de inspanningen van de Japanse premier Fumio Kishida, die zijn politieke en familiale roots heeft in Hiroshima.

De G7-leiders, die ook de nucleaire activiteiten van Noord-Korea en Iran aan de kaak stelden, beklemtoonden hun wil om te streven naar een wereld zonder kernwapens. Dat lijkt in de huidige internationale veiligheidscontext geen sinecure. Concrete engagementen schoven ze niet naar voren.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top