Wat weet jij nog van ‘Freaky Friday’ (2003)?

Films | De Amerikaanse actrice Jamie Lee Curtis onthulde begin dit jaar dat er een vervolgfilm van ‘Freaky Friday’ zit aan te komen en deed dat met de volgende woorden: “It’s going to happen”. Voor de redactie van Pickx was die uitspraak een directe aanleiding om in de filmarchieven te duiken en daar enkele weetjes van de oorspronkelijke film op te vissen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In die oorspronkelijke film zijn we getuige van hoe moeder Tess (Jamie Lee Curtis) en haar tienerdochter Anna (Lindsay Lohan) dikwijls op gespannen voet met elkaar leven. Op een dag worden beide dames wakker in elkaars lichaam en dat geeft hen de kans om elkaar beter te begrijpen. Mama Tess staat echter op het punt om te trouwen, dus moet er zo snel mogelijk naar een oplossing gezocht worden.

‘Freaky Friday’ was een succes. Zowel de acteerprestaties van Jamie Lee Curtis als die van Lindsay Lohan werden geprezen en dat komt mede doordat geen van beide dames tonnen ervaring had met komedies, maar toch heel wat mensen aan het lachen konden krijgen. Jamie Lee Curtis toonde aan dat ze een ruim gamma aan personages aankon, terwijl de jonge Lindsay Lohan bewees een A-lister te kunnen worden in Hollywood. 

Personage Lindsay Lohan

Lohan speelt in de prent de jonge Amerikaanse tiener Anna die zo snel mogelijk haar eigen leven wil leiden. Ze komt nogal stoer over, maar toch veel minder stoer dan oorspronkelijk gepland was. In het allereerste scenario van de film zou Anna immers meer tot de gothic-subcultuur hebben toebehoord. Lohan vond dat dit de foute keuze was en paste haar personage geheel op eigen houtje aan. Gelukkig maar, want de Anna uit de uiteindelijke film is danig herkenbaar.

Kelly Osbourne bijna in de film

De makers van de film hadden met Lindsay Lohan en Jamie Lee Curtis al enkele grote namen weten te strikken, maar wilden daar nog eentje aan toevoegen: Kelly Osbourne. Kelly Osbourne is een Amerikaanse televisiepersoonlijkheid en de dochter van de beroemde Black Sabbath-frontman Ozzy Osbourne. Ze zou in de film de beste vriendin van Anna spelen, maar dat feestje ging helaas niet door wegens toenmalige gezondheidsproblemen bij haar moeder, Sharon Osbourne.

Al enkele keren verfilmd

Mocht Kelly Osbourne alsnog hebben meegedaan, dan zou ze niet in de allereerste ‘Freaky Friday’-film hebben meegespeeld. Er zijn immers al twee filmprojecten geweest waarin hetzelfde verhaal verteld wordt. We noteren de originele ‘Freaky Friday’ uit 1976 en een tweede soortgelijke ‘Freaky Friday’-film uit 1995 van Disney. In 2018 kwam overigens nogmaals een verfilming van Disney uit. Dat was een musicalfilm.

Al deze films zijn overigens gebaseerd op een gelijknamig boek van een Amerikaanse schrijfster uit 1972: Mary Rodgers. Rodgers zou haar verhaal dan weer gebaseerd hebben op een ander boek uit 1882: ‘Vice Versa: A Lesson to Fathers’ van de Britse auteur Thomas Guthrie

Eerste kus

Op het einde van 'Freaky Friday' kan je zien hoe Anna en Jake (Chad Michael Murray) elkaar hartstochtelijk kussen. Voor Lindsay Lohan was dit de eerste romantische kus in haar leven. Voor de 16-jarige tiener was dit een belangrijke gebeurtenis waarvoor ze - begrijpelijk - zenuwachtig was. Haar medespeelster Jamie Lee Curtis probeerde haar op haar gemak te stellen door Lohan te verzekeren dat een kus niet zoveel voorstelt. Vervolgens kuste Curtis de 22-jarige Murray vol op de mond. Die laatste vond dat geweldig, gaf hij zelf toe in een interview met Busy Tonight in 2009.

Gitaar leren spelen

In de film uit 2003 zien we zowel Lohan als Curtis een elektrische gitaar bespelen, maar in werkelijkheid hadden ze de grootste moeite om het instrument te hanteren. Amir Derakh (foto links), gitarist van de rockband Orgy, heeft verschillende pogingen gedaan om Lohan en Curtis gitaar te leren spelen. Bovendien heeft Lindsay Lohan meer dan een jaar een zelfstudiecursus gevolgd om het instrument te bespelen. Uiteindelijk mocht het niet baten: in de finale montage sneuvelde het gitaarspel van Lohan en Curtis en werd het gedubt met een opname van professionele gitaarspelers.

Ontdek 'Freaky Friday' op Disney+ vanaf nu beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top