Tel af naar Pride BXL met deze LGBTQIA+-films

Films | Op zaterdag 20 mei vindt in Brussel de Belgian Pride plaats, de hoogdag van de LGBTQIA+-community die trots door de straten van onze hoofdstad zal paraderen. Wie al in de stemming wil raken, kan met deze films aftellen naar de parade.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dinsdag: Carol

In ‘Carol’ krijgen we het verhaal te zien van Therese (Rooney Mara): een jonge Amerikaanse winkelbediende uit de jaren vijftig die stiekem droomt van een professionele carrière als fotografe. Ze komt op een dag op haar werk in aanraking met de oudere en statige vrouw Carol (Cate Blanchett) en de twee vrouwen lijken iets in elkaar te zien… Zowel Carol als Therese tasten hun verlangen naar elkaar af en doen dat in een Amerikaanse samenleving waarin er nog heel wat taboes rusten op homoseksualiteit en vrouwelijke seksualiteit in het algemeen. Ze zijn voorzichtig en proberen tegelijkertijd de vele veroordelingen van de buitenwereld de baas te blijven.

De film is gebaseerd op het boek ‘The Price of Salt’ van de Amerikaanse schrijfster Patricia Highsmith uit 1952. Highsmith is een icoon uit de Amerikaanse literatuurwereld omdat zij onder andere als een van de eerste schrijfsters een boek over lesbische relaties heeft geschreven met een positief einde. Highsmith is ook bekend om haar boek ‘Strangers on a Train’ dat in 1951 is verfilmd door Alfred Hitchcock en ‘The Talented Mr. Ripley’ dat al meermaals is verfilmd. In 2015 waagde de Amerikaanse regisseur Todd Haynes zich aan de verfilming van ‘Carol’ en dat leverde maar liefst zes Oscar-nominaties op.

‘Carol’ is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

Woensdag: Portrait de la jeune fille en feu

We schrijven 1770. Schilderes Marianne wordt ingehuurd om het portret te schilderen van Heloïse, een jongedame die op het punt staat uitgehuwelijkt te worden aan een rijke Milanees. Maar Heloïse laat zich niet zomaar schilderen, dus krijgt de kunstenares een duidelijke opdracht: ze moet overdag als gezelschapsdame tijd spenderen met Heloïse en haar gelaatstrekken onthouden, om ze ’s nachts in het geheim te schilderen. Dat de jongedame zich niet laat schilderen, heeft alles te maken met het feit dat ze niet in het gearrangeerde huwelijksbootje wil stappen. Tegelijk slaagt Marianne er maar niet in om haar onderwerp te portretteren zonder er een karikatuur van te maken. Intussen ontstaat er wel een bijzondere band en een sterke aantrekkingskracht tussen de twee vrouwen.

Deze passionele film van Céline Sciamma won op het filmfestival van Cannes de scenarioprijs in 2019. De twee hoofdrollen worden vertolkt door Noémie Merlant en Adèle Haenel. Zij slagen erin om de complexiteit en diepgang van de personages prachtig op te roepen.

Ontdek ‘Portrait de la jeune fille en feu’ vanaf nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Donderdag: Out

Het leven van Greg draait rond twee dingen: de liefde van zijn leven en zijn onstuimige kleine hond. Voor zijn ouders heeft hij echter een groot geheim: zijn geliefde is een man. Wanneer zijn ouders hem komen helpen verhuizen, helpt zijn verstandige hondje hem om het geheim te bewaren tot Greg helemaal klaar is om zijn ware zelf te zijn voor zijn ouders. ‘Out’ is de zevende korte animatie die verscheen op Disney+ onder de noemer ‘SparkShorts’, waarmee animatiestudio Pixar aanstormende talenten met een neus voor unieke verhalen in de verf wilde zetten.

Ontdek ‘Out’ op Disney+, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx.

Vrijdag: Girl

Met zijn aangrijpende dramafilm ‘Girl’ maakte de filmmaker Lukas Dhont een triomfantelijke intrede in het wereldwijde filmlandschap. De film laat ons binnenkijken in het leven van de vijftienjarige Lara, die het wil maken als ballerina. Samen met haar vader trotseert ze de wereld, maar vooral haar tegenstribbelende lichaam, want Lara werd geboren als jongen. Ze wordt toegelaten op een balletschool, maar ze zal haar lichaam tot het uiterste moeten drijven om haar doel te bereiken.

De rol van Lara, die eigenlijk gebaseerd is op het verhaal van danseres en transgender vrouw Nora Monsecour, wordt vertolkt door de schitterende Victor Polster, die een verbluffende prestatie neerzet, zowel fysiek tijdens de dansscènes als in het uitdrukken van diepe emoties. Verder zie je onder meer Arieh Worthalter en Katelijne Damen.

Ontdek 'Girl’ nu op Streamz via Pickx! Klik hier om te achterhalen hoe je eenvoudig je Streamz-account activeert.

Zaterdag: Everybody’s Talking about Jamie

Een muzikale dramafilm met komische noten over een zestienjarige jongen die ervan droomt om dragqueen te worden, ondanks tegenwerk van zijn school en vader, maar met alle steun van zijn vriend, dat klinkt als ideaal kijkvoer om op te warmen voor de flamboyante parade. Het is exact wat ‘Everybody’s Talking about Jamie’, een film van Jonathan Butterell die gebaseerd is op een musicalvoorstelling, die op zijn beurt een adaptatie is van een BBC-documentaire over een 16-jarige dragqueen.

Deze film is het debuut van Max Harwood, een jonge Engelse acteur die voor zijn vertolking uitgeroepen werd tot rijzende ster door Digital Spy, Variety en de Attitude Awards. Sindsdien was hij te zien aan de zijde van Hero Fiennes Tiffin in ‘The Loneliest Boy in the World’ en is hij gecast in het nieuwe seizoen van ‘Black Mirror’. Hij is absoluut een naam om in de gaten te houden, met andere woorden.

‘Everybody’s Talking about Jamie’ is beschikbaar via Prime Video. Het volledige aanbod van Prime Video kan je nu streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over deze optie vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top