Belgische shorttrackers trainen vanaf juni in Noord-Amerika

Sport | Zes Belgische shorttrackers gaan in juni en juli trainen in het Amerikaanse Salt Lake City. Daarna verkassen ze naar Canada, waar in oktober de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen worden gehouden.

Door Belga

Deel dit nieuws

Hanne en Stijn Desmet zetten samen met vier andere schaatsers uit de Belgische shorttrackselectie die stap omdat broer en zes Desmet op langere termijn niet zijn welkom in Heerenveen, waar zij vijf jaar lang met de Nederlands selectie konden trainen.

,,De ploeg vertrekt rond 10 juni. De vier andere schaatsers maken deel uit van de nationale selectie", legt bondscoach Ingmar van Riel uit. Gedurende de trainingsmaanden wordt gewisseld, waarbij eerst wordt gekeken naar de ontwikkeling van de gemengde aflossingsploeg en daarna naar de mannen relay.

De selectie bestaat naast de Desmets uit Tineke den Dulk, Alexandra Danneel, Adriaan Dewagtere, Ward Pétre', Rino Vanhooren en de Be-Goldschaatsers Enzo Proost, Warre Van Damme en Warre Noiron. Van Riel zal optreden als coach. Hij wordt geassisteerd door Steven Peeters, die ook materiaalman is. De vroegere coach Pieter Gysel is in gesprek om bij de KBSF terug te keren als jeugdcoach.

Volgens een bestaande afspraak kunnen de Desmets nog een seizoen in Thialf terecht. Maar daarna is dat voorrecht voorbij, heeft de Nederlandse schaatsbond KNSB laten weten. In Heerenveen heeft het tweetal zich tot wereldtoppers ontwikkeld.

Met dat vooruitzicht is de Koninklijke Belgische Snelschaats Federatie (KBSF) alternatieven gaan zoeken. Het plan om naar Amerika en Canada te trekken is afkomstig van Annelies Dom, topsportdirecteur van de Vlaamse Schaats Unie en Van Riel. Het wordt grotendeels gefinancierd door Sport Vlaanderen en het BOIC.

Na de tweede wereldbekerwedstijd in Montreal, in het laatste weekend van oktober, wordt de stage in Noord-Amerika geëvalueerd.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top