De kijk van Pelic: "Zowel RWDM als Beveren verdienden te promoveren"

Sport | De voorbije weken gingen we op zoek naar een opvolger voor KVC Westerlo. Na een intense tweestrijd met SK Beveren trok RWDM uiteindelijk aan het langste eind. Onze huisanalist Vedran Pelic fileert nog een laatste keer de prestaties van de titelkandidaten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Pelic was jarenlang een van de smaakmakers bij KVC Westerlo en bleef ook na zijn carrière trouw aan de Kemphanen. De Bosniër was maar liefst 13 jaar (en meer dan 270 wedstrijden) actief in de technische staf van de vorige kampioen en is ook na de promotie van Westerlo 1B op de voet blijven volgen. Hij toonde zich de voorbije weken dan ook de geknipte man om de titelstrijd in de Challenger Pro League te analyseren.

Allebei titelwaardig

"Het is eigenlijk spijtig dat maar één van de twee titelkandidaten ook effectief mag promoveren, want ze hebben het allebei verdiend", opende Pelic. "Zowel RWDM als Beveren hebben maar heel weinig laten liggen in de play-offs. De 3-0 nederlaag van Beveren op de openingsspeeldag bij Club NXT heeft uiteindelijk mee de doorslag gegeven omdat RWDM in de kleinere matchen tegen de vier andere teams ook enkel maar punten liet liggen bij Beerschot."

Toch had de kampioen het niet onder de markt tijdens de kampioenenmatch tegen RSCA Futures. "Anderlecht had zich goed aangepast aan de tegenstander en de situatie. Ze zaten goed mee in de match en hielden RWDM vrij goed onder controle. De wereldgoal van Biron maakte het verschil. Dat was eigenlijk maar een halve kans, maar als je dan ziet hoe hij die afwerkt... Ook nadien slaagde RWDM er niet echt in om afstand te nemen, al kregen ze naar het einde van de match toe wel wat meer mogelijkheden in de omschakeling. Maar als die verlossende 2-0 dan uitblijft, dan blijft het natuurlijk razend spannend."

Zeker ook omdat Beveren zich vanuit een slechte positie weer terug in de titelrace knokte. "Beveren kwam op achterstand na zo'n typisch omschakelmoment van Club NXT. Aan de rust zag het er best benard uit, maar zoals ik eerder ook al zei kan Beveren altijd een tandje bijsteken als het écht moet. Dat deden ze ook nu weer waarna ze prompt met 4-1 wonnen. Helaas voor hen was dat onvoldoende om te promoveren."

Huiswerk

Beveren zal haar huiswerk moeten maken om ook volgend jaar aan de top van 1B te spelen terwijl RWDM het dus in 1A mag gaan proberen. "Ze hebben een sterke basis met 12, 13 spelers die degelijk tot (zeer) goed 1A-materiaal zijn. Ze hebben ook een goed systeem waarin ze wat kunnen variëren én wat ook kan aanslaan in 1A. Alleen heeft RWDM wel redelijk wat spelers gehuurd (Challouk, O'Brien, De Sart, Camilo, Oyama, ... red.). Zij hebben allemaal hun job gedaan en hun meerwaarde bewezen, maar het is dus de vraag of ze die ook volgend jaar nog eens kunnen huren... of kopen. Ze moeten in ieder geval sowieso op zoek een zestal nieuwe spelers die minstens even goed of beter zijn dan de huidige basiskern."

Ook Pelic zelf moet nog op zoek deze zomer, want zijn contract bij KVC Westerlo loopt straks af. "Ik hoop dat er een nieuwe uitdaging mijn pad zal kruisen. Ik sta alvast voor veel open."

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top